INTEKMA IFTAR


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Iftar di khemah besar? Dengar macam menarik bukan. Kali ini INTEKMA Resort & Convention Centre (IRCC) yang terletak di Seksyen 7, Shah Alam diadakan di khemah besar ‘Marquee Tent’ yang baru dibina dan menawarkan variasi juadah berbuka puasa dengan harga yang ku rasa berpatutan juga bagi mereka yang baru ingin mencuba.

Okay baiklah, yang ingin diketengahkan disini ialah ‘Marquee Tent’ keunikkan suasana berbuka dan sentiasa mendapat sambutan menggalakkan serta menunya yang pelbagai. Suasana khemah besar itu juga dilengkapi dekorasi dengan elemen tradisional seperti lampu minyak antic, kain sarung, pelbagai buah-buahan termasuklah motif batik Mega Mendung.


INTEKMA IFTAR


INTEKMA IFTAR


Dekorasi dan karya khemah besar tersebut diinspirasikan oleh Puan Mastura dan dipilih menjadi penghias khemah sepanjang bulan Ramadhan ini. Beliau yang terkenal dengan lukisan berskala besar dan karya yang mengetengahkan subjek menarik daripada pengalaman hidupnya juga mempamerkan karyanya di Galeri Seni, Segaris Art Center.

Sesi Iftar di INTEKMA ini berlangsung dari 28 May 2017 sehingga 24 Jun 2017. Lebih daripada 70 jenis hidangan tersedia, Antara menu popular adalah Kari Kepala Ikan, Ayam Masak Ros, Daging Gulai Kawah, Nasi Briyani, Pindang Ikan dan Sotong Masak Hitam.

Tidak ketinggalan juga juadah sampingan yang menjadi pilihan orang ramai seperti Murtabak, Kambing Golek, Pasembur, Cucur Udang, Laksa Utara, Kuey Teow goreng dan Mee Rebus yang di masak segar daripada stesen secara langsung.


INTEKMA IFTAR


INTEKMA IFTAR


INTEKMA IFTAR


INTEKMA IFTAR


Untuk hidangan cuci mulut pula terdapat seperti Sagu Gula Melaka, Bubur Pulut Hitam, Bubur Cha Cha, Agar-Agar Pandan, kuih muih tradisional termasuklah kek dan buah-buahan segar pasti melengkapkan hidangan anda dan secara keseluruhan pasti mengimbau memori manis ketika zaman kita membesar dahulu.

Dari segi harga buffet pula RM 55 untuk dewasa dan RM 27 untuk kanak-kanak berusia 6 hingga 12 tahun. Manakala mereka juga boleh mendapatkan harga istimewa menerusi kupon pembelian terawal bernilai RM 45 setiap satu.

Untuk maklumat lanjut dan tempahan kalian boleh menghubungi mereka di talian seperti berikut :- 03-55225009/5001/5104/5106/5222/5066.

  INTEKMA IFTAR
Restoran Nelayan Gombak 

 Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Baru-baru ini ku berpeluang sekali lagi untuk ke Preview Ramadhan Buffet 2017 di Restoran Nelayan Gombak yang terdahulunya di kenali sebagai Restoran Nelayan Titiwangsa sebuah restoran terapung yang sangat terkenal di Taman Tasik Titiwangsa Kuala Lumpur sejak 80 an. Restoran ini telah berpindah ke Gombak pada tahun 2012 atas sebab-sebab tertentu rasanya hehe.

Restoran Nelayan Gombak kini telah diambil alih oleh Q'Sha Trading (M) Sdn Bhd dan mula menguruskan restoran ini sejak tahun 2016 dan katanya bukanlah sesuatu yang mudah karena kepada pelanggan yang tetap masih lagi ke Taman Tasik Titiwangsa dan menyangka Restoran Nelayan masih lagi beroperasi di sana. Sekarang Restoran Nelayan ini beroperasi sepenuhnya di Gombak.


