Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

KUALA LUMPUR, 28 Julai 2015. Ku berkesempatan ke Press Conference AirAsia X untuk pengumuman laluan penerbangan terbaru oleh AirAsia X. AirAsia X peneraju syarikat penerbangan tambang rendah jarak jauh telah mengumumkan akan memulakan penerbangan terus 4x seminggu dari Kuala Lumpur ke Sapporo bermula 1 Oktober 2015. Bersempena dengan ini, AirAsia X menawarkan promosi tambang termasuk semua bermula dari serendah RM99* sehala bagi tempat duduk ekonomi atau RM999* sehala bagi tempat duduk Premium Flatbed.

Promosi ini boleh didapati untuk tempahan melalui laman web bermula dari semalam sehingga 2 Ogos 2015 dan bagi tempoh perjalanan dari 1 Oktober 2015 hingga 31 Ogos 2016. Kesemua tambang promosi ini boleh ditempah menerusi laman web di airasia.com atau aplikasi AirAsia bagi iPhone dan peranti Android, serta laman mudah alih mobile.airasia.com. Okay memang tidak sabar untuk menempah melihat harga2 yang ditawarkan hehe.

IMG_4075


GOPR1470


Pada sidang akhbar di Kuala Lumpur semalam, Benyamin Ismail, Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia X Berhad berkata"Kami amat teruja untuk mengembangkan rangkaian kami di Jepun dengan penerbangan terus ke Sapporo, Hokkaido ini ! Kami berbesar hati melihat rangkaian kami berkembang dengan kukuh kerana AirAsia X adalah satu-satunya syarikat penerbangan yang beroperasi penerbangan terus berjadual dari Kuala Lumpur ke destinasi bertaraf dunia ini!"

"AirAsia X telah membawa lebih dari 1.5 juta tetamu antara Jepun dan Malaysia. Kami yakin laluan ini akan lebih menarik lebih ramai pelancong Jepun dari Sapporo yang berminat untuk menerokai bandar-bandar dirantau ini. Laluan terus ini akan menarik minat mereka untuk mengunjungi Malaysia dan seterusnya menyambung ke pelbagai destinasi ASEAN dan lebih jauh lagi." tambah beliau. 

Okay ini suatu perkara yang menarik untuk lebih mengenali AirAsia X. Selain itu, tetamu juga boleh menikmati pilihan servis penerbangan sambungan (Fly-Thru) untuk menyambung penerbangan melalui mana-mana hab transit Kumpulan AirAsia dengan bagasi berdaftar masuk terus ke destinasi akhir tanpa perlu melalui imigresen di hab transit. Dengan pilihan perkhidmatan ini, perjalanan akan lebih lancar di antara semua Bandar-Bandar Asia dan Australia, seperti Indonesia, Singapura, dan Australia ke Sapporo melalui Kuala Lumpur, mendekatkan Bandar indah di Utara Jepun ini. 

Tidak lupa juga kepada Ahli AirAsia BIG boleh menebus penerbangan promosi dari 6,300 mata BIG dan mengumpul mata BIG dari tempahan penerbangan. Selain itu, AirAsiaGO juga menawarkan promosi hotel dari serendah RM1,019. Untuk maklumat lanjut sila layari airasiabig.com dan airasiagi.com

Sedikit sebanyak mengenai Sapporo Hokkaido ini, Sapporo mempunyai penduduk seramai 1.9 juta dan merupakan salah satu tempat yang terbaik di Jepun untuk dilawati sepanjang tahun yang terkenal dengan makanan laut yang segar, salji putih, dunia seni tempatan, kilang alkohol dan banyak lagi. Antara lima tempat utama yang mesti dikunjungi untuk mengalami Sapporo adalah termasuk Koyo atau menyaksikan warna-warni musim luruh semasa bulan Oktober, terutamanya di pergunungan Taman Negara Daisetsuzan, yang merupakan tempat terbaik bagi menikmati keindahan warna-warni musim luruh.

