#ICYDKMelaka Keunikan The Settlement Hotel Melaka

The Settlement Hotel


The Settlement Hotel 


 Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera


Kisah Melaka, juga dikenali sebagai Bandaraya Bersejarah di Malaysia, bermula daripada dengan kisah menarik tentang asal-usul namanya. Ditubuhkan pada 1400 oleh Parameswara, seorang Putera Palembang  yang diilhamkan oleh tanda keberanian sang kancil yang ditendang salah satu daripada anjing berburu ke dalam sungai, memutuskan untuk menubuhkan bandar di atas tanah Melaka duduk di atas. Ketika dia sedang berehat di bawah naungan pokok Melaka, jadi bandar ini telah dinamakan Melaka.

Terletak pada titik kepentingan strategik, Melaka telah menjadi pelabuhan perdagangan antarabangsa makmur untuk perdagangan rempah, porselin, teh dan sutera yang menarik perhatian pedagang dari China, Jawa, India dan pedagang Arab. Sebagai kemasyhuran dan kekayaan Melaka berkembang, ia tidak lama lagi jatuh di bawah kuasa yang sangat tamak Eropah yang baru muncul, dan telah dijajah oleh Portugis, Belanda dan British. Ini bermula semua pengaruh yang berbeza masih boleh dilihat dalam seni bina, bangunan warisan dan struktur kolonial kita lihat di Melaka.


The Settlement Hotel


The Settlement Hotel


In Case You Didn't Know Melaka #ICYDKMelaka program yang berlangsung selama 3 hari ini di Melaka tidak sah jika tiada tempat penginapan yang selesa. Terima kasih kepada The Settlement Hotel Melaka menjadi tempat penginapan kami yang sangat selesa dan unik ini sepanjang 3 hari program berlangsung.The Settlement Hotel Melaka bertujuan untuk menggambarkan dan memelihara sejarah gemilang Melaka, dan untuk mengajak tetamu melalui evolusi budaya dan hospitaliti.

Kami bermalam di bilik Deluxe berkembar. Apabil masuk di dalam bilik tersebut ku merasa suatu suasana yang berlainan seolah-olah kita berada di dunia yang lain. Bilik yang boleh dikatakan mewah, bilik air mempunyai tab mandi dan boleh berhubung terus dengan bilik jika kalian buka tirai di dalam bilik air hehe. Sesuai untuk pasangan selepas kahwin datang berbulan madu di sini. Semua kelengkapan ada dan boleh berehat setelah berjalan di Bandar Melaka.


The Settlement Hotel


The Settlement Hotel


The Settlement Hotel


The Settlement Hotel


The Settlement Hotel


The Settlement Hotel


The Settlement Hotel


The Settlement Hotel

Villa

The Settlement Hotel


The Settlement Hotel


The Settlement Hotel mempunyai blok kediaman 45 bilik dan 4 vila yang sangat elegan dan jumlah kawasan binaan 35,000 kaki persegi taman dan rumput. Sebahagian besar daripada struktur bangunan asal dikekalkan untuk menjadi "The Residences", manakala 5 villa Melayu tradisional telah dibina berdekatan, salah satu yang telah ditukar kepada kemudahan spa tradisional mewah dengan bilik 3 terapi / urut yang menawarkan pelbagai menenangkan dan meremajakan pengalaman spa, dengan kolam renang di sebelahnya untuk tetamu yang ingin mempunyai berenang yang menyegarkan.

Apabila kalian melangkah ke The Settlement Hotel Melaka. Disambut oleh katil antik berusia 350 tahun Sultan Bed berharga di anjung depan di atas lantai dengan teliti berjubin dengan jubin lama abad berasal dari sebuah Masjid Palembang di Sumatera, setiap keping membawa bersamanya kisah yang tersendiri.

The Settlement Hotel 


The Settlement Hotel


Apabila memasuki lobi hotel yang aneh tetapi menarik, yang digelar The Room Cool, tetamu akan dibawa ke Bilik Makan untuk menikmati secawan teh tradisional Inggeris, manakala duta pejabat hadapan menjaga pendaftaran. Berikutan itu, front office Ambassadors secara peribadi akan mengiringi tetamu ke bilik atau suite mereka dan memperkenalkan kemudahan bilik. Terima kasih kepada The Settlement Hotel Melaka untuk penginapan yang selesa dan tidak dapat dilupakan. Mungkin apabila ke Melaka akan singgah di sini kot hehe.

Untuk maklumat lanjut dan rate hotel boleh kunjungi laman web ini https://thesettlementhotel.com

2 comments:

Nila Anggraini said...

macam best je duduk hotel ni, nanti sy secarh harga dia ..kalau ok kami akan jadikan nya tujuan menginap di masa kan datang bertandang ke Melaka, in sha Allah

Luqman Zakaria said...

lawanyaaa!