Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera




 My journey through Instagram begin maybe early 2012 i guest. Karena ku begitu tertarik dengan edited gambar yg ditawarkan dalam instagram. Almaklumlah, ku peminat dalam photo ini walaupun camera Dslr kesayangan telah kehilangan beberapa bulan dulu 


Alhamdullilah , ku sekarang menggunakan my iPod Touch 5 untuk mengambil gambar dan di upload ke instagram. Sangat cantik ! Tak percaya ? Cuba sendiri hihi. Ia juga bergantung kepada jenis camera dan skill yg di gunakan. Dari situ kita boleh praktis skill photog kita untuk yg lebih baik.

Sejak ada application Instagram ini, apa sekeliling yg ku capture akan terus upload dan di link kan ke Facebook dan Twitter ku. Kalau kalian perasan di Facebook daku lebih banyak gambar hasil dr instagram daripada ku taip apa2 status, menarik bukan? Karena 1 gambar boleh memberi banyak makna.


Instagram yg staff dia hanya terdiri beberapa orang sahaja dan telah dibeli oleh Facebook. Sesiapa yg belum membuka akaun Instagram, silalah berbuat sekarang ! Best tau, boleh edit berbagai2 di dalam itu. Ku sertakan beberapa screen shot dari Instagram ku sendiri. Dari permulaan penggunaan hingga akhir nak upload gambar itu. Sangat mudah !


First ! anda haruslah download application instagram dalam smartphone anda, tahu2 sendirilah kan kat mana nak downloadnya hehe dan harus register dahulu sebelum menggunakannya. Selepas itu, barulah anda dapat menikmati mengguna instagram. Step first, tangkap gambar.



Step two ! sama ada anda mahu tangkap gambar on the spot ataupun anda boleh pilih gambar dari gallery gambar anda sendiri, ikutlah pada gambar kesukaan anda.



Step three ! dah pilih gambar kesukaan anda, bermula lah dengan idea kreatif anda untuk edit gambar tersebut mengikut mata anda yg lihat, kalau itu yg cantik, pilihlah yg itu hihi



Step four ! selepas dah selesa edit, taiplah caption atau tajuk yg sesuai untuk gambar tersebut, seperti contoh di atas. Dan kelebihan instagram, boleh share photo anda di Facebook ataupun Twitter. Nasihat ku ialah, pastikan username anda sama dengan username anda di Twitter ..contoh @EazyIzzuddin supaya mudah untuk berkongsi di twitter dari instagram.






Tadaaaa ! ..hasilnya, sangat memuaskan. Dari photo anda juga boleh share the moment on the spot dan siapa sangka, ada yang mahu membeli gambar instagram anda. Menarik ! 

Then follow me on Instagram ---- > @eazyizzuddin
dan lalui journey ku bersama instagram dengan photo2 yg ku upload 


p/s: dah nak new year dah :)
LAYANS
(>_<)


Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera




Pada Deepavali yang lalu, ku menyertai  Gotong-royong under program Sentuhan kasih Petronas di Kampung Wellington Manjung Perak bersama beberapa rakan blogger yg buat pertama kali ku berjumpa dengan mereka seperti Yana Yassin, Aku Biomed, Melastik Bintang, Shakiddo dan Ariff Shah

Melakukan aktiviti khidmat masyarakat untuk pertama kali ku join event2 sebegini . Bertolak dari Petronas KLCC seawal paginya dan tiba di Kampung Wellington dalam pukul 10-11 pagi. Thanks kepada bus Kopetro bawa kami pergi dan balik dengan selamat. Lihat dengan kemeriah sambutan Program Kemasyarakatan Sentuhan Kasih Deepavali.

 







Kami di bahagikan ke beberapa kumpulan untuk bergotong-royong membersihkan kawasan keliling Kampung Wellington. Dan bermula lah aktiviti gotong royong menyapu, mengutip dan membersihkan sampah sarap. Aktiviti gotong royong ini juga disertai oleh pelajar-pelajar UTP ( Universiti Teknologi Petronas ) seperti mengecat bangunan, membersihkan sampah dan sebagainya.