GOPR1476 


GOPR1475


Selain itu, bulan yang menarik untuk dikunjungi adalah pada musim sejuk, Festival Salji Sapporo yang terkenal dan meluncur ski di pusat peranginan bertaraf dunia Hokkaido. Pada musim panas pula, menikmati keindahan romantis bunga-bunga di taman bungan Furano-Beiei dimana Hokkaido penuh warna-warni dngan pelbagai jenis bunga mekar. Festival Lilac dan Yosakoi Soran di Odari Park merupakan tempat bagi pelancong menikmati festival music, majlis meminum teh di luar dan aktiviti mengumpul setem. 

Bagi menyediakan perkhidamatan yang lebih baik, AirAsia telah melaksanakan Kaunter Laluan Pantas untuk Premium Flatbed dan Premium Flex di mana mereka boleh membuat pemeriksaan imigresen di Kaunter Laluan Pantas di lapangan terbang KLIA2 semasa ketibaan dan pelepasan. Tidak perlu berbaris panjang dan nikmati perjalanan lancar terus ke pintu pelepasan. Terus mengikuti perkembangan promosi terkini AirAsia dan aktiviti lain melalui Twitter dan Facebook AirAsia. 


IMG_4080


Alhamdulillah nak dikatakan rezeki pada Sidang Media semalam, ku salah seorang bertuah memenangi cabutan bertuah tiket ke Sapporo Hokkaido. Alhamdulillah rezeki nak kahwin katanya. Baru sahaja terfikir ke mana mahu berbulan madu selepas kahwin. Terima Kasih AirAsia dan AirAsiaX. 

Jadual penerbangan bagi Kuala Lumpur Malaysia (KUL)- Sapporo-Chin Chitose, Japan (CTS)

(KUL-CTS) (D7 550) ( Berlepas 11.35pm) (Ketibaan 8.10am) (Kekerapan: Selasa, Sabtu, Khamis & Ahad)

(CTS-KUL) (D7 551) (Berlepas 9.20am) (Ketibaan 5.00pm) (Kekerapan: Isnin, Selasa, Jumaat & Ahad)
IMG_3624


IMG_3631 


 Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Seperti mana yang kita tahu Resort World Genting mempunyai rekod merupakan Hotel terbesar dan terbanyak bilik hotel dan merupakan ranking kedua dunia selepas hotel di MGM Las Vegas. Kali ini tambah lagi satu tower dan merupakan tower yang ketiga di First World Hotel selepas Tower One dan Tower Two, kali ini Tower 2 Annex. Transformasi terbaru ini menawarkan dari penginapan yang selesa sehingga hiburan, makanan dan minuman. 

Perubahan besar kali ini yang dimulaka beberapa tahun dahulu telah dilihat sebagai hasil yang hebat seperti penginapan baru telah dibina dan restoran telah diubahsuai dengan lebih baru yang akan diperkenalkan yang menawarkan pengalaman menjamu selera yang menarik. Almaklumlah tidak lama lagi, kita semua sedang teruja untuk menunggu tibanya Twentieth Century Fox World Theme Park tidak lama lagi. Okay ku pun tidak sabar juga menanti.

Fasa satu untuk mengembangkan lagi bilik penginapan di First World Hotel sebanyak 412 bilik dan bakinya sebanyak 874 bilik disasarkan akan dibuka tidak lama lagi. Jumlah keseluruhan sebanyak 1,286 bilik. Itu baru sahaja tower yang baru dibina, kalau dicampur kesemua hampir 7,351 bilik hotel tersedia dan merupakan hotel yang terbesar di dunia okey. Ku sendiri kagum dengan bilik yang sebanyak itu untuk menampung pelancong yang datang ke Genting Highland.

