The Battle of Penang

BattleofPenang_FinalCover-2


The Battle of Penang

Berbalik kepada sejarah dahulu yang terjadi The Battle of Penang pada Tahun 1914 juga merupakan sejarah penting bagi Kerajaan Russia yang berlaku hampir 100 tahun yang lalu di Pearl of Orient. Ramai yang tidak tahu bahawa relationship dengan Rusia dan Malaysia berlaku semasa Perang Dunia Pertama apa kapal Rusia 'Zemtchung telah di bom lah Jerman. 

Kapal tersebut di dalam maintenance dan hanya satu enjin yang hidup dan tiada torpedoes yang utuh. Pihak Russia tidak dapat melawan balik apabila di bom oleh Jerman dan mereka berusaha untuk melawan semula Jerman tetapi tersasar. Kapal Rusia tersebut karam di pelabuhan dan kalian masih boleh melihat sisa sisa kapal tersebut di dalam laut. "Jelas Her Excellency Lyudmila G. Vorobyeva.


IMG_4002


Kejadian serangan tersebut berlaku dalam pukul 5am dan nelayan tempatan bergegas ke laut dengan sampan kecil untuk menolong  dan membantu sailors keluar dari laut dan menyelamatkan mereka dari lemas. Untuk sebab itu Kerajaan Rusia berterima kasih, walaubagaimanapun mereka kehilang 90 nyawa dan hanya 15 orang dikebumikan di 'Western Road Cemetery' Penang. 

Setiap dua tahun sekali, Kedutaan Rusia di Malaysia akan mengadakan majlis memperingati dan melawat kawasan berlakunya The Battle of Penang di Penang. Ia sesuai untuk generasi muda mengetahui sejarah telah berlaku 100 tahun dahulu. Kata Her Excellency " Saya percaya jika kamu tidak tahu sejarah lalu, kamu tiada masa hadapan" ya sejarah itu penting ya. 

Disebalik kejadian The Battle of Penang, terselit juga kisah romantik yang berlaku iaitu semasa Rusia diserang oleh Jerman. Kapten Kapal Kapten Cherkasov tiada di dalam kapal karena beliau berada di Eastern & Oriental Hotel di seberang pelabuhan sahaja untuk berjumpa dengan isteri beliau Baroness Varvara yang dikisahkan muda, cantik dan glamorous. 

Kisah The Battle of Penang ini membuatkan ramai pemuda dari Rusia untuk melawat Malaysia dan merupakan sebuah negara yang cantik dan sesuai dengan Tahun Melawat Malaysia 2014 yang sedang giat di jalankan sekarang.Kejadian ini sebenarnya merupakan titik tolak hubungan baik antara Rusia dan Malaysia yang jarang diperkatakan orang. 00


Dalam jumlah yang terkorban itu, 12 disemadikan di Pulau Pinang, termasuk 2 di Pulau Jerejak. Setiap tahun, Kedutaan Rusia di Malaysia akan mengadakan majlis penghormatan sempena Peperangan Pulau Pinang sebagai tanda menghargai jasa baik rakyat Malaysia yang pernah satu ketika menyelamatkan kelasi Rusia yang hampir lemas. 

Tidak hairanlah, semakin ramai pelancong dari Rusia datang ke Malaysia terutama semasa cuti musim sejuk. Selepas melawat Pulau Pinang, mereka akan meneruskan percutian ke Pulau Langkawi. Selain destinasi utara Semenanjung Malaysia, pelancong Rusia juga tertarik dengan keindahan di Sabah dan Sarawak.  

p/s: Majlis Penghormatan Ulangtahun ke 100 Battle of Penang akan diadakan esok, jom mari ..
LAYANS
(>_<)

Rusia Melayu e-poster

1 comment:

Miera Nadhirah said...

Tak tahu pulak kak Miera famous sangat Western Road cemetery tu.... huhuhu .. Malu muka.. Kak Miera orang Penang.. nenek kak Miera pun disemadikan di sana... baru sahaja kak Miera tahu...huhuhu