Gatsby Dance Competiton


Gatsby Dance Competiton


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Pada 10 Januari 2015 ku berpeluang menyaksikan Pertandingan Akhir Gatsby 7th dance competition peringkat Malaysia dimana pemenang utama ini akan berentap di Jepun bersama penari dari seluruh Asia. Bertempat di Nu Sentral Mall di mana Mall yang baru dibuka di area Kl Sentral. Pertandingan kali ini tidak sama seperti musim yang lalu.


Gatsby Dance Competiton 


Gatsby Dance Competiton


Gatsby Dance Competiton 


Gatsby Dance Competiton


Gatsby Dance Competiton


Ia menampilkan bukan sahaja pelajar, tetapi pertandingan juga diwujudkan untuk golongan bukan pelajar yang berminat untuk menerokai bidang tarian. Ini pertama kali melihat dan menonton pertandingan tarian ini dan banyak jenis tarian yang dipertunjukkan. Sebenarnya ku agak minat dengan pertandingan sebegini. Suka melihat gerak tari mereka menari dengan kreativiti masing-masing.

Dalam pertandingan musim ini, Vanity Crew dari Kuching berjaya mengecapi kedudukan juara dalam kategori pelajar dengan teknik tersendiri beserta dengan daya tarikan dan hiburan dalam persembahan, keaslian dan penggayaan yang unik. Vanity Crew dari Kuching yang terdiri daripada Chong Shau Tin (22), Pue Zhi Xin (21) dan Ariel Lo Chia Hui (20) memenangi hadiah wang tunai Rm2000, produk Gatsby, dan mewakili Malaysia dalam pertandingan Akhir Asia di Tokyo yang akan ditangguh sepenuhnya oleh Mandom Malaysia, serta sistem Audio STEEZ yang canggih.


Gatsby Dance Competiton 


Gatsby Dance Competiton 


Gatsby Dance Competiton


Tempat kedua dan ketiga dimenangi oleh Lingo Twin dari Johor Bahru dan Shake Love Boom dari Johor Bahru dalam Kategori pelajar. Manakala Jayden Koi (20) dan Nick Tan (25) memenangi tempat pertama dan kedua dalam kategori bukan pelajar. Vanity Crew akan membawa harapan negara unutk memenangi semula Grand GATSBY Award di pertandingan akhir yang berlangsung pada 7hb Mac 2015 ini di Tokyo. 

Suatu pengalaman yang menarik bagi mereka karena akan dapat menerokai aliran antarabangsa terkini di ibu kota Asia yang paling menggirangkan. Di samping itu, Vanity Crew ini akan menikmati pengubahan imej baharu daripada GATSBY dan akan menampilkan di pentas tarian antarabangsa yang akan disiarkan secara langsung melalui Ustream ke serata dunia.


Gatsby Dance Competiton


Para pengadil terdiri daripada Alex Poppin'Rex Juara GATSBY Dance Competetion 2009-2010 serta kumpulan terkenal Karton Network, Jackson 'Boogie J' penari terkemuka, ahli muzik, seniman dan penghibur yang juga pemilik FreakZ Dance Academy, dan Denis 'ECX' Yin, anggota kumpulan ECX berbakat yang telah memenangi pelbagai anugerah serta Fishboy, penari selebriti Jepun yang tersohor.

Bagiku ini merupakan salah satu acara tarian yang terunggul di rantau Asia yang dituju khas untuk para pelajar yang berminat untuk menari. Banyak hadiah menarik dan menanti sambil menari, dapat pengalaman dan dapat hadiah. Okay lah tu kan. 


Gatsby Dance Competiton

p/s: Iklan GATSBY hair jam is the best ! hehe
LAYANS
(>_<)
Kunming part 2 

 Assalamuaaikum WBT & Salam Sejahtera 

Okay baiklah, ramai kot yang ternanti nanti entry ku ke China ni sebenarnya hehe. Walaupun dah update banyak dekat Instagram, tapi ku rasa kat blog lebih exclusive lagi sebab dari blog kita boleh cerita lebih detail mengenai travel yang kita akan atau pernah pergi. Sekarang ku menceritakan serba sedikit perjalanan ku ke Kunming China. Part pertama baru aje mendarat di bumi China.


Kunming part 2 


Kunming part 2 


Kunming part 2


Part Kedua, kami disambut oleh tour guide kami Judy dan seorang driver bus, Alhamdulillah nasib baik ada tour guide dan bas yang boleh membawa kami ke destinasi menarik di Kunming China. Pertama sekali apabila tiba di Kunming Yunna China ialah cuacanya yang sangat sejuk daripada Genting Highland mahupun Cameron Highland okay. Cuaca di Kunming China boleh mencecah 4 darjah pada satu satu masa.

Keluar sahaja daripada Kunming International Airport. Menggeletar satu badan, tapi ku buat rileks sudah dan membayangkan alangkah bestnya kalau cuaca Malaysia sebegini kan? dua tiga hari tak perlu mandi haha. Apabila dalam perjalanan ke destinasi pertama iaitu ke Restoran makanan Halal yang makan malam. Almaklumlah dah travel sejauh ini mestilah perut lapar kan.


