Followers

Wednesday, April 29, 2015

Sunset Cruise Dinner

IMG_8851


DSC_0135


DSC_0137 


 Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Di waktu selepas menikmati hidangan makan tengah hari, dapatlah juga rest and easy sebelum memulakan aktiviti pertama di petang hari. Aktivitinya ialah Tropical Charters Langkawi, pada mula ku keliru apakah aktiviti yang di adakan nanti. Rupanya menaiki bot dan lalu keliling laut sambil melihat matahari terbenam, dinner dan mandi laut hehe. So package kami ialah Sunset Dinner Cruise. Terima Kasih LADA (Lembaga Pembangunan Langkawi & Erik Talent

Sunset Cruises di Langkawi atau Tropical Charters Langkawi beroperasi selamat 7 malam seminggu dan ianya selalu mendapat sambutan kepada pengunjung untuk melihat matahari terbenam sambil menikmati on board BBQ Dinner feast bersama ayam, udang, ikan, daging lembu dan termasuk campuran sayur sayuran serta salad. Okay juga tu ibarat dinner ala cruise di atas kapal. Ianya suatu pengalaman yang baru bagi ku. 

Perjalanan mengambil masa dalam 20 ke 30 minit untuk ke Awana Porto Malai sana dari Ombak Villa Langkawi bersama Datuk Chef Wan. Tropical Charters Langkawi ini akan bertolak dari pukul 5 petang dan akan kembali semula dalam 8 malam selepas matahari terbenam. Memang menakjubkan dapat lihat sunset di tepi laut dengan mata sendiri. Bukan itu aje, pelayan-pelayan Tropical Carters ini tidak jemu melayan anda sepanjang petang itu, mahu minum apa? cakap aje hehe. 



DSC_0140


DSC_0145


DSC_0147


DSC_0152


DSC_0153


DSC_0173


DSC_0181


DSC_0195


DSC_0192


DSC_0197


DSC_0154


DSC_0165



The Salt Water Jacuzzi net atau pun mandi dengan air laut ibarat Jakuzzi di atas jaring ialah suatu tempat yang menarik untuk berehat dan biarkan air laut Langkawi membasahi badan anda. Haa jaring akan dipasang di belakang cruise setelah beberapa minit berlepas. Ku memang harus memberanikan diri untuk mencuba. Dengan satu terjunan dari hadapan cruise terus berenang ke jaring tersebut, memang mahu buat lagi !

Berehat di atas jaring tambahan alunan air laut memang terasa seperti Jakuzzi, tapi kena beranikan dirilah dan jangan risau diri anda takkan hayut karena ada penyelamat cruise akan memerhatikan anda. Di jaring tersebut, ku ingin mencuba satu pelampung kecil yang tersangkut dan terhayut jauh dari Tropical Charters tapi mesti ada sangkut dengan tali. Tak pasal-pasal ku hanyut dekat tengah-tengah lautan haha. Sempat juga Datuk Chef Wan snap gambar ku tengah berjakuzzi hehe.



IMG_8902



DSC_0190

Trip ini akan membawa anda melalui dan melihat hampir 99 pulau yang terdapat di sekitar Pulau Langkawi ini sebelum ke arah barat untuk melihat matahari terbenam. Ku dan rakan-rakan yang diantara yang bertuah melihat the most beautiful sunset di Langkawi, besar kuasa Tuhan. Apabila anda mahu menaiki Tropical Charter Langkawi ini jangan lupa bawa baju seluar renang, tuala dan semestinya kamera ! 

Tropical Charters Langkawi ini beroperasi setiap hari pukul 5pm hingga 8pm, satu boarding pass untuk dewasa ialah RM260 dan RM130 untuk kanak-kanak. Ianya termasuk Free Flow bars dan BBQ Dinner. Kanak-kanak di bawah 3 tahun masuk adalah percuma dan kanak-kanak diantara 4 hingga 12 tahun separuh harga. Untuk maklumat lanjut boleh ke --> http://tropicalcharters.com.my/cruises/sunset-cruise/

DSC_0217


DSC_0207



ILuminati show 

 Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Pada 18 April 2015 ku berpeluang lagi ke Resort World Genting untuk pertunjukkan persembahan yang terbaru dibuat oleh Resort World Genting. Pertunjukkan lampu dalam gelap, muzik dan beraksi tari menari telah tiba di Resort World Genting dari 3 April 2015 hingga 28 June 2015. Sempena menyambut sambutan ke 50 tahun Genting Highland yang akan bermula dari pukul 8:30pm di tempat biasa Genting International Showroom. 