Apabila tiba di Tower Annex 2A yang hanya bersebelahan dengan Tower 2 & 1 di First World Hotel. Anda akan merasai kelainan di tower yang sebelumnya dan kalian akan berasa kagum dengan suasana kontemporari di lobi, siap dengan 3D Television, chill music dan designer's featured wall. Itu baru lagi, kalau masuk ke dalam lagi terdapat Terminal 2 Cafe yang terletak di lobi tower baru dengan pelbagai menu makanan seperti roti, sup, snacks dan air minuman dari 7:30am hingga tengah malam. Tidak lupa wifi dan 48 waiting seat sebelum makan di cafe.


GOPR0913


GOPR0912


GOPR0911


GOPR0910


GOPR0909


GOPR0908


Di nobatkan sebagai hotel yang terbesar dan terdapat beribu bilik hotel untuk didiami. Resort World Genting mengambil inisiatif untuk mempercepatkan 'Check-In' tanpa perlu beratur di kaunter dengan menyediakan Self Check-in Kiosk. Gabungan Tower 1, Tower 2 dan Tower 2 Annex, ianya menjadi lebih mudah untuk Self Check-in kiosk. Terdapat 29 unit E-Kiosk disediakan antaranya 23 unit di Tower 1 lobby dan 6 lagi unit terletak di Tower 2 Annex lobby. Check-out E-Kiosk juga disediakan untuk menjadi perjalanan anda mudah. Terdapat 15 unit di Tower 1 & 2 dan 4 unit di Tower 2Annex.

Self Check-In sekarang menjadi lebih mudah tanpa perlu pergi ke kaunter. Pengunjung yang telah membuat bayaran awal untuk booking bilik hotel boleh terus ke E-Kiosk dengan menggunakan kad keahlian, mykad ataupun passport.


IMG_3619


Bilik elegent kesederhanaan menyambut kalian  di dalam bilik. Tower Annex terbaru ianya sangat lebih baik dari segi penggunaan ruang berbanding dengan bilik dua tower yang terdahulu di First World Hotel. Bilik yang di reka dengan pelbagai fungsi didatangi ruangan dalam percikan warna meriah bersemangat dan reka bentuk yang sangat unik untuk pengunjung supaya berasa tenang dan dapat berehat di bilik setelah seharian berjalan di Genting Highland.

Frosted lime green glass walls menjadi sebagai divider antara tandas, shower dan sinki dan diantaranya juga lantai kayu bewarna seakan pasir. Bilik terbaru di Tower 2 Annex didatangi dengan dua single bed atau double serta open hanging cupboard yang menyediakan ruangan penyimpanan yang terbaik. Tower 2 Annex keseluruhannya terdapat 1286 bilik yang menawarkan bilik terbaru dan nama baru yang diberi seperti XYZ Deluxe dan XYZ Triple. Saiz bilik-bilik ini ialah diantara 170.70 sq ft.Cuma perbezaannya antara dua bilik ini ialah kemudahan.

Okay baiklah, bilik XYZ Deluxe ialah antara bilik yang ku dapat bermalam semalaman. Bilik XYZ Deluxe menawarkan antara dua katil single dan satu katil queen, manakala XYZ Triple menawarkan bilik satu katil single dan satu katil queen. Bilik XYZ Triple ini sesuai untuk yang sudah berkeluarga ataupun lebih orang mahu menginap. Untuk refreshments, seperti biasa terdapat cerek elektrik dan coffee making facilities di bench atas.


GOPR0904


GOPR0889
XYZ Deluxe Room

GOPR0894 


GOPR0895 


GOPR0890 


GOPR0891 


GOPR0893 


GOPR0932
XYZ Triple Room

GOPR0925 
Superior Deluxe Room

GOPR0916
World Club Room


Antara bilik yang ku kunjungi untuk membuat room inspection ialah Standard, World Club Room, Superior Deluxe, XYZ Deluxe room, dan XYZ Triple room. Okay semua bilik baru-baru dan cantik-cantik belaka. Dan yang paling ku suka ialah, terdapat 32"flat screen television local channels, telefon, peti ais, pengering rambut dan ini yang paling penting ialah international soket. Setiap soket plug di dalam bilik didatangi dengan lubang USB Acces point untuk cas phone anda. Terbaiklah !