Kunming part 2 


Kunming part 2


Setibanya kami tiba di antara Restoran makanan halal di Kunming , disini dihidangkan pelbagai jenis makanan yang mungkin tak terdapat di Malaysia dan rasa makanan di sini ada sedikit kelainan. Mungkin bagi ku makanan disini ada dikenakan sedikit rempah dan ramuan yang istimewa di Kunming ni karena setiap kami ke restoran makanan halal di sekitar Bandar Kunming ni. Bau dan rasanya lebih kurang sama.

Tapi kepada kalian yang ingin melancong ke Kunming Yunna China ini tak perlu risau dari segi makanan yang halal karena terdapat banyak Restoran makanan halal disini. Tapi peringatan yang menetap di hotel yang menyediakan sarapan pagi tu, kena rajin bertanya, silap2 ada makanan tidak halal yang disediakan. Ku hampir terkena, nasib ada yang kawan yang bertanya hehe.


Kunming part 2 


Kunming part 2 


Kunming part 2 


Kunming part 2 


Kunming part 2 


Kunming part 2


Di sini ku letak beberapa gambar makanan yang dihidangkan oleh Restoran ini dan sedap ya. Lagi-lagi pau comel ni dah beberapa kali tambah. Budaya masyarakat Cina biasanya makan menggunakan Chopstick dan mangkuk kecil. Kami tak beberapa biasa tapi kena biasakan kot. Best bila belajar budaya orang lain dan makanannya semuanya sihat dan asyik makan sayur aje. Patutlah semua masyarakat sini Slim slim kurus belaka.

Setelah kekenyangan makan malam, kami akhirnya ke Kunming Hotel untuk bermalam disana dan kami akan bermalam disana sepanjang kami berada di Kunming China. Ku bilik berkongsi bersama kawan blogger Penaberkala. Siapa tak kenal kan Penaberkala? hehe. Bila hotelnya yang cantik dan menarik. Untuk pengetahuan, Kunming Hotel ini dah lama ye terbina.


Kunming part 2 


Kunming part 2 


Kunming part 2 


Kunming part 2 


Kunming part 2


Macam biasa, setiap tandas di sini tiada paip air okay, nasiblah ada shower bersebelahan sahaja hehe. Kisah ini akan ku ceritakan untuk bahagian seterusnya. Ada kisah kelakar disebalik ini sehinggakan semua sanggup tahan? Hehe nantikan.

p/s : Part 1 Eazy Ke Kunming China .
LAYANS
(>_<)
Kunming Part 1 

 Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Pada awal bulan Disember 2014 yang lalu ku berkesempatan berkunjung ke negara orang. Nak tahu ? ada dengar kata " Tuntutlah Ilmu hingga ke Negeri China". Alhamdulillah ku berterima kasih kepada AirAsia Media Familiarisation Trip To Kunming China karena memberikan peluang dan kesempatan ku untuk melihat di tempat orang walaupun diri sendiri tak pernah melancong sejauh itu. 

Di entry permulaan ini ataupun intro hanya menceritakan permulaan pengembaraan kami seramai 10 orang ke Negara China, ataupun lebih spesifiknya di Kunming Yunnan China. Di Kunming suasananya lebih kepada 'Nature' dan suhu di sini lebih kurang dalam 8 darjah celcius ya. Yes! itu di kira sejuk dari Genting Highland hehe almaklumlah sekarang musim winter kan. 



Kunming Part 1



Kunming Part 1


Tarikh 5 Disember 2014 menjadi sejarah dan tarikh permulaan pengembaraan kami ke Kunming China. Kami berada di Kunming hampir seminggu ataupun selama 6 hari 5 malam di sana. Banyak juga pengalaman dan tips-tips yang dipelajari serta tempat-tempat menarik yang kami kunjungi dan ku akan berkongsi bersama dengan kalian untuk entry seterusnya okay. 

Hari pertama 5 Disember 2014, seramai 9 orang terpilih oleh AirAsia untuk ke Trip Kunming Yunnan China berkumpul seawal pagi di Kuala Lumpur International Airport 2 dan diberikan sedikit briefing, Itinerary, baggage check in dan yang paling penting jangan lupa passport anda belum tamat tempoh. Oh lupa nak pesan, kalau mahu ke Negara China, kalian perlu memohon Visa untuk ke China.  



Kunming Part 1



Kunming Part 1



Kunming Part 1


Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kunming China dengan menaiki pesawat AirAsia AK101 mengambil masa dalam 4 jam dan tiada istilah Jet Lag ya karena waktu di Kunming Yunnan China dan waktu di Malaysia adalah sama sahaja. Ibarat ku dalam perjalanan ke nak balik kampung dari Kuala Lumpur ke Taiping pun ambil masa 4 jam juga hehe. 

Di dalam perjalanan kami dihidangkan dengan menu Nasi Ayam yang sedap ya dan hanya boleh didapati di udara dalam pesawat AirAsia hehe. Alhamdulillah setelah 4 jam perjalanan, kami selamat tiba di Kunming International Airport. Keluar sahaja dari pesawat ku dapat merasakan suasa sejuk menyelubungi diri ini dan benarlah yang ku google pasal Kunming yang cuacanya sangat sejuk. 

Setibanya di Arrival Hall kami disambut oleh seorang Tour Guide namanya Judy. Akak Judy yang very well speaking and knowledgeable hehe. Nak First destination ke mana? Nantikan part ke dua Journey Eazy Izzuddin to Kunming China hehe.


Kunming Part 1


Kunming Part 1

LAYANS
(>_<)