Fushion Ala Western & Local Spice Menakjubkan

H Galley Cafe


H Galley Cafe 


 Assalamualaikum wbt & sala sejahtera.

Setiap kali kalau keluar berjalan mana soalan yang paling susah ditanya ialah mahu makan mana ni? Kadang-kadang ada yang agak cerewet tak mahu kat situ kat sinilah hehe. Kali ini ku berpeluang untuk Food Review merasa makanan berkonsepkan Fushion Western Spice & Local Spice di Kota Damansara. Katanya Cafe ini baru lebih kurang 3 minggu dibuka. Still fresh.

H Gallery Cafe yang terletak di Sunway Nexis Kota Damansara. Kalau bagi yang pertama kali datang ke Kota Damasara. Cafe ini betul-betul terletak di dalam bangunan Sunway Nexis ini dan bukannya berada di deretan kedai yang banyak itu hehe. Ku pun sendiri sesat mencarinya. Alhamdulillah jumpa. Dah nama rezki untuk mencuba makanan di H Gallery Cafe ini. 


H Galley Cafe


H Galley Cafe


H Galley Cafe


H Galley Cafe


Sedikit latar belakang H Gallery Cafe ini. H itu datang dari perkataan Home, Harmony dan menariknya huruf H tersebut merupakan nama anak-anak pemilik H Gallery Cafe ini. Gallery ini pula, jelas sekali apabila kita masuk ke dalam Cafe ini. Tergantung pelbagai jenis gambar, peralatan dan lukisan kesemuanya milik pemilik cafe ketika ke luar negara. 

Selain Cafe. H Gallery Cafe ini boleh mengadakan event private yang boleh memuatkan 80 hingga 120 pax dalam satu-satu masa. Boleh lah kepada mereka yang mahu buat private event, birthday part dan lain-lain serta menerima lebih daripada 6 (enam) tempahan. Waktu Operasi pula tiap hari daripada 9:00am hingga 11:00pm. 

Okay serba sedikit pasal H Gallery Cafe. Kita ke menu makanan yang disediakan pula. H Gallery Cafe menyediakan dari Breakfast Menu, Small Bites, Soup & Salad, Kids Meal, Pasta, The Main menu untuk H Gallery Cafe, dan semestinya beverage. Dari beverage itu boleh mencuba Smoothies & Health Blend. Sesi temuramah dengan Chef Jazman merupakan Ketua Chef di sini, kebanyakkan menu adalah baik untuk menjaga kesihatan kita hehe. 


H Galley Cafe


Sejujurnya apabila makan di sini memang kena dengan citarasa ku dengan pelbagai kombinasi makanan & minuman yang sihat berbaloi dengan harga dan portion penuh pinggan. Nak tahu lebih korang boleh lihat bawah ku masukkan gambar makanan yang ku cuba hampir dekat 20 menu. Bayangkan betapa nikmatnya makan hehe.

Breakfast Set:-



H Galley Cafe

Big Breakfast Set (RM22)


H Galley Cafe

Nasi Lemak Pak Man (RM15)


H Galley Cafe

Egg Benedict With Smoke Salmon And Side Fruits Salad (RM26)

Set Breakfast ini bagi yang minat makan banyak sangat dialukan karena Breakfast like a King kan hehe. Bagiku setiap menu breakfast ini sudah mencukupi dan membuatkan anda kenyang hingga tengah hari. Nasi Lemak Pak Man sambalnya sedap dan Egg Benedict with smoke salmon ini juga sedap dan bagi sesiapa peminat Salmon. 


Soup & Salad :-


H Galley Cafe

Green Peas Soup Top With Ricotta (RM10)


H Galley Cafe

Wild Mushroom Soup (RM10)


H Galley Cafe

Caesar Salad Grill Beef (RM15)


H Galley Cafe

Grill Seafood Salad (RM25)

Okay baiklah bagi kombinasi Soup & Salad ini merupakan satu kelainan rasa apabila ku rasa sendiri Wild Mushroom Soupnya yang sangat sedap. Bagi yang meminati Green Peas soup ini boleh juga mencuba hehe. Caesar Salad Grill Beef ini sedap ! Dagingnya terasa kemanisannya gitu. hehe


Pasta :- 


H Galley Cafe

Grilled Seafood Aglio-Olio (RM23)


H Galley Cafe 

Meatball Stuff With Mozzarella (RM23)


H Galley Cafe

Pimiento Rojo Seafood Spaghetti (RM39)

Okay baiklah, bagi set pilihan pasta pula merupakan kegemaran ku. Ketiga-tiga menu pasta seperti gambar diatas masing-masing mempunyai kelainan rasa yang tersendiri. Senang cakap sedaplah hehe. Tetatpi rasa Pimiento Rojo Seafood Spaghetti memang terlekat dihati karena sos spaghettinya yang enak dan ketam lembut yang boleh dimakan terus hehe. 

Pembuka Selera:-


H Galley Cafe 

Fried Calamari With Garlic Aioli (RM15)


H Galley Cafe

Spicy Hillbilly (RM15)

Set pembuka selera yang enak sebelum memulakan hidangan utama. Calamari tu apa ? Sotong lah kan hehe. Sotong yang telah digoreng sedap. Hillbilly ayam lah hehe. 

The Main :-


H Galley Cafe

Pan Fried Salmon With Arugula Mix Salad (RM29)


H Galley Cafe

H Style Sirloin Steak 200-220 gram (RM42)


H Galley Cafe

H Style Beef Wellington (RM45)


H Galley Cafe

Braised Lamb Shank Pasamah (RM59)


H Galley Cafe

My Snapper Sandwhich (RM24)


H Galley Cafe

Grilled Chicken Chop (RM24)

Asian Style :-


H Galley Cafe

Mee Goreng Pak Man (RM15)


H Galley Cafe

Nasi Goreng Kampung (RM15)

Beverage :-


H Galley Cafe

Strawberry Banana Yogurt (RM15)


H Galley Cafe 

Morning Glory - Blueberry Mint Yogurt (RM15)


H Galley Cafe 

Green Apple 


H Galley Cafe 

Passifloraceae (RM10)


H Galley Cafe 

Black Forest -Sipping Strawberry Chocolate Smoothie (RM15)


H Galley Cafe

Lychee Pomegranate (RM10)

Demikianlah tadi senarai hmapir 20 menu yang ktaorang mencuba hehe. Apabila kalian ke sini lebih daripada 20 menu kalian boleh pilih dan ini adalah salah 20 yang kami telah rasa hehe. Betapa sedapnya sehingga terbawa-bawa dalam mimpi hehe. Okay, kalau kalian mahu ke H Gallery Cafe ini alamatnya

H Gallery Cafe
D-GF-03A, Sunway Nexis,
No.1, Jalan PJU 5/1, Kota Damansara, 
47810, Petaling Jaya


LAYANS
(>_<)

No comments: