Untitled 

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Pada Sabtu 5 Mac 2016 lalu ku berpeluang ke Majlis Pelancaran Skystage & SkyKids di Skyrides Festivals Park Putrajaya yang dirasmikan oleh YBhg Datuk Seri Haji Hasim Bin Haji Ismail.Orang ramai dan para pelancong berpeluang untuk bersantai sambil menikmati persembahan SkyStage secara percuma di Skyrides Festivals Park Putrajaya (Skyrides) setiap hari Sabtu bermula pada bulan Mac 2016 ini. Di samping itu, Skyrides turut memperkenalkan SkyKids Warrior yang merupakan versi SkyWarrior Rainforest untuk kanak-kanak berusia 4 – 10 tahun.


Skystage skykids


Photo 1


SkyStage merupakan acara persembahan pentas yang mengetengahkan persembahan muzik dan tarian yang boleh menampung sehingga 1,000 orang (berdiri) pada sesuatu masa. Skystage turut dilengkapi dengan skrin LED bersaiz 10’ x 5’ yang berfungsi untuk meningkatkan kualiti mutu persembahan dan pada masa yang sama boleh digunakan untuk mempromosi acara dan tayangan video/filem. Tiada sebarang bayaran dikenakan kepada orang ramai yang ingin menyaksikan persembahan di SkyStage ini dan dengan demikian, ia dijangka akan menjadi tempat tumpuan bagi seisi keluarga untuk berlibur dihujung minggu.

Skykids Warrior pula merupakan kemudahan yang disediakan di kawasan zon kanak-kanak di Skyrides yang merangkumi 15 jenis cabaran halangan yang berbeza serta turut dilengkapi dengan Rumah Kelab bagi kanak-kanak yang berumur 4 hingga 10 tahun. SkyKids Warrior ini diilhamkan daripada cabaran SkyWarrior Rainforest yang sebelum ini hanya sesuai untuk pengunjung remaja/dewasa sahaja. Harga tiket yang dikenakan adalah sebanyak RM38.00 bagi sekali masuk ke SkyKids Warrior.


Skystage skykids


Skystage skykids


Penambahan dua tarikan baharu di Skyrides ini menjadi simbolik kepada kemajuan taman tema ini yang telah sedia ada mempunyai tarikannya yang tersendiri iaitu SkyrideBalloon, SkyWarrior, SkyTaste, SkyGallery, SkyDemo, Skykids dan SkyCruise.Skyrides telah menjadi bualan ramai dan memberikan keseronokan kepada pengunjung dan pelancong asing yang datang ke Putrajaya. Sejak dibuka kepada umum pada tahun lepas, Skyrides telah dikunjungi oleh lebih daripada 300,000 orang pengunjung. Sudah pasti, taman ini merupakan tempat yang wajib kalian kunjungi jika berada di Putrajaya.


Skystage skykids


Skystage skykids


Skystage skykids


Berita baik untuk kalian hehe. Bersempena dengan acara Fiesta Belon Udara Panas Putrajaya pada 11 hingga 13 March 2016 ini, Skyrides turut menawarkan harga promosi untuk orang ramai menikmati keindahan pemandangan Putrajaya dari ketinggian 120 meter melalui SkyBalloon dan menyelusuri Tasik Putrajaya melalui Cruise Tasik Putrajaya. Lokasi Skyrides yang strategik iaitu bersebelahan dengan Fiesta Belon Udara Panas Putrajaya memudahkan orang ramai untuk berkunjung ke taman tema ini.

Sementara menunggu belon udara panas yang hanya terbang pada awal pagi dan lewat petang, orang ramai boleh menaiki belon helium ini yang beroperasi setiap hari bermula dari pukul 10.00 pagi sehingga 12.00 malam sepanjang berlangsungnya Fiesta Belon Udara Panas Putrajaya.

Waktu Operasi biasa Skyrides adalah dari pukul 10.00 pagi sehingga 10.00 malam pada hari Ahad sehingga Khamis manakala pada hari Jumaat, Sabtu dan cuti umum ia beroperasi dari pukul 10.00 pagi hingga 12.00 tengah malam.
Floria


Floria 


 Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera.

Minggu lalu ku berkesempatan ke Taman Warisan Pertanian  yang terletak di Presint 16 Putrajaya. Alhamdulillah nasib baik tahu ke sini karena sebelum ini selalu ke sini untuk menikmati makan tengah hari karena food court di sini sedap-sedap belaka hehe. Okay baiklah, ke sini untuk Majlis Perasmian, Coffe Table Book Floria antara produk terbaru Sempena Bazar Warisan di Taman Warisan Pertanian. 

