Untitled 

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Saturday 22 Februari 2014 ku telah menghadiri P1 - Rakuten Going e-Commerce Training (GET) Seminar di Packet Hub P1 Petaling Jaya. Kiranya di HQ P1 lah hehe. Ku selalu juga lalu tepi federal highway and memang dah perasan p1 kat situ. Okay baiklah, seminar ini dapat memberi ku banyak benda baru yang dapat dipelajari mengenai E-Commerce. 

E-Commerce ini waktu kat Universiti dulu ku ada belajar benda semua ni hehe. Semuanya mengenai online business, menggunakan alat gadget dan internet. Memang tak dijangka trend sekarang semua nak business berjalan dengan lancar akan menggunakan online untuk melariskan lagi business melalui advertising dan lain2.

Almaklumlah semua sekarang teknologi tinggi. Korang2 semua perlukan internet kan ? Nak ber facebook, instagram, twitter dan lain2. Masa diseminar, ku baru mendengar mengenai Rakuten. Rakuten ini lebih kurang shop online di internet seperti Lazada dan lain lain. Rakuten ini dibentangkan sendiri oleh CEO nya Masaya Ueno CEO of Rakuten (M) dengan bertajuk Bringing Malaysian Business Online. 


Untitled 
Masaya Ueno CEO of Rakuten (M)

Untitled 
Miss Lim Hui Ling, P1 Product Service

Untitled 
Founder of Heppiface, Johanqz Ooi

Untitled


Beruntung dapat ilmu melalui seminar ini mengenai Business Online. Belajar benda baru walaupun di permulaan agak blurr tapi lama lama paham mengenai flow Business Online ini. Interesting topic. Presentation seterusnya dari Miss Lim Hui Ling, P1 Product Service dengan topiknya ICT Services enable e-Commerce. Pengetahuan mengenai ICT amat penting untuk dalam menjalankan Business Online ini. Dengan mendapatkan ICT services murah dan business online semakin untung hehe. 

Lastly presentation dari Founder of Heppiface, Johanqz Ooi dengan topiknya  Social Media Marketing for Your Business. Part ini sangat interesting, ku dapat beberapa tips untuk meningkatkan  Media or Online Marketing. Korang2 pun mesti ada Facebook kan ? Sekarang pun boleh buat business dalam Facebook. Facebook for business katanya hehe. Tapi serius, dengan sedikit modal anda sumbang dalam Facebook boleh memperkembangkan business anda. Itulah namanya marketing strategi namanya hehe.

p/s: Okay baiklah, kalau korang nak tahu pasal Rakuten Online Shopping ini boleh lah ke www.rakuten.com.my . Thanks Invite
LAYANS
(>_<)
Untitled


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Minggu lalu ku berkesempatan ke Majlis Pelancaran Klip Video Karaoke Aduh - Ajai di Redbox Ria, Sogo Kuala Lumpur. Official MTV- ADUH Ajai sudah berada lama di Youtube Warner Music Malaysia semenjak 25 Disember 2013 lalu dan kini telah telah mencecah lebih daripada 170 ribu tontonan! Wow ternyata lagu Aduh ini sangat di minati ramai.


Untitled 


Untitled


ADUH merupakan sebuah lagu yang betul betul M-POP dalam gambaran penciptanya. Lagu dan lirik yang dihasilkan sepenuhnya oleh AJAI ini dipertaruhkan sebagai buah tangan terbaru. ADUH juga merupakan sebuah cetusan melodi Melayu yang santai gubahannya muziknya. ADUH kadang-kadang menjadi bahasa seharian yang kita gunakan "aduh! sakit hatiku hehe.

Ku dah dengar lagu Aduh Ajai ini berulang kali dengan CD yang diberikan. Terima Kasih Warner Music ! Aduh juga sebuah lagu yang santai dan easy listening. Aduh akan memuatkan dalam sebuah kompilasi istimewa berjudul 'REPUBLIK AJAI' dan bakal berada di pasaran Mac ini. Memuatkan 49 buah lagu hits ciptaan Ajai dari dahulu hingga sekarang !