Restoran Nelayan Gombak


Restoran Nelayan Gombak


Restoran Nelayan Gombak


Restoran Nelayan Gombak


Okay baiklah,, Restoran Nelayan kali ini menyajikan sajian steamboat dan grill, ala-carte dan ikan bakar sajian baru iaitu Shell Out dan mempunya beberapa sos special untuk pelanggan. Restoran Nelayan Gombak juga mempunyai Dewan besar dan sangat sesuai kepada mereka untuk mengadakan majlis perkahwinan, graduasi dan event keluarga di sini serta dapat menampung hingga 1500 orang dalam satu-satu masa secara buffet. 

Kali ini untuk Bulan Ramadhan yang telah tiba ini, Restoran Nelayan Gombak ini menyediakan semestinya sajian istimewa dan lebih banyak pilihan untuk pelanggan. Ku pun agak terkejut karena harga yang ditawarkan di sini amat berpatutan dan berbaloi berbuka puasa disini. Antara menu yang ku sempat tengok dan rasa di sini adalah hidangan steamboat dan grill, kambing, ayam, daging dengan 4 jenis perapan istimewa.

Bagi untuk menu masakan kampung pula Restoran Nelayan Gombak pula menyediakan lebih daripada 15 jenis menu dan ini dapat memberikan kepada pelanggan lebih banyak jenis pilihan dan salah satunya jenis pilihan kerabu dan ulaman tradisional untuk melengkapkan sajian kampung mereka. Tak lupa juga live cook daging gulai kawah dan daging salai masak lemak dimana menggunakan rempah asli serta Roti Jala Magic? hah nak tahu kena datang rasa hehe.


Restoran Nelayan Gombak


Restoran Nelayan Gombak


Restoran Nelayan Gombak


Restoran Nelayan Gombak


Restoran Nelayan Gombak


Restoran Nelayan Gombak juga menyajikan makanan konsep secara stall Noodle Station seperti Nonya Kari Laksa dengan pilihan mee atau kuew tiaw sup. Buah kurma merupakan santapan wajib di bulan puasa dan pelbagai jenis kuih muih, kek, keropok, rojak buah, bubur pilihan dan buah buahan tempatan. Dari segi minuman pula menyediakan pelbagai jenis air cordial untuk memberikan banyak pilihan selain Teh Tarik Istimewa dan Cendol.

Semua menu ini ditawarkan pada harga yang istimewa pada RM49.90 untuk dewasa. Untuk kanak-kanak antara 5 hingga 11 tahun serta warga emas yang berumur 61 ke atas dapat potongan harga 50% dan kanak-kanak 4 tahun ke bawah adalah percuma.

Untuk tempahan dan maklumat boleh terus direct call atau whatsapp ke 03-61858400, 013-2237228, 013-2967228 dan 019-2931397. Restoran Nelayan Gombak ini yang beralamat di Batu 8 3/4 Jalan Gombak Utara Kuala Lumpur (berdekatan dengan UIA Gombak).


Restoran Nelayan Gombak
Nucaffè 


 Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Kali ini ku mencuba produk keluaran tempatan  Kopi Tongkat Ali Nu-Caffe. Ku sebenar kurang gemar kalau bab-bab nak minum kopi ini. Tapi setelah mencuba Nu-Caffe Tongkat Ali ternyata ku amat meminat untuk minum Nu-Caffe Tongkat Ali ini. Kopi pracampuran dengan adunan sempurna 100% kopi Arabica dan krimer dengan ekstrak 50mg Tongkat Ali PHYSTA®.

Betul atau tidak, kopi dengan ekstrak Tongkat Ali Nu-Caffe ini boleh memberi dan membekalkan tenaga kepada sesiapa yang minum. Seperti contoh kita mesti lesu dan mengantuk di pagi hari untuk memulakan kerja harian. Dengan adanya Tongkat Ali Nu-Caffe ini dapat memberi tenaga apabila kalian sedang melakukan sesuatu pekerjaan.


