Langkawi Part 1


Langkawi Part 1


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera


Pulau Langkawi merupakan salah satu daripada daerah Negeri Kedah dan merupakan pulau yang terbesar di Malaysia dan sangat kaya dengan keindahan alam semula jadi yang sangat menenangkan fikiran. Bercerita mengenai pengalaman bercuti di Pulau Langkawi, Kedah. Ku sendiri pernah menjejakkan kaki ke sana tempat kelahiran Lagenda Mahsuri dan sangat terkenal dengan pilihan destinasi pelancongan dan peranginan yang sangat popular sama ada bagi penduduk di dalam negeri mahupun luar negara yang tidak jemu menerokai Langkawi kaya dengan misteri.

Okay baiklah, terdapat pelbagai pilihan Langkawi hotels near beach yag menarik dan unik untuk korang bermalam. Tapi sebelum mahu bercuti ke sana kalian perlu merancang dahulu dengan lebih teliti sebelum memulakan percutian ini adalah sangat penting demi kebaikan kalian hehe. Wajib ambil tahu tu okay? Tak best jika kita main redah aje kalau hendak bercuti tanpa perancangan yang betul, elok-elok bajet kalian plan sepatutnya cukup habis lari bajet kewangan hehe. So sekarang ku ingin share dengan kalian 5 Perkara Penting Perancangan yang perlu tahu sebelum sebelum bercuti ke Langkawi. Kita bermula dari sekarang hehe.


Langkawi Part 1


1. Bajet

Dalam banyak-banyak perancangan percutian, bajet merupakan antara perkara paling utama yang mesti kalian ketahui dan rancang sebelum bercuti ke Pulau Langkawi ini. Banyak perkara yang kalian perlu ambil kira dan benda yang paling asas adalah bajet yang membabitkan untuk kalian bercuti seperti pengankutan, tol, petrol, penginapan dan paling penting makanan hehe. Bagi mendapatkan pengiraan bajet yang baik dan tepat, kalian perlu tahu berapa hari mahu pergi bercuti ke sana, itenary program mengikut hari, dan jika pergi bercuti bersama keluarga perlu tahu berapa ramai yang akan turut serta.

Jika kalian bercuti ke Langkawi dengan jumlah ahli keluarga yang ramai, ku ada cadangan kalian boleh tinggal dekat homestay aje kerana ia lebih menjimatkan ataupun kalian boleh pilih mana-mana resort dan hotel murah di Langkawi mengikut kemampuan, keselesaan dan memilih beberapa kemudahan mengikut keperluan kalian sendiri.


Langkawi

Bercuti berdua? dengan rakan? ataupun dengan keluarga hehe.2. Tempat Penginapan

Tempat untuk penginapan jika bercuti ku yakin setiap daripada kalian mesti perlukan tempat yang selesa dan murah bukan? Hehe. Sekali sekala jika dah pergi bercuti tu lagi-lagi dengan keluarga mesti nak tinggal di tempat yang best, selesa, unik, menarik dan mempunyai banyak kemudahan tapi semua itu dengan harga yang murah dan berpatutan. So ku cadangkan kalian membuat tempahan penginapan secara online. Wajib buat tempahan awal sebelum tarikh percutian kalian tiba untuk mengelakkan bayar mahal dari harga murah, tak syok kan ? hehe. 

Jika kalian buat tempahan awal dan secara online boleh tinggal dekat hotel yang mewah dan terbaik dengan harga yang murah serta penjimatan lebih 20 % seperti The Westin Resort, Aseania Resort Langkawi, The Danna Langkawi dan banyak lagi penginapan mewah di Pulau Langkawi ini. Bagi yang jenis suka bercuti secara backpackers juga boleh pilih untuk bermalam di motel atau hotel bajet yang ada di Langkawi ini.


Langkawi Part 4


Langkawi Part 4


Langkawi Part 4


Langkawi Part 4


Langkawi Part 4


Langkawi Part 4

Aseania Resort Langkawi


3. Pengangkutan

Pengangkutan juga masuk dalam salah satu perkara penting untuk bercuti. Untuk sampai ke Langkawi kalian ada dua pilihan samada menaiki kapal terbang terus ke Pulau Langkawi ataupun dengan menaiki Feri. Bagi yang bercadang untuk menaiki kapal terbang tu perlu membuat tempahan awal daripada tarikh percutian kalian kerana lebih awal kalian tempah lebih murah harga tiket penerbangan. Sekarang ni terdapat banyak promosi mana-mana airlines yang kalian boleh tempah secara online. Kalau last minute tempah dari tarikh percutian, memang tak dapat lah murah tapi mahal ! Habis berlari-lari bajet nanti hehe.


Langkawi part 5

Kapal Terbang ?

Langkawi part 5

Feri atau Bot ? hehe

Pilihan kedua menaiki Feri pula ke Pulau Langkawi, ku disini mencadangkan kalian adalah lebih baik tinggalkan kenderaan kalian di jeti sahaja dan apabila sampai di Pulau Langkawi nanti boleh menyewa kereta atau MPV bagi yang berkeluarga ramai kerana itu lebih menjimatkan dan memudahkan pergerakan ke sana ke mari di Pulau Langkawi.


