Followers

Tuesday, January 8, 2013

MyVi Ezi Purple

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

IMG_2628 

 Seperti mana yang telah dijanjikan pada # Wordless Wednesday  yang lepas jika sesiapa perasan ku ada letak gambar meter sebuah kereta. Nak tahu kereta apa ? Rasanya ramai yang telah tahu, ku aje lah yang terlambat sikit. Ok takpe hihi layans

Baiklah, salah seorang dari rakan ku telah dapat kereta baru, untunglah dah ada kereta kan hehe .. Sebaya pula tu.. Aku bila lagi ? Sedang menanti pekerjaan ni, so sekarang duduk rumah aje tanam anggur haha. Okeh, kereta yang di maksudkan itu ialah Perodua Myvi Ezi purple. Comel kot .. Baru dua bulan pakai.

Tarikh kereta dikeluarkan pada hampir2 tarikh hari lahir ku, dan aku antara orang terawal dapat naik kereta baru dia. Alhamdulillah diberi kepercayaan untuk drive kereta dia, waa cakap sama lu ..Terbaikkkk.. Ini yang membuatku mahu review sikit pasal si purple ni.

IMG_2636 

 Pada mulanya ku drive kereta ini ku rasa agak kekok karena terasa tinggi dan agak kecil sedikit hehe dan steering dia sangat ringan dan mudah untuk dikendalikan. Kekuatan dan kelancaran si purple ni jangan cakap lah, sangat terbaik dan ku sendiri terpikat dan sangat pickup dan very smooth.

Baiklah, bercakap mengenai penggunaan dan penjimatan minyak si purple kadang2 ia bergantung kepada pemandu yang bawa. Kalau pederas laju kereta itu tanpa belas kasihan kat kereta tu ..maka kuatlah penggunaan minyak haha. Bagiku selama drive si purple ni memang jimat minyak. KL - Seremban hanya 2 bar aje turun tau.

Sempat lagi menemuramah si pemilik purple dan berphotoshot sebentar hehe. Pengalaman si pemilik beliau sangat berpuas hati. Ada kisah di sebalik si purple, baru 2 bulan pakai meter da melepasi 10,000 km ! Wow ! Berjalan sakan nampak wahai pemilik hehe.


IMG_2630


IMG_2640


IMG_2642 


 Service pertama dah lepas, bila nak servis kali kedua tak lepas kot karena meter dah melebihi 10k , terus ke third servis. "Akak saya nak buat second servis" ..."berapa meter dik ?" ... "10,000 dah kak" ..terbeliak mata si akak tu haha, "ni kena third servis dik, outstation selalu ke dik?" ..."eh tak lah, kerja di KL aje ..berjalan aje yg lebih hehehe" UNTUNGLA HAHA

Dan menariknya, semata mata nak pergi makan ikan bakar sanggup pecut ke Muar Johor dar KL dan balik ke KL semula selepas makan.. Macam lah kat KL takde ikan bakar ye ? Mungkin kat Muar lagi sedap kot hehe, ke Penang lagi, ke Seremban, fuh memang kaki berjalan. Mungkin penjimatan minyak si purple membuatkan ingin berjalan sokmo :P

IMG_2668 

 Begitulah sedikit review pasal si purple ini, ruangan interior pun sangat menarik dan selesa. Ku suatu hari nanti mahu si kuning Extreme 1.5 paling tidak pun Myvi SE pu jadi lah, tapi si kuning Suzuki Swift Sport tetap menjadi pujaan hatiku.

Owner : @SalehSley
Search twitter cepat hehe

P/s: Sabar menanti job InsyAllah
LAYANS
(>_<)

Comments (26)

On January 7, 2013 at 10:09 PM , Kakcik Nur said... [Reply to comment]

Memang seronok punya kereta sendiri, tapi berhati2lah sentiasa terutama di jalanraya...

 
On January 8, 2013 at 10:11 AM , izfanora said... [Reply to comment]

wah, betul2 review ni.. kete baru mmg best klu bw.. hihi.. kn rajin r.. jg kn power..