Nucaffè


Nucaffè


Tongkat Ali Nu-Caffe Kopi pracampuran ini adalah pada ekstrak Tongkat Ali. Ianya merupakan bahan mentah asli 100% ekstrak Tongkat Ali yang dikering dan disejuk−beku bagi memastikan bahan bioaktif tidak musnah. Dengan menggunakan teknologi pengekstrakan berasaskan air yang dipatenkan dapat mengasingkan dan mengekalkan komponen bahan bioaktif.

Alhamdulillah ku dapat satu kotak Tongkat Ali Nu-Caffe yang mengandungi 15 sachet. Setiap sachet atau hidangan mengandungi 50mg ekstrak Tongkat Ali PHYSTA® yang berupaya memberikan kesan  kepada kalian yang merasa berdasarkan kajian klinikal yang dibuat dan ianya dibawah piawaian SIRIM MS:2409:2011 bagi memastikan bahan aktif hadir dengan konsisten.

Cara membuatnya adalah sangat  mudah, hanya perlu sediakan secawan air panas sebanyak 200ml. Masukkan ke dalam air panas dan biarkan ianya larut dan terus kacau sehingga mana anda rasa ok hehe. Buat pertama kali ku merasa kopi Tongkat Ali ini dan rasanya agak pahit kemanisan gitu. Ini karena ia kopi pracampuran dengan Kopi Arabica dan Krimer.


Nucaffè 


Nucaffè


Setiap pagi ku akan bancuh satu sachet dan dapat memberi kesegaran di waktu pagi dan ku rasa sangat bertenaga untuk membuat kerja di office. Almaklumlah dengan suasana pejabat sejuk dengan aircond dan bangun awal pagi untuk pergi ke Pejabat. Kalau tak memang akan lentom juga sekejap di Pejabat hehe. Kalau kalian tahu Tongkat Ali juga dapat memperbaiki aliran darah dalam badan dan sangat baik untuk kesihatan lelaki. Disamping ia juga bertindak sebagai ejen meningkatkan libido atau kesihatan seksual hehe.

Di mana kalian mendapatkan Tongkat Ali Nu-Caffe ini. Ada dua jenis packaging. Yang kecil di dalamnya ada 5 sachet hanya RM18.50 dan packaging yang besar di dalamnya ada 15 sachet hanya RM52.50. Kalian boleh dapatkannya di Laman Web Denaisell. Ku dulu kurang minat Kopi terus minat minum sebab ia ada bagi benefit dekat diri hehe. Kalian pula? hehe.
IMG_4270 

 Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera.

Scroll-Scroll Facebook ternampak Video Pendek yang dibuat oleh rakan ku sendiri mengenai isu keselamatan jalan raya ataupun road safety. Kalau ikutkan isu ini memang tak habis-habis kalau nak dibincangkan. Almaklumlah dunia sekarang makin maju dan ramai makin leka tentang keselamatan diri masing-masing dan orang lain juga.


IMG_4265


Bagi ku selepas aje menonton short filem yang satu ini. Kalian mesti tak expect ending dia pasal apa sebab dari awal jalan cerita memang happening dan excited habis si kawan tu update status video gempak-gempak untuk followers dia hehe. And the best thing is video ni antara video favourite ku untuk Plus Mufors Road Reels short film contest.

Filem Pendek FILODOXIA ini hasil dari arahan dan idea asal oleh Syahiran Sukardi yang dibintangi oleh Dhiya Aizat menjadi watak utama. Apa yang ku boleh kongsikan sedikit tentang Filem Pendek ini mengisahkan seseorang yang baru sahaja mahu mulakan kerjaya di tempat kerja baru beliau. Almaklumlah terlalu excited semua cerita mahu update di Social Media hehe. Kalau ku pun begitu juga. Tapi ? Ha hehe. Background music pun fuhh memang kena hehe.




Ending kalian mesti tak jangka apa terjadi. Kalian boleh lihat video link youtube yang telah ku sediakan ini. Yela kita kadang suka tengok orang lain happy dengan daily life mereka mesti kita pun tumpang gembira juga bukan ? hehe tapi kadang haruslah peka dengan keadaan sekeliling dan yang paling penting kepada sesiapa yang memandu itu tolonglah jangan guna telefon bimbit sambil memandu !