Langkawi part 5

kereta sewa hehe.


4. Rancang Jadual Perjalanan

Apabila tiba di Pulau Langkawi mesti ada program mahu ke sana dan ke sini bukan ? Bagi memudahkan dan melancarkan percutian kalian di Langkawi nanti ku sarankan buat jadual perjalanan atau itenary mengikut tempat dan hari siap-siap. Jangan ambil mudah sangat ok tentang perkara ini kerana nanti kalian menyesal pula kalau terlepas banyak aktiviti menarik di sana. Rancanglah walaupun sedikit seperti contoh hari pertama nak buat apa, hari kedua nak pergi tempat mana dan seterusnya hehe. 

Kalau rancang sebegini, senang untuk mengira bajet duit nanti dan yang paling penting dapat menjimatkan kos dan lain-lain. Kalau mahu lebih mudah kalian pilihlah tempat penginapan yang strategik misalnya Aseania Resort Langkawi. Kalian hanya berjalan kaki sahaja untuk ke Pantai Cenang dan boleh melakukan bermacam aktiviti menarik di pantai. Aseania Resort Langkawi ini juga dekat dengan airport, tempat spa, tempat makan, tempat shopping Duty Free The Zone Langkawi dan lain-lain lagi. Senang kot ! hehe.


Untitled5. Aktiviti & Tempat Menarik

Kalau datang ke Langkawi dalam masa yang singkat memang tidak puas kerana untuk aktiviti dan tempat menarik ini ianya bergantung juga kepada bajet dan keperluan masing-masing. Kalau kalian lebih sukakan kepada Sejarah, boleh kunjungi ke Makan Mahsuri, Galeri Padi, Galeria Perdana, dan lain-lain lagi untuk mendapatkan pengetahuan dan informasi yang menarik. Bagi yang suka aktiviti pantai pula seperti jetski, parasailing, banana ride, dan lain-lain lagi boleh terus ke Pantai Cenang salah satu pantai yang terkenal di Langkawi hehe. 

Pantai in juga boleh dikatakan menjadi tumpuan orang ramai dan paling popular kerana terdapat banyak penginapan bajet mahupun penginapan yang eksklusif dan the best Langkawi hotels 5 star seperti Meritus Pelangi pun ada di sini. Yang mahu merasai dan melihat tarikan alam semula jadi pula ku sendiri cadangkan ke Kilim Geoforest Park, Air Terjun Telaga Tujuh, Tasik Dayang Bunting, dan yang paling menarik ke Gunung Raya di mana kalian boleh melihat pemandangan hijau gunung ganang yang sangat menakjubkan di atas puncaknya.


Langkawi part 5

Makam Mahsuri


Langkawi part 5

Kilim Geoforest Park


Langkawi part 5

Tasik Dayang Bunting


Langkawi part 5


Langkawi part 5

Sunset @ Langkawi


Untitled

Gunung Raya, Langkawi (gambar kredit Langkawi info)


Kini kalian sudah tahu serba banyak ye bukan serba sedikit Perancangan yang penting jika mahu bercuti ke Pulau Langkawi ini dan Ku sendiri teringin pergi lagi ke sana. Kalau ada diantara kalian sedang merancang untuk bercuti ke Langkawi ini boleh mencari hotel mengikut pilhan hati. Tak kiralah musim cuti sekolah ataupun tidak hehe. Bagi memudahkan lagi pencarian kalian untuk mendapatkan the best rate untuk hotel di Langkawi boleh terjah terus ke Traveloka.com

Untitled

Untitled


Ku tak tahu nak cakap apa kerana banyak promosi yang mereka tawarkan dan yang paling penting tidak perlu risau dengan caj tambahan atau tersembunyi yang akan dikenakan. Ku sendiri menggunakan Traveloka.com untuk mencari hotel pilihan hati mengikut bajet serta boleh tengok-tengok sikit harga tiket kapal terbang dan hotel hehe. 

So apa lagi kalau tak percaya? Terus layari laman web Traveloka sekarang. Dijamin puas hati dan rambang mata kalau tengok nanti hehe.
Untitled


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant 

 Assalamualaikum WBT & Sala Sejahtera

Cuti Krismas dan Tahun Baru semakin dekat, mari beramai-ramai bersama keluarga dan rakan-rakan yang menyambut Hari Krismas dan Tahun Baru 2017 ini ke Swiss Garden Hotel & Residences Kuala Lumpur untuk menikmati Buffet Dinner yang sangat istimewa ini. Dengan pelbagai pilihan culinary creations yang semestinya cukup untuk setiap pelanggan yang mengunjung untuk merasai Krismas dan Tahun Baru Dinner buffet ini.

Okay baikah, ku berpeluang untuk merasai sendiri makanan dinner buffet di Swiss Gardeen Hote & Residence Kuala Lumpur. Apabila pertama kali masuk ke ruangan Flavors Restaurant, terdapat pelbagai pilihan makanan yang enak dan yang paling best melihat sweet candy dan coklat ini dibuat dan dibentuk seperti rumah yang dipenuhi salji di halaman. Rasa macam sayang nak usik hehe. Yang paling penting ialah menu utama Roasted Turkey ! merupakan makanan yang dimakan semasa Krismas nanti.