Lirik Lagu ADUH - AJAI

 Berdiri di sebalik awan hitam yang berkepulan
Tiada pandangan yang dapat ku perlihatkan
Hanya wajah yang selalu ada di ruang mata ini
Yang sudah terlalu jemu dari pandangan
 Sudah tiba masanya ku harus berdiri tanpamu
Menggantikan dengan awan putih yang memutih
Bila aku sudah tiada baru kau kan merasai
Bagaimana oh rasanya kehilangan

 Chorus
Aduh sayang aduh kasih
 Aku dah bosan dengan caramu
Aduh usah aduh engkau
Cuba kembali pada diriku
Kerna aku dah tahu
Apa yang kau lakukan
Kerna aku tahu
Kita tak sehaluan

 Walaupun ku tahu kan separuh mati merindui kamu
Namun harus ku cuba ‘tuk melupakan dia
Tangani semua ini dengan akal fikiranku
Biar engkau kan tahu ku tak cintamu

p/s: Nak Career sebagai Cabin Crew AirAsia? Esok mari ramai-ramai datang ke Park Royal Hotel Kuala Lumpur. details boleh ke jobs.airasia.com

Untitled
Untitled 

 Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Alhamdulillah diberi peluang untuk attend Press Conference bersama AirAsia, Thanks invite ! Okay baiklah,AirAsia, syarikat penerbangan tambang rendah terbaik dunia terus meningkatkan jaringan di rantau ini dengan pengumuman laluan terbaru, penerbangan terus menghubungkan Kuala Lumpur ke Kalibo, Filipina yang akan mula beroperasi pada 18 April 2014. Destinasi Beach Paradise akhirnya telah diumumkan oleh CEO AirAsia Aireen Omar.

Wow! Destinasi terus ke Kalibo, Boracay Filipina tanpa perlu nak transit. Ini sangat memudahkan anda untuk terus sampai ke Beach Paradise anda dalam percutian hehe. Kalibo adalah pintu masuk ke pantai dan Pulau Boracay di Filipina dan penerbangan 4x seminggu ini akan beroperasi pada setiap hari Isnin, Rabu, Jumaat dan Ahad; laluan ini juga merupakan laluan ketiga destinasi Filipina dengan penerbangan terus dari Kuala Lumpur, Miri dan Kota Kinabalu.


Untitled

Dari Kanan: Kenny Wong, Head of Commercial AirAsia Berhad; Aireen Omar, Chief Executive Officer of AirAsia Berhad; H.E Jose Eduardo E. Malaya III, The Ambassador of the Philippines to Malaysia, Datin Melissa Ong, Marketing Director for Malaysia & Thailand, Philippine Department of Tourism


Dengan pengumuman Destinasi Beach Paradise tersebut ke Kalibo, AirAsia akan menawarkan tempat duduk percuma dengan cukai dan surcaj yang bermula dari serendah RM77 sehala yang boleh ditempah menerusi laman web www.airasia.com dari 12.00 tengah hari ini, 19 Februari hingga 23 Februari 2014 ! Berita baik kepada sesiapa ahli BIG.

BIG  menawarkan keutamaan penebusan bagi ahli BIG bermula dari 0 BIG Points, bermula dari 0001 hingga 1200 (GMT+8) pada 19 Februari, terlebih dahulu dari orang awam. Tempoh perjalanan bagi tempat-tempat duduk percuma bermula dari tarikh bermulanya penerbangan sulung pada 18 April 2014 sehingga 31 Januari 2015. Boleh rancang perjalanan anda mulai sekarang ! hehe.


Untitled


Untitled


Untitled


Haa dunia sekarang semakin mudah, bagi anda yang ada smartphone boleh membuat penempahan melalui aplikasi AirAsia phone masing-masing. Rasa-rasanya masing-masing pun dah muat turun aplikasi AirAsia kan? Haruslah, tak sabar untuk terbang bersama AirAsia ke destinasi yang anda ingin tuju. Dalam sidang media semalam, Aireen Omar, CEO Air Asia berkata'-

“Kami komited dalam menghubungkan komuniti-komuniti dari rantau ini yang kaya dengan destinasi-destinasi pantai dan pulau bertaraf dunia, dan kami sangat berbangga dapat menambah Kalibo, pintu masuk ke Pulau Boracay di Filipina ini ke dalam jaringan terluas dan destinasi-destinasi menarik kami.”