IMG_4266


IMG_4264


Kalian boleh juga membantu perihal keselematan jalan raya ini dengan mengundi Filem Pendek di sini --> http://www.plusmuforsroadreels.com.my/ dengan menggunakan akaun Facebook andamungkin kalian boleh mengubahnya. Filem Pendek FILODXIA memang sangat berkait dengan kita kot ! Jangan tipu hehe.


IMG_4272


IMG_4269


ANDA BUKAN SAHAJA MEMBUNUH NYAWA,
MALAH ANDA MEMBUNUH IMPIAN.
 HENTIKAN PENGGUNAAN
 TELEFON KETIKA MEMANDU!  
IMG_3925 


 Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera


Pada 7 hingga 9 April 2017 yang lalu, ku berkesempatan menyertai Siri Jelajah Jalan Persekutuan yang dianjurkan oleh Kementerian Kerja Raya. Program yang berlangsung selama 3 hari 2 malam ini melibatkan penjelajahan dari Kuala Lumpur ke Melaka dan destinasi terakhir di Johor menggunakan Jalan Persekutuan sebelum pulang semula ke Ibu Kota Kuala Lumpur.

Rata-rata antara kalian pasti tidak beberapa kenal Jalan Persekutuan bukan ? hehe. Kalau dalam Bahasa pasarnya orang kita akan panggil ‘Jalan Dalam’ selain melalui jalan highway. Okay baiklah, ku akan terangkan serba sedikit tentang jalan persekutuan ini. Jalan-jalan persekutuan adalah rangkaian jalan raya yang diwartakan di bawah kuasa Menteri Kerja Raya seperti yang diperuntukkan dalam Akta Jalan-jalan Persekutuan 1959.

Ianya merupakan jalan raya utama jarak jauh yang menghubungkan antara ibu negeri, bandar-bandar utama serta jalan-jalan ke pintu masuk utama negara termasuklah jalan masuk pelabuhan serta jalan masuk ke lapangan terbang. Pembinaan Jalan Persekutuan adalah manifestasi falsafah Kerajaan dalam menghubungkan masyarakat di Malaysia.


WhatsApp Image 2017-05-10 at 8.30.21 PM


Dengan adanya ku sebagai blogger menyertai pengembaraan Siri Jelajah FTRoadPediaZonSelatan ini ku ingin merasa sendiri pengalaman melalui Jalan Persekutuan ini dan dapat lihat tempat-tempat yang menarik serta makanan-makanan yang mungkin jarang sekali kita dapat di RnR Lebuhraya. Kalau bab makan mesti laju lah korang hehe. Tahu dah masing-masing memang suka makan bukan ? Selain itu dapat lah juga melihat tapak-tapak projek.

Jelajah menaiki bas melalui Jalan Persekutuan ini mengikut zon dan diketuai oleh YB Menteri Kerja Raya YAB Dato’ Sri Haji Fadillah Bin Haji Yusof bersama pengurusan tertinggi Kementerian dan Jabatan serta agensi dan media turut serta. Ku pertama kali sertai pengembaraan sebegini ada sekali Menteri turun padang barulah dapat cipta detik indah bersama FTRoadPediaZonSelatan ini hehe.


IMG_3926


Flag Off dimulakan di MARA Japan Industrial Institute terletak di Beranang Selangor. Di situ sambil menunggu majlis perasmian sempat juga merasa Satay Kajang Samuri Original dari Kajang. Almaklumlah sebelum sampai ke Beranang harus tempuhi Kajang dahulu sebelum ke Seremban Negeri Sembilan. Ianya terletak di Bangunan Dato’ Nazir bersebelahan dengan Stadium Kajang melalui FT01. FT (Federal Route)


REMBAU CRYSTAL


IMG_3935


Persinggahan melalui Jalan Persekutuan ke Rembau Crystal yang terletak di Rembau Negeri Sembilan. Rembau Crystal ini adalah berdasarkan perkongsian diantara pihak Yayasan Negeri Sembilan dan HM Crystal Sdn Bhd. Penubuhan syarikat ini adalah bertujuan untuk mengkomersialkan produk Kristal dengan mempelbagaikan pengeluaran berasaskan produk tersebut.


