Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera




The Automated Peritoneal Dialysis or APD is convenient solution to young patients suffering from renal failure. Which is the youngest patient have kidney failure just like my little sister, the youngest patient is Nur Alisa Maisarah Roslan, aged one and half in that year 2006 who was born with chronic renal failure early 2005.


At that time, the year i was taking SPM, is been really hard and crucial year for me. Nur Alisa was put on a haemodialysis machine for two weeks at Pediatric Institute Hospital Kuala Lumpur which is the current location that i'm staying now before being put on the APD at home. Kinrara Puchong my old house, too much memory there.


Flashback, Lisa treated with love and care by Bonda & siblings. We took turns to clean the room mother every day, like a room at the hospital to undergo treatment for Lisa APD (Peritoneal Dialysis) at home for 8pm until 6am. 10 hours! . Condition of the room should be clean, without dust, hands should be cleaned before treatment begins. 


My mother says that my little sister weight has stabilised at 8kg but milk still has to be fed through her nose. This is because Nur Alisa don't have appetite to eat others food, the Doctor put the tube through the nose and me feels like how Nur Alisa can survive through this procedures. Argh ! i miss her :(


Using APD has given her more time to cook for the family of eight. She does the exchange at 7pm or 8pm when Alisa is asleep. My dad bought an air conditioner for the room to make her comfortable when asleep. If my parents had chosen the CAPD, my mom would have ended up in bed most of the time with her. 


APD is better Dialysis therapy, more i typing this, more i crying ! ...fullstop


when reading the article about my late sister, saw this sentence "says the 41 year old mother who plans to donate her kidney to help her child" BUT her intention was not to be.. she left us too early, want read more about Nur Alisa..click here.. --> TERLALU ISTIMEWA 

P/s : clippings from News Straits Times, Wednesday March 8 2006 ...there's my mom n Nur Alisa..that pic ;)
LAYANS
(>_<,)

APD stand for...

by on 10:32 PM
Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera The Automated Peritoneal Dialysis or APD is convenient solution to young patients suffer...
Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

selamat menjalani hari2 kebiasaan anda ..
ku pun ada lagi assignment lagi perlu di settlekan
hah ! pasal shoutbox baru !


shoutbox or chatbox lama ku entah kenapa tetiba expired
dah tak boleh pakai, alaa... sayang kot !
dari 1st ku mula blogging ku pakai shoutbox itu 
tapi nak buat macam mana kan..
ramai yg bertanya? mana pergi shoutbox eazy ?
akhirnya ada juga shoutbox! senang kawan2 tinggalkan jejak
tapi nak lagi senang ..tinggalkan jejak di ...
Ruangan Comment ea hehe, senang dari situ =P
tempat shoutbox untuk chat with me tau ..
no business2 ... kalau tinggalkan ku tak perasan d situ 
haha ..jahatkan .. =P tak mengapa rezeki masing2 
jom tinggalkan jejak anda !

p/s : nak beli ke tak ea Dermagic product baru simplysiti ? hmmm
LAYANS
(>_<)

New Shout Box !

by on 9:06 PM
Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera  selamat menjalani hari2 kebiasaan anda .. ku pun ada lagi assignment lagi perlu di settlek...
Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera...

seminggu bersama mereka...
a week with them..


DSC_0809 


 ia bermula dari Selasa lepas ku menghantar dan mengambil
mereka dr sekolah, nasiblah sekolah mereka bersebelahan Unisel Shah Alam
bangun 7am hantar mereka, 430pm ambil mereka
nasiblah tak clash dengan kelas hehe
ini karena auntie ku outstation d New Zealand selama seminggu
uncle dengan kerja sehariannya..
best ! bersama sepupu kecilku, my little cousin, tak banyak karenah hehe


DSC_0848 


kiranya ku jadi Drebar and Babysitter lah ni
dan stay a week d Bukit Jelutong
haish rindulah dengan rumah lama..
nasiblah rumah uncle ku ada UNIFI hehe TERBAIKK
sebab kalau korang perasan, ku every day update blog last week :P
dan sempat juga ku selesaikan beberapa assignment Alhamdullilah
dan aktiviti weekend kami jumpa Upin Ipin !
di Klinik Menara Bukit Jelutong
jom layanss

DSC_0830     DSC_0829

DSC_0838     DSC_0835

p/s: their names, Waffiyah, Zafirah & Saqif
LAYANS
(>_<)

