Followers

Sunday, December 30, 2012

My Journey through Instagram

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera




 My journey through Instagram begin maybe early 2012 i guest. Karena ku begitu tertarik dengan edited gambar yg ditawarkan dalam instagram. Almaklumlah, ku peminat dalam photo ini walaupun camera Dslr kesayangan telah kehilangan beberapa bulan dulu 


Alhamdullilah , ku sekarang menggunakan my iPod Touch 5 untuk mengambil gambar dan di upload ke instagram. Sangat cantik ! Tak percaya ? Cuba sendiri hihi. Ia juga bergantung kepada jenis camera dan skill yg di gunakan. Dari situ kita boleh praktis skill photog kita untuk yg lebih baik.

Sejak ada application Instagram ini, apa sekeliling yg ku capture akan terus upload dan di link kan ke Facebook dan Twitter ku. Kalau kalian perasan di Facebook daku lebih banyak gambar hasil dr instagram daripada ku taip apa2 status, menarik bukan? Karena 1 gambar boleh memberi banyak makna.


Instagram yg staff dia hanya terdiri beberapa orang sahaja dan telah dibeli oleh Facebook. Sesiapa yg belum membuka akaun Instagram, silalah berbuat sekarang ! Best tau, boleh edit berbagai2 di dalam itu. Ku sertakan beberapa screen shot dari Instagram ku sendiri. Dari permulaan penggunaan hingga akhir nak upload gambar itu. Sangat mudah !


First ! anda haruslah download application instagram dalam smartphone anda, tahu2 sendirilah kan kat mana nak downloadnya hehe dan harus register dahulu sebelum menggunakannya. Selepas itu, barulah anda dapat menikmati mengguna instagram. Step first, tangkap gambar.



Step two ! sama ada anda mahu tangkap gambar on the spot ataupun anda boleh pilih gambar dari gallery gambar anda sendiri, ikutlah pada gambar kesukaan anda.



Step three ! dah pilih gambar kesukaan anda, bermula lah dengan idea kreatif anda untuk edit gambar tersebut mengikut mata anda yg lihat, kalau itu yg cantik, pilihlah yg itu hihi



Step four ! selepas dah selesa edit, taiplah caption atau tajuk yg sesuai untuk gambar tersebut, seperti contoh di atas. Dan kelebihan instagram, boleh share photo anda di Facebook ataupun Twitter. Nasihat ku ialah, pastikan username anda sama dengan username anda di Twitter ..contoh @EazyIzzuddin supaya mudah untuk berkongsi di twitter dari instagram.






Tadaaaa ! ..hasilnya, sangat memuaskan. Dari photo anda juga boleh share the moment on the spot dan siapa sangka, ada yang mahu membeli gambar instagram anda. Menarik ! 

Then follow me on Instagram ---- > @eazyizzuddin
dan lalui journey ku bersama instagram dengan photo2 yg ku upload 


p/s: dah nak new year dah :)
LAYANS
(>_<)


Comments (31)

On December 27, 2012 at 9:41 PM , izfanora said... [Reply to comment]

promote instagram gamaknya.. hihi.. den hp pun hp cabuk, xdernya instagram ni melainkan bergram2 beratnya. hahaha..

 
On December 27, 2012 at 10:53 PM , CynthiaShin 欣倪♥ said... [Reply to comment]

Feel free follow lah Instagram I @cynthiaxinnilee :)

 
On December 27, 2012 at 11:43 PM , luqman zakaria said... [Reply to comment]

aku bru start berinstagram kelmarin...:)hoho

 
On December 28, 2012 at 10:12 AM , ZWAN SABRI said... [Reply to comment]

Nice tuto.. ni yang buat aku nak download instagram dlm fon ni.. :)

 
On December 28, 2012 at 12:22 PM , hazwan hairy said... [Reply to comment]

hebat2...popular :-)

 
On December 28, 2012 at 2:03 PM , Fatihah said... [Reply to comment]

saya takda instagram :3 nanti ada maybe follow :D

 
On December 28, 2012 at 2:03 PM , Fatihah said... [Reply to comment]

saya takda instagram :3 nanti ada maybe follow :D

 
On December 28, 2012 at 5:01 PM , Azza Afdzal said... [Reply to comment]

xda instagram la...xda masa nak buat hihi

 
On December 28, 2012 at 8:52 PM , luqman zakaria said... [Reply to comment]

singgah lgi sbb nk cakap aku jeles ngn blog kau.... T__T

 
On December 28, 2012 at 9:23 PM , azzifarunnurafizza said... [Reply to comment]

seriously cantik dan ops! sy xde pon instagram. agak ketinggalan zaman kan? smartphone pon tade.. huaaa.. sedey kan?

 
On December 28, 2012 at 10:33 PM , NIA SI DRUMSTICK said... [Reply to comment]

ni memang obsesss giler ng yellow..ehehe.. nia dtg dr blog hairy..:)

 
On December 28, 2012 at 11:31 PM , Imtiyaz Consultancy Sdn Bhd said... [Reply to comment]

Salam perkenalan....

 
On December 29, 2012 at 6:52 PM , ayut said... [Reply to comment]

ala..fon tak cukup kencang nak ltk instagram..huhuhu..
dtg dr tmpt hery...merayap ptg hari...

 
On December 29, 2012 at 8:23 PM , Ain Atika Zailani said... [Reply to comment]

huargghhhh kita pakai BB takde insta!!!!!

 
On December 31, 2012 at 12:05 PM , Asyraf Arif said... [Reply to comment]

instagram best! tiada lagi yang lebih best dari instagram! haha

 
On January 3, 2013 at 3:12 PM , Azham Vsvc said... [Reply to comment]

nanti nak kena download app instag la...sbb mmg gambar2 org post kt instag mmg lawa hehehe

 
On January 8, 2013 at 1:57 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

IZFANORA :
bertukar lah hp cepat ..
share hari bahagia anda
hihi
xD

 
On January 8, 2013 at 1:58 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

CYNTHIA ;
done
thanks
:)

 
On January 8, 2013 at 1:58 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

LUQMAN ZAKARIA ;
bestkan berinstagram heheh
xD

 
On January 8, 2013 at 1:59 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

ZWAN SABRI ;
selamat mendownload dan menggunakannya
hehe

 
On January 8, 2013 at 1:59 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

HAZWAN HAIRY :
eh kamu lagi popular hehe
xD

 
On January 8, 2013 at 2:00 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

FATIHAH ;
cepat adakan instagram anda ok :D

 
On January 8, 2013 at 2:00 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

AZZA :
sekejap aje nak buat instagram ni
hihi

 
On January 8, 2013 at 2:00 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

LUQMAN ZAKARIA :
kenapa nak jeles wei ?
haha
xD

 
On January 8, 2013 at 2:01 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

AZZIFA :
sedih tapi happy kan ?
hehe

 
On January 8, 2013 at 2:01 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

NIA :
thanks singgah :D

 
On January 8, 2013 at 2:02 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

IMTIYAZ :
salam perkenalan juga :D

 
On January 8, 2013 at 2:02 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

AYUT :
bagilah kencang sedikit hehe

da murah da sekarang

thanks singgah

 
On January 8, 2013 at 2:03 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

AIN ATIKA ZAILANI :
tukar bb tu !
heheh
xD

 
On January 8, 2013 at 2:03 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

ASYRAF ARIF :
give FIVE !!
hehehe
xD

 
On January 8, 2013 at 2:04 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

AZHAM :
memang lawa sangat