IMG_3937


IMG_3938


Disamping itu, penubuhan syarikat ini juga mengambil kira saranan kerajaan negeri dimana slogan ‘think tourism’ serta ‘satu daerah satu industri’ menjadi ilham kepada penubuhan syarikat. Selain daripada pembuatan Kristal, Rembau Crystal ini menjadi salah satu destinasi pelancongan di daerah Rembau khususnya dan Negeri Sembilan amnya. Dalam menjamin kesinambungan kepakaran dalam pembuatan produk syarikat telah melatih anak-anak tempatan.


IMG_3936


Okay baiklah, Rembau Crystal ini terletak di atas tanah seluar 4.5 ekar di mana bangunan terbina pada bangunan yang berseni Minangkabau. Pelawat-pelawat atau pelanggan berpeluang melihat bagaimana pengeluaran Kristal serta boleh mencuba mempelajari teknik pengeluaran Kristal ini serta berpeluang membeli produk siap di dalam galeri yang dipamerkan.

Kalian boleh singgah di Rembau Crysta Kampung Senama, 71300 Rembau, Negeri Sembilan, 71300, Rembau, Negeri Sembilan, Malaysia.


ASAM PEDAS MELAKA

Setibanya kami di Melaka di Mukim Batang 3, Daerah Melaka Tengah di Masjid Batang Tiga untuk majlis perasmian dan pembukaan masjid tersebut. Perlaksanaan projek baru Batang 3 di Mukim Batang Tiga adalah mengatasi ketidakcukupan ruang solat di masjid lama Batang Tiga yang berada di Laluan Persekutuan Lima (FT05) Jalan Klebang.

Reka bentuk masjid baru ini dilaksanakan sepenuhnya oleh JKR Melaka dan pembinaan bermula pada 21 September 2015 dan telah siap sepenuhnya pada 13 April 2017. Masjid baru ini dapat memuatkan lebih kurang 1200 Jemaah, 100 unit tempat letak kereta dan 54 parkir motosikal. Selesai aje kami solat Zohor berjemaah di Masjid tersebut. Kini tibanya masanya untuk makan hehe.


IMG_3947


Ku dapat merasa Asam Pedas Melaka, asam pedas ialah sejenis masakan Melayu yang terkenal di Melaka dan Johor. Sebut sahaja asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan ku sendiri merasa Asam Pedas ternyata memang kalau ia dimasak oleh orang tempatan sini memang berbeza di Kuala Lumpur. Ku merasa Asam Pedas dan campur dengan lauk lain seperti gulai lemak nangka, sambal belacan dan ulam-ulam. Sedap !


MUZIUM KAPAL SELAM


IMG_3965


Kami seterusnya ke Muzium Kapal Selam yang terletak di Dataran 1 Malaysia dan buat kali pertamanya ku ke sini hehe. Kapal selam bernama SMD Ouessant Agosta 70 dari Perancis ini dahulunya dibeli oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM). Dibina pada tahun 1979, kapal selam tua seberat 1,200 tan ini kemudian dibawa ke Malaysia untuk dijadikan muzium.


IMG_3966


IMG_3967 

Kali terakhir Agosta 70 ini digunakan ialah semasa ia belayar di lautan Atlantik pada tahun 2009. Ia kemudiannya dijadikan kapal latihan sebelum diangkut menggunakan kapal kargo. Proses membawa kapal di dalam laut ini naik ke darat pun bukan kerja senang. Ia ditarik ke pantai Klebang oleh sebuah trailer khas yang mempunyai 480 tayar sebelum diletakkan di Dataran 1Malaysia. Awesome kot !