Untitled


Untitled


Sangat menarik hehe, kepada sesiapa yang baru mengetahui destinasi ke Kalibo ini, dan tertanya-tanya apa yang menarik disana, ada sedikit info mengenai Kalibo. "Kalibo adalah pusat daerah Aklan dan juga dikenali sebagai pintu masuk utama ke pantai putih di Pulau Boracay dan pulau-pulau disekeliling dan pantai-pantai yang merupakan destinasi yang sesuai bagi masyarakat bandar yang inginkan percutian yang dapat merehatkan minda atau menikmati aktiviti seperti snorkelling dan menyelam."

 "Kalibo juga adalah pusat pembuatan fabrik buatan tangan Filipina yang dikenali sebagai kain Pina yang diperbuat daripada fiber pokok nenas dan acara tahunan Ati-Atihan festival yang disambut setiap minggu ke-3 bulan Januari."

So tempahan akan di buka pada 19 Feb 2014 (12pm) sehingga 23 Feb 2014 ini. Jangan lepaskan peluang berharga ini hehe.

Flight Schedule for Kuala Lumpur – Kalibo (Commencing 18th April 2014):

Route
Flight No
ETD
ETA
Frequency
Kuala Lumpur– Kalibo
AK 608
1040hrs
1435hrs
Mon, Wed, Fri, Sun
Kalibo – Kuala Lumpur
AK 609
1505hrs
1850hrs
Mon, Wed, Fri, Sun


Untitled

p/s :   look up hehe
LAYANS
(>_<)
Untitled


Untitled 

 Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Oh yeah untuk entry kali ini nak ucap terima kasih kepada AirAsia karena menjemput ku dan bloggers yang lain ke AirAsia Academy Sepang pada Rabu 12 Feb 2014 lalu untuk merasa pengalaman latihan menjadi seorang pramugari, pramugari ataupun Flight Attendance FA hehe. Ku bersama 3 orang blogger lain car pool ke Air Asia Academic, maaf agak terlambat sedikit karena jammed. Almaklumlah weekdays hehe 

Alhamdulillah selamat tiba di AirAsia Academic. Terima Kasih kepada Mr Ashman menjemput kami. Dimulakan dengan breakfast dahulu yang sangat sedap sebelum kami memulakan tour di keliling AirAsia Academic bersama dengan Mr Elson . Terasa sangat teruja untuk tour di dalam Academic, ibarat terasa seperti student Air Asia itu sendiri. Dari kelas makeup, safety class, examination, office admin dan lain2. Dapat juga berjumpa dengan bakal2 FA seperti dari Thailand. Oh mereka sangat Friendly hehe dan cantik ! 


Untitled 


Untitled


Untitled


Untitled


Untitled


Untitled


Pengalaman yang paling berharga apabila kami dapat merasa menjadi FA sementara didalam pesawat replika untuk Safety Demonstration dan Duties & Checks. Pengalaman menjadi P1 pun ada P2 P3 and P4 hehe. Alah, kalau korang naik flight mesti ada FA buat safety demostrations. Ku dah mengalami pengalaman exclusive ini. Safety belt, Mask, Life Jacket dan manual read di setiap tempat duduk didalam pesawat. Walaupun ada kesilapan, practice make perfect okay. Dengan latihan, apabila nak berhadapan dengan passenger tak lah rasa kekok dan segan hehe. Terima kasih kepada Mr Elson.


Untitled


Untitled


Untitled 


Untitled 


Untitled 


Untitled 


Untitled


Aktiviti seterusnya ialah Door Drill Training. Door Drill Training ini diberitahu untuk semua FA dapat practice untuk membuka dan menutup pintu Kapal Terbang dengan sempurna sebelum berlepas. Jika berlaku kecemasan, FA yang bertugas dapat melaksanakan tugas beliau dengan sempurna dengan latihan yang diberikan. Ku mencuba sendiri membuka pintu replika kapal terbang tersebut dan agak berat ya hehe .