Di dalam bilik air pula didatangi dengan 3 in 1 liquid soap, shower cap, sanitary bag dan bar soap. First World Hotel ini merupakan hotel yang paling senang untuk ke Indoor Theme Park, Genting International Convention Centre, Horizon 50, Arena of Stars dan yang akan dibuka tidak lama lagi ialah Sky Avenue Mall dan Century Fox World Theme Park yang akan dibuka pada tahun 2016 nanti. Okay ku tidak sabar menanti pembukaan theme park baru ini.

Terima Kasih kepada Resort World Genting kerana menjemput ku untuk room reviem di tower baru Tower 2 Annex. Harga untuk bilik di First World Hotel ini dari RM 183 semalam sehingga RM 734. Untuk maklumat lanjut boleh layari www.rwgenting.com



cockroach_ant 


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Setiap kali bangun pagi dengan suasana segar udara, mestilah kita mahu suasana rumah yang tenang, bersih dan cantik. Tapi sebenarnya kita tidak tahu apa yang selama ini ada binatang kecil molek telah menumpang selama boleh di rumah kita hehe. Okay kalau kalian tahu apa yang ku maksudkan itu ialah Serangga Perosak seperti lipas, tikus, nyamuk mahupun semut. Itu semua serangga yang kadang boleh membawa penyakit.

Okay baiklah, ku sendiri menghadapi masalah seperti ini di rumah. Setiap malam aje mesti akan dengar bunyi tikus berkeliaran dan tak lupa juga lipas-lipas yang sangat suka berkeliaran di kawasan dapur setiap malam. Bila ku on aje lampu, berkeliaran lipas-lipas berlari menyorok dari ku. Takut kena sembur mati habis lah tu kan hehe. Dan tidak lupa juga nyamuk memang akan ada setiap malam di rumah ku. 

Ku tinggal di kawasan yang banyak juga pokok-pokok tinggi menimbun di kawasan apartment 5 tingkat. Ku tinggal di tingkat 3, di bilik ku sahaja pokok sudah tinggi tumbuh di berhampiran tingkap di bilik ku. Dari situ ku rasa nyamuk boleh naik sehingga masuk dalam bilik dan rumah. Almaklumlah rumah apabila malam menjelma akan menjadi sangat panas, mestilah nak buka tingkap bagi malam sejuk masuk dan dari situlah nyamuk masuk. Bermalam lah ku dengan nyamuk haha. 

Memang kadang kita akan betul rasa tidak selesa dengan kehadiran serangga perosak ini. Dah bermacam-macam perkara ku fikirkan bagaimana nak menghapuskan serangga perosak rumah ini selamanya. Almaklumlah kita pun mahu hidup aman selesa dan bersih di rumah sendiri kan. Petua orang dahulu untuk menghalau serangga perosak seperti tikus, nyamuk dan lipas ini adalah menggunakan tumbuhan herba serai wangi. 


GOPR1112


Ala serai wangi yang selalu di tanam di kawasan taman perumahan. Dulu masa tinggal dikawasan perumahan teres Ibu selalu tanam pokok serai sampai tumbuh memanjang di laman rumah. Kata Ibu banyak kegunaannya seperti dari segi ubatan tradisional serai wangi digunakan untuk rawatan selepas bersalin dan pening kepala atau dari segi luarannya ianya dapat menghalau serangga perosak seperti tikus, lipas atau nyamuk yang membawa penyakit. Ini karena serangga perosak amat tidak suka bauan serai wangi.

Sekarang dengan zaman moden pelbagai produk Serai Wangi telah dikeluarkan untuk memudahkan kehidupan seharian kita untuk mengatasi masalah serangga perosak dan saya mendapat satu produk yang menjadi tarikan dengan menggunakan produk Afy Haniff. Produk Afy Haniff? nak tahu nantikan entry atau update Facebook dan Instagram tentang Serai Wangi ini. Harap menjadi dan menghalau segala serangga perosak dekat rumah tu supaya aman hehe.