IMG_3968


Apabila ke Muzium Kapal Selam, kalian boleh masuk ke dalam kapal selam tersebut dan boleh melihat tempat simpanan peluru torpedo, ruangan kawalan kapal, dapur serta tempat tidur crew sewaktu masuk ke sini. Harga untuk masuk bagi dewasa RM 5 dan Kanak-kanak RM 2.



KLEBANG ORIGINAL COCONUT SHAKE 
& KUIH KERIA ANTARABANGSA


IMG_3963


Selepas aje kami melawat Muzium Kapal Selam, kami ke Dataran 1Malaysia untuk menikmati minum petang dan amat mengejutkan apa yang dihidangkan ialah makanan dan minuman yang paling popular di Melaka ini hehe. Kalau nak dapat pun perlu berbaris panjang sebab sedap kan hehe. Alhamdulillah dapat juga merasa tanpa perlu beratur panjang. Semuanya tersedia Klebang Original Coconut Shake dan Kuih Keria Antarabangsa. Dapat jumpa Owner kedua perniagaan ini lagi tau hehe.


IMG_3962


Klebang Original Coconut Shake merupakan air kelapa segar yang dicampur dengan aiskrim pelbagai rasa dan dikenali coconut shake cukup popular di Klebang, Melaka. Gerai yang diberi nama Klebang Original Coconut Shake ini juga menyediakan perkhidmatan ‘tapau’ bungkus kalau kalian tidak minum di dalam gerai. Boleh berbaris di simpang masuk kedai hehe. Sedap kot.

Kuih Keria Antarabangsa ini yang terletak di Limbongan bersebelahan Masjid Limbongan. Kuih Keria ini agak terkenal hamper satu Malaysia karena rasa kesedapan dan kemanisan yang ada pada Kuih Keria tersebut. Ramai sanggup berbaris panjang semata-mata ingin membeli dan merasa Kuih Keria Antarabangsa ini. Ku sendiri pernah merasa, pernah berbaris untuk membeli hehe.


RESTORAN MELAYU MELAKA


IMG_3981


Kalau dah penat berjalan satu hari di Bandaraya Melaka dan check in hotel. Waktu makan malam jangan dilupa karena banyak kedai dan Restoran menarik di Melaka ini. Dan ku tertarik dengan satu Restoran ini yang betul-betul terletak di Bandaraya Melaka ini. Restoran Melayu Melaka, disini seperti satu hari perjalanan dan aktiviti yang panjang kami makan malam di sini.

Ku nikmati hidangan menu yang pelbagai pada malam itu dan ianya disediakan istimewa oleh chef handalan. Aneka hidangan masakan Melayu boleh dinikmati di samping suasana restoran yang sangat open air sambil menghirup udara segar di malam hari hehe. 


SWISS GARDEN HOTEL & RESIDENCES


IMG_3972


Inilah masa yang ditunggu-tunggu setelah seharian ada aktiviti, travel dari Kuala Lumpur hingga ke Melaka ialah check-in hotel dan berehat hihi. Kami bermalam di Swiss Garden Hotel & Residences Melaka untuk satu malam sahaja sebelum keesokkannya bergerak ke Johor Bahru. Impian jadi kenyataan apabila dapat bermalam di sini.


IMG_3973


IMG_3974 


IMG_4006


Hotel yang bertaraf 4 Bintang ini terletak betul-betul di tengah pusat bandar Melaka dan Melaka River Cruise. Ku rasa ini merupakan Hotel tertinggi di Melaka hehe sedangkan bilik kami pun level 24. Kelengkapan bilik sangat menarik dan boleh dikatakan apa yang ku guna setiap hari ada dalam bilik hehe. Paling penting ada Swimming pool dan gym hehe. Breakfast pada keesokkan harinya pelbagai menu boleh kalian pilih dari pembuka selera sehingga pencuci mulut. Tapi breakfast harus lah ‘Like a King’ banyak la tu.


IMG_4008


Hotel Swiss Garden ini beralamat di T2-4, The Shore @ Melaka River, Jalan Persisiran Bunga Raya, 75300 Melaka Tengah, Melaka, Malaysia.