Seterusnya, tetamu2 VIP dijemput memasak kuih tradisional Masala Vaday. Percubaan memasak agak baik dengan sekali di tunjuk ajar. Setelah memasak dan merasa, sedap bila di makan panas2. Ku pun mencuba merasa satu kuih vaday. Dan ikuti tetamu VIP mengecat bangunan di tempat majlis berlangsung. Aktiviti seperti ini dilakukan untuk mendalami apa aktiviti harian yg mereka lakukan dan kita rasa apa yg mereka rasa.

Program Kemasyarakatan Sentuhan Kasih Deepavali yg dianjurkan oleh PETRONAS selain mengadakan aktiviti gotong-royong bersama masyarakat. Pada majlis penutup program, PETRONAS mengagihkan sumbangan kepada 142 penduduk yg terpilih untuk menerima sumbangan. Dan diharapkan sumbangan yg telah diberikan dapat meringankan beban penduduk.

Aktiviti gotong royong oleh PETRONAS dan bersama-sama dengan pelajar dr UTP dilaksanakan agar penduduk kampung dapat hidup dengan keadaan yang lebih selesa supaya dapat meningkatkan produktiviti hidup dan kesihatan pada masa akan datang serta aktiviti seperti ini harus diteruskan supaya dapat memberi manfaat kepada komuniti.

Aktiviti yg dianjurkan oleh PETRONAS dapat menghubungkan dan mengeratkan jalinan silaturahimn antara penduduk, PETRONAS dan penduduk serta penduduk dan PETRONAS. Antara VIP yg terlibat adalah Datuk Mohammad Medan Abdullah, (Petronas Group Corporate Affairs Division Senior General Manager), Datuk Dr Abdul Rahim Hashim, (UTP Vice-Chancellor),  Datuk Chang Ko Youn, (Penasihat Menteri Besar Perak) dan M. Paramasivem, (Ketua Kampung Wellington)

Sedikit temubual saya bersama anak Makcik Kamala, Letchumy yg pakar dalam membuat Vaday (kuih) menyatakan dia berasa sangat gembira dan senang apabila program ini diadakan serta berterima kasih kepada PETRONAS dan harap akan diteruskan lagi bagi tumpuan penduduk kampung dan amat berterima kasih kepada PETRONAS.





 Aktiviti yang diakan sepanjang Program Sentuhan Kasih Petronas Deepavali :
  • Ceramah Kesedaran penyalahgunaan dadah oleh Pengasih dan Bulan Sabit Merah.
  • Aktiviti untuk kanak - kanak Kampung Wellington.
  • Acara memasak kuih traditional masyarakat India Masala Vadai dan Ulutham Vadai.
  • Mengecat dinding dewan orang ramai .
  • Persembahan tarian Indian Alla Rippu oleh pelajar Universiti Petronas Tronoh. (terbaik !)
  • Melukis Henna
  • Menghias Kollam
  • Pameran Mini.






Akhirnya! aktiviti gotong royong tamat, sebelum balik ke Kuala Lumpur, haruslah makan tengahari dahulu untuk menambah tenaga di dalam bas nanti hehe. Sempat juga kami rombongan satu bus dari KL membuat sesi photography untuk kenang-kenangan sepanjang masa. Dapat juga blogger merasa melakukan kerja amal selain menghadap PC aje hihi ...thanks semua





LAYANS
(>_<)
Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Wait For It ! Preview this car =P
new car hehe






Layans
(>_<)
Assalamualaikum & Salam Sejahtera

#WeddingByArefenZaidin new creation
siapa yg bakal berkahwin dan tercari2 
click link below =D

IMG_2372


IMG_2320

For more detail contact:

Facebook : ArefenZaidin
Twitter : @ArefenZaidin
Website: http://arefenzaidin.blogspot.com
Contact no : 0166668425

Wordless Wednesday for today
Love this building