Jika kalian belum pernah dengar atau nonton, ILuminate ini telah dicipta oleh Miral Kotb berdasarkan pengalaman beliau dalam menggabungkan tarian dengan teknologi canggih. Untuk mencapai matlamat tersebut, beliau memulakan dengan suits yang dilengkapi lampu yang dikawal secara wireless dan membawa penari di kawasan gelap dengan lampu-lampu berada di suits mereka dan membawa penonton ke dalam dunia lain mengalami pengalaman yang begitu menakjubkan.


ILuminati show


ILuminati show


ILuminati show


ILuminati show


ILuminati show


Kalau kalian rasa macam pernah nampak persembahan ini tapi di mana ya, mereka sebenarnya pernah keluar di kaca television mereka ini asalnya dari rancangan realiti TV America's Got Talent di mana mereka menang di tempat ke tiga dan dinobat sebagai 'the best new act in America. Sejak daripada itu mereka sentiasa membuat persembahan dengan artis-artis terkenal seperti The Black Eyed Peas dan Christina Aguilera.

ILuminate telah muncul dibeberapa rancangan Tv popular seperti X-Factor, Dancing with the Stars, The Ellen DeGeneres Show dan Good Morning America serta tidak lupa juga dalam Billboard Music Awards dan America Music Awards. Wow begitu besar nama mereka ini. Akhirnya terima kasih kepada Resort World Genting telah membawa ILuminate ini live di Malaysia. Ku rasa sangat teruja untuk menonton persembahan mereka.


ILuminati show


ILuminati show


ILuminati show


ILuminati show


Persembahan ini mengambil masa dalam 75 minit dengan tajuk 'Artistes of Light'. Okay semasa persembahan berlangsung, keadaan pentas dan tempat penonton adalah sangat gelap okay baru lah menjadi persembahan mereka. Ku teruja dengan ILuminate karena persembahan gabungan seni, muzik choreography dan yang paling penting ialah ketepatan lampu mengikut masa tarian dan lagu. Kalau permulaan mesti dengar macam agak susahkan ? Bagi mereka? simple hehe

Tapi mestilah dah buat banyak kali latihan bukan. Persembahan ini sesuai atas semua peringkat umur. Terima Kasih Resort World Genting atas jemputan. Tiket dijual dari RM198(VIP), RM138 (PS1) dan RM88(PS2) untuk dewasa. Bagi kanak-kanak pula dari RM98(VIP), RM68(PS1) dan RM48 (PS2). Untuk maklumat lanjut kalian boleh lah terjah di website Genting www.rwgenting.com 

LAYANS
(>_<)

Friday, April 24, 2015

Malay Set Lunch Bayu Restaurant

DSC_0099


DSC_0091


DSC_0090 


 Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Dalam kelekaan menikmati Ombak Villa Suite ini, selepas habis berphotoshoot dengan bilik sendiri kan hehe. Lapar pula perut rasanya, kali ini kami ke Bayu Restoran yang betul2x terletak di bersebelah Reception Lobby untuk menikmati makan tengah hari bersama Datuk Chef Wan, staff dan bloggers yang terlibat. Bab makanan ini memang tak boleh tolak. Ada aje nak merasa masakan chef-chef di sini hehe. 

Bayu Restoran ini agak besar karena ianya termasuk Indoor dan Outdoor dan boleh memuatkan dalam 130 pax satu-satu masa. Kalian yang berkunjung boleh lah pilih nak menikmati hidangan di luar mahupun di dalam restoran. Rasanya bagi ku di luar lagi best dapat menikmati suasana makan dengan pantai angin menderu datang. Oh bestnya hehe. 


DSC_0097


DSC_0117


DSC_0111


Okay baiklah, tiba masanya untuk menikmati Malay Set Lunch yang disediakan oleh Bayu Restoran. Kalau bagiku sendiri, agak takut juga nak masak dan bagi Datuk Chef Wan sendiri merasa makanan kita, entah ok ke atau tidak hehe. Tetapi Datuk Chef Wan memuji masakan Chef di sini. Ku sendiri merasa memang sedap hehe. 

Antara menu hidangan ialah Soto Ayam, Nasi Putih, Kari Kambing, Ayam Goreng berempah, Udang Goreng Pedas, Daging Goreng Halia, Sayur Campur Goreng dan Ikan Siakap Kukus ala Cina. Dan yang pedas sedap rasa mestilah kena ada Sambal belacan dan ulam ulaman. Tidak lupa juga pencuci mulut seperti buah buahan tempatan, kopi dan teh. 