Ini sebagai usaha untuk meningkatkan lagi nama Floria sebagai festival bunga dan taman warisan yag unggul di peringkat antarabangsa. Bazar Warisan dan Buku yang dilancarkan oleh Ybhg. Datuk Seri Haji Hasim Bin Haji Ismail, Presiden Perbadanan Putrajaya bertajuk Coffee Table Book 360 Degrees-The Best of Royal Floria Putrajaya 2015.


Floria


Floria


Buku yang cantik dan bermaklumat ini  diterbitkan dengan kerjasama Institut Artiket Landskap Malaysia (ILAM) dan akan dipasarkan dengan harga RM150.00 senaskah akan dijual pada harga promosi yang sedang hangat ini RM120.00 sahaja bagi tempoh terhad buat masa ini. Ketika merasmikan Bazar Warisan, Ybhg. Datuk Seri Haji Hasim Bin Haji Ismail, berkata,

"Ini bertujuan menjenamakan semula Taman Warisan Pertanian Putrajaya sebagai destinasi pelancongan yang berteraskan kepelbagaian warisan pertanian, kebudayaan dan produk, program Bazar Warisan dijangka menjadikan taman ini sebagai destinasi pilihan untuk aktiviti rekreasi dan riadah terutamanya di dusun-dusun yang terdapat di taman ini" beliau berkata. 


Floria


Beliau berkata lagi "Selain itu selaras dengan saranan kerajaan untuk bekerjasama dengan pihak korporat menerusi kolaborasi pintar, PFSB menjalinkan kerjasama dengan piak Felda D'Saji untuk memasarkan Taman Warisan Pertanian Putrajaya sebagai lokasi terpilih untuk majlis perkahwinan" Oh patutlah semasa perasmian tetiba ada pengantin bersanding hehe. 


Floria


Floria


Floria


Untuk maklumat kalian, bagi bakal pengantin yang tercari pakej perkahwinan mahu tempat perkahwinan yang lain daripada yang lain seperti melangsungkan perkahwinan di Taman Warisan Pertanian. Felda D'Saji akan menguruskan venue perkahwinan sahaja serta makanan. Disamping itu, Floria juga tawarkan pakej pelancongan untuk pengantin yang sudah melangsungkan perkahwinan mereka untuk pergi berbulan madu hehe.

Senang apabila semuanya telah diuruskan oleh pihak Felda D'Saji serta Floria Putrajaya. Kepada bakal-bakal pengantin hanya menikmati servis terbaik daripada mereka ini hehe. Apabila kalian mengadakan majlis perkahwinan di sini yang diuruskan pihak Felda D'Saji, sekali gus menjadikan Taman Warisan Pertanian Putrajaya ini sebagai produk pelancongan yang mesti dikunjungi di Putrajaya.


Floria


Floria


Apabila ke Taman Warisan Putrajaya ini, beberapa pakej dirangka dan dipasarkan khususnya kepada pelancong seperti Pakej Sarapan Warisan, Pakej Kampung Warisan, Pakej Santai Warisan dan Pakej Pelajar. Sebelum datang ke Bazar Warisan di Taman Warisan Pertanian Putrajaya, beberapa info yang perlu kalian tahu. Bazar Warisan merupakan program bulanan yang akan di adakan di Taman Warisan Putrajaya.

Program berlangsung setiap hujung bulan ini menyediakan pelbagai aktiviti sampingan seperti pameran pertaniana, persembahan muzikal dan kebudayaan serta aktiviti-aktiviti untuk kanak-kanak. Jualan pelbagai produk IKS, kraf serta anak pokok buah, herba tanah, kompos dan sebagainya, demostrasi mengacau dodol, mengacau bubur lambuk, mencanting batik dan banyak lagi yang diadakan untuk tatapan pengunjung seperti kalian hehe. 
Steambot BBQ D'Kayangan


Steambot BBQ D'Kayangan 

 Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Ramai semestinya pernah mendengar dan sudah ke Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan yang terletak di Seksyen 13 Shah Alam Selangor terutamanya warga Shah Alam yang tidak asing lagi bagi peminat makanan ala Steamboat dan Grill. Ku sendiri berkesempatan ke Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan mengalami dan merasai kelainan terbaru yang disediakan oleh pihak Restoran D'Kayangan. Apakah kelainan terbarunya ? hehe.