Untitled


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Roasted Turkey yang dihidang fresh dari oven bakar bersama dengan Chestnut stuffing bersama dengan giblet sauce, craberry sauce, dan mushroom. Roasted Turkey available dari sekarang sehingga 31st Disember 2016 ini dari harga RM 200 nett. Ku senaraikan menu yang sangat banyak ini yang dihidang di Flavors Restaurant Swiss Garden Hotel & Residences hehe. 


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Appetizers
- Open Face Sandwich & Vegetable Crudites
-Home Made Terrines (Fish, Chicken & Beef)
-Smoked Seafood Platter with 8 types condiments
- Cold Cuts Platter ( beef pastrami, salami, chicken mushroom)

Seafood on Ice
-NZ Mussels, Oysters, Japanese  Seasoned Baby Octopus, Yabbies, 
Slipper Lobster, Prawns, Scallop and Tuna Tartar, Oysters Shooters.

Salads
-Mix your own salad and varites of 16 types plain salads.

Marinated Salads
-Prawn salads with cous cous
-Calamari with orange and parmesan cheese salad
-Grilled Chicken salad with eggplant
-Chick Pea & eggplant salad
-Mediterranean salad
-German Potato Salad
-Beef & Mushroom Salad
-Tomato Salad

Soups
-Wild Mushroom Soup
-Seafood Bouillabaisse 

Main Dishes
-Spanish Paella Valencia
-Baked Macaroni with smoked duck breast & cheese
-Oven roasted chicken Roulade with Spanish Stuffing
-Grilled Marinated Lamb Chops with Garlic & Rosemary
-Pan Seared Paupitte of beef
-Stewed Venison with Shallots Pearl
-Braised Seafood with Saffron Sauce

Sides
-Creamy Spinach
-Roasted Herbs Potato
-Buttered Broccoli
-Caramelized Carrot

Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant 


Swiss Garden Hotel & Residence @ Flavors Restaurant


Layans bukan? Semua menu hidangan Chirstmas & New Year Eve Buffet Dinner boleh dinikmati dengan hanya RM98.00 nett seoarang do Flavors Restaurant Swiss Garden Hotel & Residences Kuala Lumpur. Hehe. Untuk tempahan dn maklumat lanjut boleh hubungi di talian 03-27851111 atau di www.swissgarden.com

Melaka River Cruise #ICYDKMelaka


Melaka River Cruise #ICYDKMelaka 


 Assamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Berbalik kepada entry yang lepas #ICYDKMelaka selepas aje kami check in di Settlement Hotel Melaka. Kami terus ke Melaka River Cruise yang terletak di Bandar Melaka. Penubuhan Melaka River Cruise merupakan ilham dan idea daripada Mantan Ketua Menteri Melaka yang ke-sembilan, Tan Sri Hj. Mohd Ali Bin Mohd Rustam, Untuk melihat Sungai Melaka maju setanding dengan Sungai St Antonio di Texas dan setaraf dengan Sungai Venice di Itali.

Sewaktu awal penubuhan Melaka River Cruise, terdapat 2 buah bot yang beroperasi iaitu Tun Teja dengan kapasiti 20 orang penumpang dan Tun Fatimah dengan kapasiti 40 orang penumpang. Kini Melaka River Cruise beroperasi dengan 40 buah bot. Iaitu sebanyak 6 buah bot dengan kapasiti 20 penumpang dan 34 buah bot dengan kapasiti 40 penumpang.


Melaka River Cruise #ICYDKMelaka


Melaka River Cruise #ICYDKMelaka


Melaka River Cruise #ICYDKMelaka


Melaka River Cruise #ICYDKMelaka


Melaka River Cruise #ICYDKMelaka


Setiap bot mempunyai nama yang diambil sempena nama para pembesar Negeri dan Negara yang telah banyak menabur jasa ke atas pembangunan Negeri Melaka. Perjalanan bagi perkhidmatan bot ini adalah sejauh 9 KM. Penumpang boleh membeli tiket dan menaiki bot di Taman Rempah atau di Dataran Muara Sungai Melaka. Perjalanan bermula di Taman Rempah Ratus hingga ke Muara Sungai Melaka dan berpatah balik ke Taman Rempah atau sebaliknya. Tempoh perjalanan mengambil masa selama 45 minit.

Harga untuk menaiki Melaka River Cruise ini bagi mempunya Kad Pengenalan Malaysia RM 10 untuk dewasa dan RM 5 bagi kanak-kanak. Untuk pelancong asing pula RM 15 untuk dewasa dan RM7 untk kanak-kanak. Kalau inginkan yang lebih istimewa untuk tempat satu bot bagi Malaysian price hanya RM400 dan Pelancong Asing hanya RM600.


Melaka River Cruise #ICYDKMelaka


Melaka River Cruise #ICYDKMelaka


Entry Berkaitan #ICYDK