DSC_0107


DSC_0112


DSC_0105


DSC_0104


DSC_0103


DSC_0101


DSC_0100


DSC_0131


Seperti yang kalian baca, gambarnya wajib kena snap nak bagi korang meleleh air liur tengok betapa sedapnya rasa hehe. Dalam masa menikmati hidangan makanan tengah hari, sempat lah juga Datuk Chef Wan bercerita serba sedikit tentang diri beliau dan kami juga sempat memperkenalkan diri kepada beliau. 


DSC_0126

LAYANS
(>_<)
IMG_1825


IMG_1838 


 Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera


Berhenti sekejap bercerita percutian marathon ku ke Langkawi hehe. Pada 18th April 2015 lalu ku berkesempatan ke EnerZ Indoor Extreme Park yang terletak di Subang Jaya. Rupanya lokasi ini berdekatan dengan Mydin USJ. Selalu shopping situ kadang perasan tempat apalah ini kan. Rupanya EnerZ Indoor Extreme Park. EnerZ Indoor Extreme Park ini merupakan yang pertama di Asia mempunyai indoor extreme park dan sports arena.

Berpeluang pada masa itu EnerZ Indoor Extreme Park memperkenalkan buat kali pertam GST Challenge. Ha bukan GST itu ya, ini GST bermaksud Gut Builder - Sky Ropes - Trampolines challenge. Ini target kepada semua umur rakyat Malaysia yang mementingkan fitness dan menggalakan mereka lebih aktif, mengamalkan gaya hidup sihat. GST ini menampilkan gambar atau video untuk mencabar rakan mereka untuk terlibat dalam cabaran ini di EnerZ Extreme Park.


IMG_1830


IMG_1821


IMG_1882



Senang sahaja, kalian hanya muat naik gambar atau video cabaran apa yang kalian hendak mencabar rakan-rakan di luar sana. Pertamanya perlu memilih antara tiga aktiviti yang terdapat di EnerZ Extreme Park. Yang pertama Gut Builder, ke dua Sky Ropes dan terakhir sekali trampolines dengan memuat naik bersama hashtag #EnerzHereICome, #EnerzGSTChallenge dan #EnerzWhoDaresMe. Kan siapa yang tercabar itu boleh menyahut cabaran.


IMG_1826


Managing Director of the EnerZ Extreme Park, Mr Alvin Tey berharap ini mencipta suatu ikatan reaksi tindakan untuk menyahut cabaran, memberi inspirasi kepada semua rakyat Malaysia untuk menjadi lebih kepada Energetic Lifestyle.Ini karena kesihatan dan kesejahteraan terus menjadi kebimbangan utama bagi kita di Malaysia , usaha lebih gigih untuk perlu dibuat untuk mendekati semua lapisan masyarakat , menggalakkan satu perubahan dalam minda ditetapkan dan memberi inspirasi kepada tindakan untuk memimpin yang lebih sihat dan aktif gaya hidup.


IMG_1833


Jangan terkejut ya, ku pun terkejut tiba-tiba Malaysia Model terkenal Amber Chia turun dari Sky Ropes sebanyak dua kali dan beliau berkata ini kali pertama beliau turun dari Sky Ropes ibarat seperti flying fox tu ha. Best juga karena ku pernah merasa dan betapa gayatnya bila naik dan terus turun. Beliau juga menyahut cabaran untuk sertai cabaran Trampoline. Dari dulu ku teringin nak bermain dengan Trampoline ini. Alhamdulillah hajat tercapai.

Jangan buat tak tahu ya, kalau kalian main trampoline ini juga boleh membakar kalori dan silap-silap boleh kurus okay. Ku sendiri bermain tak sampai 15 minit pun sudah berpeluh satu badan hehe. Di dalam EnerZ Media Tour sini, sempat juga beberapa jurulatih dari Enerz Extreme Park itu sendiri mendemostrasi pelbagai cara dan gaya yang anda boleh lakukan di set GST ini. dan yang paling best di sini mestila melompat seperti kanak-kanak riang di atas Trampoline hehe.


IMG_1828


IMG_1840


IMG_1843


IMG_1863


IMG_1845


Enerz Indoor Extreme Park yang berkeluasan 80,000 square feet ini menyediakan pelbagai aktiviti yang sesuai untuk di setiap peringkat umur. Antara aktiviti yang di highlight di sini ialah semestinya trampolines, sky ropes, dodge ball, foam pits, badminton courts, martial arts dan fitness class. Menarik tu, semuanya berada di atas satu bumbung. Tambahan pula Enerz ini membantu dalam tetamu untuk membuat parti, corporate events, product launches dan team building events.

Untuk maklumat lanjut kalian tentang EnerZ Extreme Park ini boleh layari http://www.enerz.my untuk mengetahu detail of their facilities, aktiviti dan servis.