Untitled


Kena memastikan semua pintu ditutup sempurna sebelum berlepas. Selagi pintu tak tutup dengan sempurna, selagi itu kapal terbang tidak boleh berlepas. Harga pintu tersebut tu pun hampir 1.8 million ! tu dia haha. Mencuba membuka pintu kapal terbang dari luar pun perlu ada kekuatan untuk membukanya. Dapat juga merasa sendiri Door Drill Training seperti ini hehe.


Untitled 


Untitled


Okay seterusnya ialah Slide Drill, Slide yang akan terbuka apabila berlaku kecemasan untuk turun dari Kapal Terbang. Seperti gelongsor menyusur ke bawah, ku dan beberapa rakan blogger lain mencuba gelongsor dengan pelbagai cara. Dengan cara tangan ditegakkan dan badan bongkong sedikit ke bawah supaya dapat terus gelongsong tanpa cedera. Ada juga dikalangan blogger kita Maznizam Adha berasa gayat untuk gelongsor ke bawah. Gayat pun terjah aje hehe dapat rasa pengalaman Slide Drill.


Untitled 


Untitled


Lastly, kami dapat merasa menjalani latihan Water Drill ! nasib baiklah ku boleh lah berenang sikit hehe. Okay, menjalani water drill cara-cara menaiki Life Boat. Ku menjadi orang terakhir menaiki Life Boat karena mahu memastikan semua penumpang selamat naik ke atas Life Boat. Perghh !! agak memenatkan, almaklumlah dah lama tak practise berenang, memang akan penat teruslah hehe.

Selepas semua naik ke atas Life Boat, kami dibahagikan kumpulan dengan mendayung Life Boat tersebut sampai ke darat atau di tempat yang selamat. Latihan Water Drill ini sangat mencabar dan memerlukan stamina yang kuat, kalau tidak anda akan kepenatan serta merta di situ.Terima Kasih kepada En Mahadi karena tunjuk ajar. Ku sangat berterima kasih kat Air Asia karena sudi jemput dan bagi peluang merasai pengalaman yang exclusive ini ! tak ramai yang terpilih tau untuk merasa.

Begitulah salah satu training yang wajib dan perlu dilalui oleh seorang bakal FA sebelum bertugas di situasi sebenar. Perlu bersiap sedia dari segi fizikal dan mental. Thanks Air Asia. AirAsia Bloggers' Community.


Untitled


Untitled


Untitled


p/s: nak rasa lagi pengalaman-pengalaman sebegini hehe. Thanks AirAsia #AABC #AirAsia #AABCCabinCrewForADay
LAYANS
(>_<)
Untitled 

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Oh yeah malam tadi ku telah menghadiri Second wedding reception Kak Farawahida dan Abg Shukur di N'Dah Mahligai Shah Alam. Thanks Kak Fara karena menjemput ku personally hehe. Ku sangat berbesar hati untuk menghadiri walaupun tak hadir di Taiping. Dewan N'Dah Mahligai terletak di Shah Alam betul2 belakang Lorenzo tempat berlakunya malam berinai Rozita Che Wan dan Zain. 

Oh patutlah macam pernah nampak, ok baiklah. Malam Mahligai kedua mempelai di sambut meriah oleh keluarga terdekat, sahabat, dan rakan - rakan artis serta media. Antara yang hadir malam tu yg ku nampak Nassir Wahab, Farah Fauzana, Fazli Zainal, Black Mentor, Lan Kristal dan lain-lain yang ku tak beberapa pasti haha pun boleh. 

Untitled


Jom mari lihat hasil shoot ku yang biasa biasa aje di Malam Mahligai Wedding Reception Farawahida & Shukur. Btw selamat pengantin baru buat Kak Fara dan Abg Shukur, moga berbahagia hingga ke akhir hayat. Amin. 


Untitled


Untitled


Untitled


Untitled


Untitled


Untitled 


Untitled


Untitled


Untitled