A Week ....

by on 9:10 AM
Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera... seminggu bersama mereka... a week with them..    ia bermula dari Selasa lepas...
Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera..



oh assignment, kenapakah perlu ada assignment ini
oh sungguh banyak kau hadir dalam hidupku dan teman2 ku
tapi ku sudah lali dengannya, ada sahaja tugasan 
ku akan berusaha untuk menyelesaikannya 
tapi hari ini, kenapa kau tiba2 hadir di dalam hidupku 
makin bertambah, ku harus bagaimana, resah di jiwa dan hati
harap tidak terlewat menyiapkan kerja2 huk2
tambahan final semester sekarang ...
adakah ini yg kalian lalui bila final semester ?
haruskan ?! kalau tidak bagaimana untuk pass subject
dan graduate serta bekerja 
oh Tuhan, tabahkanlah, dan kuatkanlah daku untuk tempuhi ini
supaya tahap stress ku tidak mencapai tahap maksimum
kalau tidak, kalian melawat lah aku di Hospital Tg Rambutan 
kehkehkehkeh..

p/s: menaip sekadar untuk release tension hehe, wish me luck !
LAYANS
(>_<)

oh assignment

by on 5:46 PM
Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera.. oh assignment, kenapakah perlu ada assignment ini oh sungguh banyak kau hadir dalam...
Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
hmm..tetiba kerajinan untuk mengupdate blog haha
okay, ada satu video yg ku ingin bersama kalian, video apakah ?
jeng3x, hantu di tempat karaoke..
kalau lah korang2 tengah karaoke, tiba2 ada hantu muncul..
apa korang akan buat? haha
apa lagi ..larilah !, kalau pintu berkunci ? hehe
ku dapat tahu video ini pun dari rakan sekelas..
jom layans video ini dahulu, klik play okeh



sudah layans? amacam? rasa nak tergelak pun ada
ku tengok sendiri pun rasa nak pecah perut tergelak hahaha
kasihan mereka, rupanya ada hidden camera
kupikirin betul2x terjadi, rupanya dr stesen television dr Indo
aish nasiblah siapa yg terkena ini tak ada sakit jantung
kalau tidak, dekat situ juga meninggal :P
ada yg terover terkejut pun ada hehe..
kalaulah benda ini dibuat di Malaysia..
agak2 korang terkejut beruk tak ? hehe
mesti ada yg carut bagai, ke ada yg gaduh2 ..uish janganlah =P

ku tonton video ini dengan classmate ku
classmate ku berkata, dorang terover takut dalam video itu karena...
karena kat Indonesia kepercayaan kat hantu ni kuat?
yeke? yekot, kalau tidak kenapa sampai terover begitu hehe
hmmm...entahlah...

btw ...
.. jom like 

Geng Update Blog ;)


p/s: till then next entry ....
LAYANS
(>_<)
Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
haih dah lama tak buat segmen ini
Photog of The Week hehe
banyak juga gambar2 yg pending hendak di post : P
kalau ada pic yg ku shoot dan korang tertunggu2
minta maaf ea ..akan ku post cepat2
jom layans...
modelnya Asyraf Arif, lama dah shoot ni
sian di tertunggu2 hehe
lokasi di Taman Botani Putrajaya ..


photog 1


photog 7    photog 5


photog 6


photog 8     photog 3


photog 4     photog 2


p/s : minggu busy bersama assingment .... photoshoot? jom
LAYANS
(>_<)
Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Firstly, sedekahkan surah Al Fatihah kepada Atuk tercinta
Arwah Haji Mohamed Nor Bin Daim
meninggal dunia pada 5 February 2012 lalu
hampir seminggu arwah meninggalkan kami
akibat jangkitan dalam darah "sepsis"

Seminggu sebelum
sedang ku naik LRT dr Bandar Tun Razak mahu pulang ke KL
tergerak hatiku untuk call Bonda, bertanyakan siapa ada d rumah
semua ada, dan Bonda beritahu ku satu berita menyedihkan
"Abg, nenek tengah sakit tenat kat kampung"
"ha? padahal baru Tahun Baru Cina lepas kami pulang atuk ok aje."
semua saudara mara dah pulang, kami aje belum ...
Bonda pulang pada Rabu hari Wilayah lepas...
ku berharap dapat lah jumpa atuk
karena busy dengan test dan kelas..
terngiang di telinga, atuk berkata..
"nak balik dr hospital, arwah Opah tunggu di rumah .."

