Eat Travel Write 3.0 Day One

Etw 3.0 1 

 Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera.


FLAG OFF

Alhamdulillah Program Eat Travel Write 3.0 Selangor International Culinary Adventure dengan jayanya berlangsung di sekitar Kuala Kubu Baru, Fraser Hill, Genting Highland dan Shah Alam. Program Eat Travel Write yang kali ke tiga ku join ini dan tak pernah tertinggal sejak dari Program Eat Travel Write yang pertama diadakan hehe. Bagiku Program ini sangat menarik dan bagus untuk disertai karena kita akan tahu sebenarnya banyak lagi makanan yang sedap tersembunyi di sekitar Selangor ini hehe. 

Program diadakan pada 21 hingga 24 April 2016 ini membawakan 30 media dan bloggers dari Malaysia, Indonesia, Brunei dan Filipina ! Dengan gabungan dari pada UPEN Selangor dan Gaya Travel bersama Majlis Daerah Hulu Selangor untuk mempromosikan daerah tersebut, Ku agak familiar dengan daerah Kuala Kubu Baru karena disitulah jalan ku tempat kerja dahulu di Fraser Hill hehe. 


DSC_4191


DSC_4256


DSC_4264


Etw 3.0 1


Seperti biasa kesemua peserta berkumpul di Matic Kuala Lumpur dan bergerak ke Shah Alam untuk press conference bersama dengan Selangor State Standing Committe (Standco) Tourism di pengerusi oleh YB Elizabeth Wong, Executive Council Member in charge dalam Tourism, Environment, Green Technology dan Consumer Affairs Unit Perancangan Ekonomi Negeri Selangor (UPEN Selangor). Program ini juga dikolaborasi bersama Tourism Selangor, Ministry of Tourism Culture Malaysia, Tourism Malaysia dan Gaya Travel.

Eat Travel Write Selangor International Culinary Adventure ini ialah merupakan satu 'food trail' untuk travel, merasa makanan tersebut dan menulis mengenainya. Sekarang banyak platform yang boleh digunakan termasuk Blog, Instagram, Facebook, Twitter dan lain-lain untuk menyebarkan lagi betapa pelbagai jenis makanan yang kita belum tahu dan tak tahu lagi hehe. 

Selepas perasmian dan ada beberapa gimick  di SUK Selangor. Macam biasa kami Flag Off dan terus bergerak ke Kuala Kubu baru diiringin oleh 3 jejaka hensem Pegawai Polis Diraja Malaysia. Terima Kasih. 


DSC_4268


DSC_4271SUNGAI DUSUN WILDLIFE RESERVE


Etw 3.0 1


Dari Shah Alam kami terus ke Sungai Dusun Wildlife Reserve yang terletak di Kuala Kubu Baru Daerah Hulu Selangor. Pertama kali ku jejakkan kaki ke sini dan disini lah mereka mahu memperkenalkan Hulu Selangor Icon - TAPIR.  Sungai Dusun Wildlife Reserve adalah ideal untuk kebanyakan aspek pemuliharaan haiwan . Terdapat pusat yang stabil dikelilingi oleh penuluaran yang besar dan dapat mengekalkan haiwan mempunyai akses kepada sekurang- bila-bila masa hari.

Terdapat juga sebuah platform pemerhatian yang membolehkan penyelidik untuk menjalankan kajian tingkah laku tanpa mengganggu haiwan. Tambahan pula, terdapat dua besar habitat semula jadi berpagar dimana  kandang kini digunakan untuk kajian ekologi tingkah laku di bawah keadaan separa semula jadi. Kali ini kita dapat lihat Haiwan Tapir di depan mata ku sendiri hehe.


DSC_4291


DSC_4288


Etw 3.0 1


Pusat Pemuliharaan Tapir Objektif di sini ialah untuk menyediakan perlindungan bagi Tapir pelarian, Tapir baka dalam kurungan, menjalankan penyelidikan mengenai tapir dan untuk menjadikan sebagai pusat rujukan bagi tapir. Ala-ala comel tapir ni hehe.

Seterusnya kami ke Crocodile Farm tapi nampak gayanya dua atau tiga ekor buaya ini agak segan untuk keluar air menyapa kami hehe. Tapi masih boleh lihat dua ekor buaya sedang duduk diam dalam air. Siap bagi makanan kegemaran pun taknak naik lagi tu. Mungkin kalau manusia masuk air baru nak kot hehe. Jom lunch selepas itu.


DSC_4332


IMG_4700


DSC_4335


TART BENGKULU


IMG_4928


Selepas melihat tapir, kami seterusnya ke FELDA Gedangsa. Katanya di sini cukup terkenal dengan pembuatan Kuih Tart Bengkulu. Hmm pertama kali ku mendengar dan melihat Tart Bengkulu ini macam mana hehe. Ala lebih kurang macam buat kuih tart tu hehe. Tapi yang ni pelbagai rasa seperti rasa kelapa, nenas dan coklat.


IMG_4744


IMG_4786


Etw 3.0 1


Etw 3.0 1


Tart Bengkulu ini merupakan old traditional cookies atau desert yang disediakan oleh etnik Bengkahulu di Kuala Kubu Baru ini. Ku kagum melihat demonstrasi pembuatan kuih tart bengkulu ini masih digunakan secara manual iaitu pakai tenaga manusia sendiri hehe. Kalian boleh lihat bagaimana rupa Tart Bengkulu ini. Sedap okay, boleh juga buat tempahan ini untuk door gift sesuatu majlis ke kan hehe.


KAMPUNG ORANG ASLI SERIGALA


Etw 3.0 1


Kampung orang Asli Serigala yang terletak di Kuala Kubu Baru untuk melihat food demonstration yang akan ditunjukkan sendiri oleh Tok Batin Kampung Orang Asli Serigala. Kami disambut meriah dengan tarian dan musik tradisional Orang Asli Serigala ini lengkap dengan perhiasan sebagai tanda menyambut kedatangan tetamu hehe.


IMG_4954


IMG_4956


Antara makanan yang akan bakal kami rasa ialah Nasi Bulu dan Ikan Buluh. Semua ramuan yang dibuat akan dimasukkan ke dalam buluh dan dibakar sehingga ianya betul-betul dan masak barulah boleh dimakan hehe.

Makanan Nasi Buluh dan Ikan Buluh ikan tanpa menggunakan sebarang minyak dan perasa adalah sangat sihat tau hehe. Ku merasa sendiri Nasi dan Ikan Buluh yang disediakan oleh Penduduk Kampung Orang Asli Serigala ini sangat sedap dan fresh okay. Ku ingin tambah tapi bagilah peserta lain merasa juga hehe. Lain kali boleh mencuba sendiri tapi mana nak cari buluh ni ha hehe.


IMG_5040 


DSC_4398


Etw 3.0 1


DSC_4389


Satu Hari penuh dengan aktiviti. Dimanakah kami bermalam ? hehe nantikan program Eat Travel Write 3.0 ini. Photog cantik-cantik ni oleh @akugraphy  hehe. LAYANS 

2 comments:

Luqman Zakaria said...

wah..bestnya..

Diana said...

Banyak betul programnya.. Dari satu tempat ke tempat lain.. Memang best :)