P1 - Rakuten GET Seminar

Untitled 

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Saturday 22 Februari 2014 ku telah menghadiri P1 - Rakuten Going e-Commerce Training (GET) Seminar di Packet Hub P1 Petaling Jaya. Kiranya di HQ P1 lah hehe. Ku selalu juga lalu tepi federal highway and memang dah perasan p1 kat situ. Okay baiklah, seminar ini dapat memberi ku banyak benda baru yang dapat dipelajari mengenai E-Commerce. 

E-Commerce ini waktu kat Universiti dulu ku ada belajar benda semua ni hehe. Semuanya mengenai online business, menggunakan alat gadget dan internet. Memang tak dijangka trend sekarang semua nak business berjalan dengan lancar akan menggunakan online untuk melariskan lagi business melalui advertising dan lain2.

Almaklumlah semua sekarang teknologi tinggi. Korang2 semua perlukan internet kan ? Nak ber facebook, instagram, twitter dan lain2. Masa diseminar, ku baru mendengar mengenai Rakuten. Rakuten ini lebih kurang shop online di internet seperti Lazada dan lain lain. Rakuten ini dibentangkan sendiri oleh CEO nya Masaya Ueno CEO of Rakuten (M) dengan bertajuk Bringing Malaysian Business Online. 


Untitled 
Masaya Ueno CEO of Rakuten (M)

Untitled 
Miss Lim Hui Ling, P1 Product Service

Untitled 
Founder of Heppiface, Johanqz Ooi

Untitled


Beruntung dapat ilmu melalui seminar ini mengenai Business Online. Belajar benda baru walaupun di permulaan agak blurr tapi lama lama paham mengenai flow Business Online ini. Interesting topic. Presentation seterusnya dari Miss Lim Hui Ling, P1 Product Service dengan topiknya ICT Services enable e-Commerce. Pengetahuan mengenai ICT amat penting untuk dalam menjalankan Business Online ini. Dengan mendapatkan ICT services murah dan business online semakin untung hehe. 

Lastly presentation dari Founder of Heppiface, Johanqz Ooi dengan topiknya  Social Media Marketing for Your Business. Part ini sangat interesting, ku dapat beberapa tips untuk meningkatkan  Media or Online Marketing. Korang2 pun mesti ada Facebook kan ? Sekarang pun boleh buat business dalam Facebook. Facebook for business katanya hehe. Tapi serius, dengan sedikit modal anda sumbang dalam Facebook boleh memperkembangkan business anda. Itulah namanya marketing strategi namanya hehe.

p/s: Okay baiklah, kalau korang nak tahu pasal Rakuten Online Shopping ini boleh lah ke www.rakuten.com.my . Thanks Invite
LAYANS
(>_<)

2 comments:

Ash Awan said...

macam lazada ke rakuten ni ?

atuk said...

Assalamualaikum EI

ziarah dan baca2