KOPI 434


IMG_4015 


IMG_4013


Hari kedua untuk trip FTRoadPediaZonSelatan destinasi pertama kami ke Tangkak Johor untuk perasmian JKR Mobil Service Station. Di Tangkak Johor katanya ada satu Kopi yang sangat terkenal di sini iaitu Kopi 434 hehe. Almaklumlah pagi-pagi bangun masih lagi blur dan dapat merasa sarapan pagi dengan Kopi 434 ini.


IMG_4014


Almaklumlah ku sebenarnya kurang gemar minum kopi, tapi apabila rasa Kopi 434 ini rasa kopi di sana pastinya akan buat kalian terangkat disebabkan oleh “elephant bean” yang ada di sana. Terus segar hilang mengantuk hehe.


MEE RACUN

Destinasi seterusnya ke Parit Keliling Batu Pahat Johor untuk melihat tapak projek di Sungai Parit Keliling menggantikan jambatan sedia ada di FT 005/129/60 dan mungkin akan siap pada 13 Jun 2017 ini sebelum raya lah bukan ? Almaklumlah mesti ramai dari Ibu Kota Kuala Lumpur pulang ke kampong masing-masing hehe.


IMG_4022


Okay baiklah, setelah selesai aje majlis kami terus ke Restoran Perwira Tomyam berdekatan sahaja dengan Parit Keliling untuk merasa Mee Racun ! ha apa itu mee racun ? Jangan risau kerana tiada sedikit racun pun diletakkan di dalam makanan ini. Cuma, setelah anda merasanya, ia pasti meracuni jiwa kalian untuk menikmatinya berulang kali.

Oh rupanya Mee Racun itu ialah Mee ‘Gear Box’ terhidang sekali dengan straw untuk menghirup isi Gear Box. Sekali hirup kuah mee racun, kami sukar untuk tafsir rasanya. Ini bukan mee bandung, bukan mee hailam, mee kari jauh sekali. Tapi rasanya sangat istimewa dan ku rasakan yang kuah mee racun ini ada rasa air rebusan daging. Terdapat 2 tulang kambing yang isinya sangat lembut kerana telah lama direbus. Ku menghirup pula sumsum tulang dan ternyata memang penuh lemak. Haha terbaik lah.


TANJUNG PIAI


IMG_4073


Selepas merasa Mee Racun perhentian seterusnya melalui Jalan Persekutuan FT 95 ke Tanjung Piai. Tanjung Piai merupakan kawasan tarikan pelancongan terkena di Malaysia. Ini kerana ia merupakan tanah yang paling Selatan di benua Asia. Ia terletak dalam mukim Kukup, Daerah Pontian, Johor.

Tanjung Piai terkenal dengan restoran makanan laut dan juga mempunyai hutan paya bakau yang indah dan belum terdedah kepada pencemaran mahupun pembangunan. Pengunjung dapat melihat bangunan pencakar langit Singapura yan dipisahkan oleh Selat Johor.


IMG_4074


IMG_4075


IMG_4076


IMG_4070


IMG_4069


Ke Taman Negara Tanjung Piai sepanjang jalan boleh lihat pokok paya bakau tumbuh tanpa di usik sepanjang hampir 500 meter rasanya untuk sampai ke Mercu Tanda Penghujung Selatan Tanah Besar Asia. Agak menarik disini dan kalian juga boleh bawa keluarga ke sini melihat tanah yang paling Selatan di Asia. Hihi.

Di sana kami menjamu selera makan tengah hari di Tanjung Piai Resort dan dapat mencuba asam pedas stail Johor katanya hehe. Boleh tahan juga rasanya mungkin ada sedikit penggunaan bahan kot dari Asam Pedas Melaka. Suasana Restoran amat menenangkan dan cantik pemandangan.


IMG_4072 


IMG_4024



PISANG GORENG MAWAR


IMG_4080


Setibanya di Johor Bahru, kami minum petang dan dapat merasa Pisang Goreng Mawar yang merupakan goring pisang yang terkenal di Johor Bahru dan boleh dianggap sebagai salah satu menu wajib untuk rakyat Johor. Ianya terletak di Mawar Café di Jalan Sungai Chat berhampiran dengan Hotel Thistle.