 
On January 8, 2013 at 1:33 PM , hazwan hairy said... [Reply to comment]

wahh kereta baru :-)

 
On January 8, 2013 at 1:45 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

KAKCIK NUR :

baiklah kakcik
thanks

 
On January 8, 2013 at 1:45 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

IZFANORA :
best la ada kereta sendiri
kite x de lagi hihi
xD

 
On January 8, 2013 at 1:52 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

HAZWAN HAIRY :
kereta orang je hehe
xD

 
On January 8, 2013 at 2:06 PM , Hanida Moss said... [Reply to comment]

Proud :) Im still using my dad's car. hehe..

 
On January 8, 2013 at 2:11 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

HANIDA MOSS :
untungla
hehehe

 
On January 8, 2013 at 3:09 PM , Asyraf Arif said... [Reply to comment]

kemain jauh lagi pergi makan ikan bakar sampai ke muar. kenapa tak pergi batu pahat? hahaha

 
On January 8, 2013 at 3:14 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

ASYRAF ARIF ;
owner nak pergi ke Muar ...
so ikut aje lah hehehe
xD

 
On January 8, 2013 at 4:11 PM , Mira Maisara said... [Reply to comment]

wah untung la.. huhu

 
On January 8, 2013 at 4:12 PM , ✿A I N A A✿ said... [Reply to comment]

masyaAllah, sanggup tu turun muar tu semata2 nak makan ikan bakar.. perghhh.. comel myvi ni, ena dah lama berkenan...cuma, aishhh masih belajar, manalah mampu... huaaaaaa

 
On January 8, 2013 at 4:41 PM , Siti Rohaida Yusof said... [Reply to comment]

singgah petang...wa...sangat suke ini purple....erk...sy bukan malas..tapi kurang rajin..hha

 
On January 8, 2013 at 4:49 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

MIRA MAISARA :
member yg untung
hihi

 
On January 8, 2013 at 4:50 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

AINAA ;
kesanggupan hehehe ...takpe asal sedap ...

oh yeke ..
takpe slow2 time kerja nanti :D

 
On January 8, 2013 at 4:50 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

SITI ROHAIDA :
so tambahkan kerajinan itu hehe
xD

 
On January 8, 2013 at 5:06 PM , Chic Na said... [Reply to comment]

harap nanti berjaya la dapatkan swift kuning tu ye. :)

 
On January 8, 2013 at 7:50 PM , Muhammad Saiazuan Norhalik said... [Reply to comment]

myvi memang kereta remaja :D

pi color warna kuning r bro..hahaha

 
On January 8, 2013 at 8:47 PM , Nick Nashram said... [Reply to comment]

aku guna saga flx je bro..huhu
berkenan ngan honda civic tp tak berduit lg.

 
On January 9, 2013 at 3:05 AM , NIA SI DRUMSTICK said... [Reply to comment]

kita pon sekrang ni tggh tggu anggur nk bebuah..boleh jual plak utk CNY ni..stress!!haha.. jeles tgk org dh ada keta..huhu

 
On January 9, 2013 at 4:32 AM , aDfeez said... [Reply to comment]

Kita pkai model sama kaler putih.... die mmg tinggi sket... lg best seat die leh adjust ketinggian... :)

 
On January 9, 2013 at 8:43 PM , Maisarah Azmi said... [Reply to comment]

cantik kereta..hehe..btw, good luck untuk keje

 
On January 10, 2013 at 3:03 PM , ayut said... [Reply to comment]

tahniah bt kawan tu...ad kete dh..nk tumpang blh??? :p

 
On January 17, 2013 at 1:46 PM , Azham Vsvc said... [Reply to comment]

Haha...cantiknya kereta dia....untunglah dah ada kerja hehe!

 
On December 2, 2013 at 4:24 PM , Jason Ong said... [Reply to comment]

Hi,

Latest technology/gadget for Myvi owners! Please take a look at this video and tell me what you think. Any interested Myvi owners who are interested, please let me know. Cheers!

http://www.youtube.com/watch?v=97c0owwdFQc

 
On November 6, 2015 at 1:58 AM , mytayardotcom PJ said... [Reply to comment]

Nanti kalau awak perlukan tayar baru, cuba website http://mytayar.com

Ada >50 kedai di Klang Valley yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar. Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

Kita akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.