Sinonim dengan nama restoran ini menyediakan makanan berkonsepkan 3 dalam 1 iaitu Steamboat + Grill + Pembakar Arang BBQ secara Buffet. Selalunya apabila kita ke Restoran Seafood kebanyakkannya hanya menyediakan Steamboat dan Grill sahaja. Kali ini di Restoran D'Kayangan tambah satu lagi iaitu Pembakar Arang BBQ. Lagi sedap dimasak atas pembakar arang ini tau. Ala-ala masak satay gitu hehe. 


Steambot BBQ D'Kayangan


Steambot BBQ D'Kayangan


Steambot BBQ D'Kayangan


Kelainan dan keistimewaan yang dibawa oleh restoran ini adalah kambing panggangnya yang turut di senaraikan didalam menu buffet dan dihidangkan pada setiap hari tanpa sebarang caj tambahan. Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan sekali lagi melalui transformasi dengan tambahan menu skewer yang dimasak menggunakan dapur arang barbeku yang disediakan di setiap meja. Dengan ini kalian boleh merasi sendiri pengalaman berbarbeku dengan keluarga dan sahabat. 

Pilihan menu di Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan seperti grill perapan istimewa ayam/daging, udang, sosej, ketam, ikan dan sotong. Bagi Steamboat pula, kalian akan diberi pilihan sama ada sup ayam atau tomyam sebagai kuah rebusan untuk mereka menikmati bersama-sama aneka makanan laut segar. 

Pilihan yang tersedia semestinya udang besar, ketam, kupang, kepah, kerang, sotong, isi ikan, bamboo lala, dan banyak lagi. Pelbagai bebola sayur-sayuran, aneka mee dan sebagainya. Wajib ada pilihan sos yang katanya dibuat sendiri oleh Chef Shahnizam yang berpengalaman seperti Sos cili pedas, sos thai, sos manis, sos bawang putih, sos lada hitam, sos yong tau foo dan lain-lain lagi. 


Steambot BBQ D'Kayangan


Steambot BBQ D'Kayangan


Steambot BBQ D'Kayangan


Steambot BBQ D'Kayangan


Steambot BBQ D'Kayangan


Steambot BBQ D'Kayangan


Steambot BBQ D'Kayangan


Steambot BBQ D'Kayangan


Steambot BBQ D'Kayangan


Steambot BBQ D'Kayangan


Chef Shahnizam yang juga berpengalaman dalam bidang kulinari dan masakan ini telah mencipta beberapa menu skewer terbaru bersesuaian dengan dimasak menggunakan arang barbeku. Menu skewer yang disediakan antaranya ayam skewer berempah, daging skewer berempah, daging skewer kicap, sotong skewer pedas cilantro, ikan dory skewer berempah, udang skewer cilantro dan ku pun tak terkata banyak menu lain lagi hehe.

Jenis-jenis perapan yang digunakan adalah campuran daripada cili giling, bawang putih, lada hitam dan beberapa rempah ratus herba yang lain bagi menaikkan lagi rasa dan bau perapan tersebut. Korang boleh merasa sendiri kelainan tersebut serta amat bersesuaian dimasak dengan menggunakan dapur arang barbeku karena arena rempah ratus menjadi lebih harum dan dapat menjaga tekstur dan rasa makanan tersebut. 

Satu keistimewaan dapur arang ini tidak memerlukan minyak atau marjerin. Ia menjadikan makan tersebut sihat dan tidak berminyak tetapi penuh dengan rasa barbeku dan bau harum barbeku yang memikat selera hehe. Kalian kena merasa sendiri pergi ke Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan dengan pelbagai menu baru yang menarik.

Dari segi harga pula amat menarik RM 40.20 untuk dewasa. RM 20.05 untuk kanak-kanak berusia 5-11 tahun. Hanya tambah RM 4.90 daripada harga sebelumnya, kalian akan dapat menikmati pelbagai menu baru tambahan. Kot-kot ada rezeki kalian, pada setiap hari Jumaat, Sabtu dan Ahad kepada pengunjung yang bertuah akan memenangi hadiah istimewa Tudung Fareeda. hehe.


Steambot BBQ D'Kayangan


Alamat :

Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan
No.1, Apartment Servis Sri Acapella,
Jalan Lompat Tinggi 13/3,
Seksyen 13, Shah Alam.

Telefon:

012-2971091
017-3277904
03-55234979

LAYANS
(>_<)