IMG_4095


Pisang Goreng Mawar rasanya sangat sedap dan nak lebih sedap apabila dapat cicah dengan sambal kicap. Dari segi harga pula satu goring pisang hanya 50 sen. Untungla kami dapat makan banyak Pisang Goreng Mawar ini hehe. Kenapa nama Mawar? Ini karena gerai Mawar ini terletak berhampiran dengan bangunan Majlis Wanita Johor atau dikenali dengan nama Mawar.



KARI KAMBING 40 HARI

Hari terakhir Jelajah FTRoadPediaZonSelatan program Flag Off di KM0 Jalan Persekutuan Johor Bahru maka berakhirnya perjalanan kami dan bermula semula perjalanan di KM 0 menuju ke Kuala Lumpur. Batu Kilometer KM0 terletak di berhadapan Pejabat Pos Besar Johor Bahru. Ianya tanda asal permulaan Jalan Persekutuan paling Selatan.


IMG_4121


IMG_4124


IMG_4122


Ini yang dinanti-nantikan ialah waktu makan tengah hari di Restoran Kari Kambing 40 hari. Nama Kari Kambing 40 Hari sudah gah di Johor dan juga terkenal kepada warga Singapura yang suka mencari tempat makan menarik di Johor. Walaupun agak jauh dari Johor Bahruu, ia tetap menjadi destinasi menari untuk dikunjungi bagi penggemar kambing.


IMG_4140


IMG_4141 


IMG_4142


Dihidangkan dengan sedulang Nasi Arab yang berlaukkan Kari Kambing / Ayam hanya RM45 sedulang. Kalau makan sepinggan mungkin dalam RM12 rasanya. Cukup murah, sedap dan berbaloi untuk datang sini dari jauh semata-mata untuk makan di Kari Kambing 40 Hari ini. Bagi yang tak makan daging kambing, jangan risau lauk ayam pun ada hehe.


DURIAN SEGAMAT


IMG_4157


Perhentian terakhir kami sebelum keluar dari Jalan Persekutuan dan memasuki highway ialah singgah di Pejaba Jabatan Kerja Raya Daerah Segamat. Di sini banyak buah buahan kalian boleh dapati dan yang paling penting menu yang ditunggu-tunggu ialah Durian! Hehe. Segamat juga terkenal dengan lokasi pengeluaran durian dan setiap kali musim buah tiba, penuh dereta kedai menjual buah-buahan.


IMG_4144


IMG_4159


Selepas makan makanan berat dan ada pencuci mulut durian Musang King memang akan layan sampai habis hehe. Walau agak panas setelah makan durian dan ini ku baru tahu untuk menghilangkan rasa panas dalam badan ialah dengan meletakkan air masak ke kulit durian itu dan minum semula. Ok baru tahu hehe.

Maka berakhirnya Jelajah FTRoadPediaZonSelatan kami dan jarak keseluruhan yang kami lalui ialah sejauh 688KM dan bandar bandar utama yang dilalui ialah Seremban, Bandaraya Melaka dan Johor Bahru. Bandar-bandar lain juga seperti Kajang, Mantin, Rembau, Alor Gajah, Merlimau, Muar, Batu Pahat, Pontian, Kulai, Ayer Hitam, Segamat dan Tangkak.

Kalau kalian mempunyai banyak masa untuk pulang ke kampung boleh menggunakan Jalan Persekutuan. Pastinya perjalanan melalui Jalan Persekutuan ini akan menjadi momen dan kenangan terindah. Ia boleh menjadi sebagai suatu nikmat kembara budaya dan gaya hidup cipta detik indah bersama.

Tak mungkin kalian akan jumpa tempat-tempat menarik dan tempat makan yang sedap kalau menggunakan Lebuhraya. Hanya di Jalan Persekutuan hehe.


  IMG_4161