My Journey through Instagram

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera




 My journey through Instagram begin maybe early 2012 i guest. Karena ku begitu tertarik dengan edited gambar yg ditawarkan dalam instagram. Almaklumlah, ku peminat dalam photo ini walaupun camera Dslr kesayangan telah kehilangan beberapa bulan dulu 


Alhamdullilah , ku sekarang menggunakan my iPod Touch 5 untuk mengambil gambar dan di upload ke instagram. Sangat cantik ! Tak percaya ? Cuba sendiri hihi. Ia juga bergantung kepada jenis camera dan skill yg di gunakan. Dari situ kita boleh praktis skill photog kita untuk yg lebih baik.

Sejak ada application Instagram ini, apa sekeliling yg ku capture akan terus upload dan di link kan ke Facebook dan Twitter ku. Kalau kalian perasan di Facebook daku lebih banyak gambar hasil dr instagram daripada ku taip apa2 status, menarik bukan? Karena 1 gambar boleh memberi banyak makna.


Instagram yg staff dia hanya terdiri beberapa orang sahaja dan telah dibeli oleh Facebook. Sesiapa yg belum membuka akaun Instagram, silalah berbuat sekarang ! Best tau, boleh edit berbagai2 di dalam itu. Ku sertakan beberapa screen shot dari Instagram ku sendiri. Dari permulaan penggunaan hingga akhir nak upload gambar itu. Sangat mudah !


First ! anda haruslah download application instagram dalam smartphone anda, tahu2 sendirilah kan kat mana nak downloadnya hehe dan harus register dahulu sebelum menggunakannya. Selepas itu, barulah anda dapat menikmati mengguna instagram. Step first, tangkap gambar.



Step two ! sama ada anda mahu tangkap gambar on the spot ataupun anda boleh pilih gambar dari gallery gambar anda sendiri, ikutlah pada gambar kesukaan anda.



Step three ! dah pilih gambar kesukaan anda, bermula lah dengan idea kreatif anda untuk edit gambar tersebut mengikut mata anda yg lihat, kalau itu yg cantik, pilihlah yg itu hihi



Step four ! selepas dah selesa edit, taiplah caption atau tajuk yg sesuai untuk gambar tersebut, seperti contoh di atas. Dan kelebihan instagram, boleh share photo anda di Facebook ataupun Twitter. Nasihat ku ialah, pastikan username anda sama dengan username anda di Twitter ..contoh @EazyIzzuddin supaya mudah untuk berkongsi di twitter dari instagram.






Tadaaaa ! ..hasilnya, sangat memuaskan. Dari photo anda juga boleh share the moment on the spot dan siapa sangka, ada yang mahu membeli gambar instagram anda. Menarik ! 

Then follow me on Instagram ---- > @eazyizzuddin
dan lalui journey ku bersama instagram dengan photo2 yg ku upload 


p/s: dah nak new year dah :)
LAYANS
(>_<)


31 comments:

izfanora said...

promote instagram gamaknya.. hihi.. den hp pun hp cabuk, xdernya instagram ni melainkan bergram2 beratnya. hahaha..

CynthiaShin 欣倪♥ said...

Feel free follow lah Instagram I @cynthiaxinnilee :)

luqman zakaria said...

aku bru start berinstagram kelmarin...:)hoho

ZWAN SABRI said...

Nice tuto.. ni yang buat aku nak download instagram dlm fon ni.. :)

hazwan hairy said...

hebat2...popular :-)

Fatihah said...

saya takda instagram :3 nanti ada maybe follow :D

Fatihah said...

saya takda instagram :3 nanti ada maybe follow :D

Azza Afdzal said...

xda instagram la...xda masa nak buat hihi

luqman zakaria said...

singgah lgi sbb nk cakap aku jeles ngn blog kau.... T__T

azzifarunnurafizza said...

seriously cantik dan ops! sy xde pon instagram. agak ketinggalan zaman kan? smartphone pon tade.. huaaa.. sedey kan?

NIA SI DRUMSTICK said...

ni memang obsesss giler ng yellow..ehehe.. nia dtg dr blog hairy..:)

Imtiyaz Consultancy Sdn Bhd said...

Salam perkenalan....

ayut said...

ala..fon tak cukup kencang nak ltk instagram..huhuhu..
dtg dr tmpt hery...merayap ptg hari...

Ain Atika Zailani said...

huargghhhh kita pakai BB takde insta!!!!!

Asyraf Arif said...

instagram best! tiada lagi yang lebih best dari instagram! haha

Azham Vsvc said...

nanti nak kena download app instag la...sbb mmg gambar2 org post kt instag mmg lawa hehehe

Eazy Izzuddin said...

IZFANORA :
bertukar lah hp cepat ..
share hari bahagia anda
hihi
xD

Eazy Izzuddin said...

CYNTHIA ;
done
thanks
:)

Eazy Izzuddin said...

LUQMAN ZAKARIA ;
bestkan berinstagram heheh
xD

Eazy Izzuddin said...

ZWAN SABRI ;
selamat mendownload dan menggunakannya
hehe

Eazy Izzuddin said...

HAZWAN HAIRY :
eh kamu lagi popular hehe
xD

Eazy Izzuddin said...

FATIHAH ;
cepat adakan instagram anda ok :D

Eazy Izzuddin said...

AZZA :
sekejap aje nak buat instagram ni
hihi

Eazy Izzuddin said...

LUQMAN ZAKARIA :
kenapa nak jeles wei ?
haha
xD

Eazy Izzuddin said...

AZZIFA :
sedih tapi happy kan ?
hehe

Eazy Izzuddin said...

NIA :
thanks singgah :D

Eazy Izzuddin said...

IMTIYAZ :
salam perkenalan juga :D

Eazy Izzuddin said...

AYUT :
bagilah kencang sedikit hehe

da murah da sekarang

thanks singgah

Eazy Izzuddin said...

AIN ATIKA ZAILANI :
tukar bb tu !
heheh
xD

Eazy Izzuddin said...

ASYRAF ARIF :
give FIVE !!
hehehe
xD

Eazy Izzuddin said...

AZHAM :
memang lawa sangat