Sehari Sebelum
Alhamdulillah semua telah selesai, ku dapat pulang ke kampung
melihat atuk kesayangan, bersama adik2 lelaki dan ayah .
bertolak dr KL pagi, sampai di Selama Perak pada petangnya
terus kami ke Hospital Selama untuk ziarah
melihatkan keadaan atuk semakin tidak stabil
selalunya dia kenal ku, tapi pada masa itu dia ingat2 lupa.
tiba di rumah, ramai saudara mara, ada abg sepupu buat pengumuman
"siapa nak jaga nenek malam ini di Hospital ?"
ku lihat sepupu sebaya ku volunteer, ku tergerak hati nak volunteer
sebelum ini arwah sakit ku pun ada jaga beliau d hospital.


Dengan kepenatan drive dari KL
terus continue jaga atuk tengah malam dengan sepupuku
lihat dia di jaga dengan penuh belaian dan kasih sayang
atuk asyik terjaga dr tidur, ku dan sepupu menyuruhnya tidur
badannya agak panas, harap tiada apa2 berlaku.
satu malam telah berlalu, ku dan sepupu pulang ke rumah
dah kami ketiduran dari pagi hingga ke petang
almaklumlah tak cukup tidur hihi..

sedar2 sahaja petang ahad itu, agak kecoh di rumah atuk
Bonda kata atuk kena di pindahkan di Hospital Taiping
karena keadaan atuk semakin teruk, aduhai ...
bila malam dalam pukul 9pm begitu ...
Bonda menyuruh kami saudara mara bacakan surah Yassin untuk atuk
semoga dipermudahkan untuk dia "pergi"
kelihatan Bonda menangis, mak saudara yg lain2 berada d Hospital
selesai sahaja ku dan lain2 membaca yassin, mata agak mengantuk
ku terus terlena di ruang tamu hadapan ...

tak lama lepas itu, dalam pukul 1130pm ku di kejutkan Bonda
"abg2 bangun2, nenek dah tiada "
ku dengan blur2 bangun, masa itu tak sedih lagi
tak lama lepas itu rasa syahdu bila mengenangkan arwah
tak sangka malam ku jaga atuk adalah malam terakhir beliau 
lagi syahdu apabila ku broadcast msg bbm AlFatihah kat arwah
ramai yg bagi ku semangat dan sedekah AlFatihah kat arwah
tetiba mengalir air mataku .....


ayah dan mak saudara sibuk kemas ruang tamu
ada yg sebak karena arwah tiada 
Bonda menyuruh kami sepupu membaca Al-Quran
ku sempat habis baca dua juzuk pada malam itu
sedang baca, air mata terus mengalir dan sebak 
tak lama selepas itu, van mayat hospital tiba di rumah pukul 1pagi
ku dengan keadaan berdebar2 melihat arwah keluar dari van mayat
ku dengan yg lain papah arwah dr keranda ke katil
bila angkat arwah, badan arwah masih panas
"baru lagi ni" kata salah seorang di sini 
ku sebenarnya tak beberapa boleh tgk mayat
tapi atuk sendiri kan..buat apa nak takut huk2...


siang telah tiba, memandikan, dikafankan, dan dikebumikan
ku dapat juga berbakti melakukan perkara itu walau sekejap
melihat muka arwah meninggalkan dalam keadaan semua
putih bersih muka, masyallah ....
selamat tinggal atuk, semoga atuk di tempatkan oleh org beriman
amin... AlFatihah
Arwah Haji Mohamed Nor Daim ..1924-2012
beliau meninggal dunia pada usia 88 tahun.

p/s : Al Fatihah.. :") beliau meninggal dunia pada hari Maulidur Rasul, sungguh mulia




Al Fatihah

by on 9:38 PM
Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera Firstly, sedekahkan surah Al Fatihah kepada Atuk tercinta Arwah Haji Mohamed Nor Bin Daim ...
Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
dah masuk bulan February ye kawan2
rasa cepat betul masa berlalu..
baiklah, dalam masa terdekat ini
ku dan rakan2 ku ada buat satu shooting untuk kontest
kontest dari "Bijak Mengurus Wang" SIDC
bersama my team Yna Sakinah dan Ashraf
wakil dari UNiSEL
thanks korang serta daku bertungkus lumus siapkan video ini
mengisahkan bagaimana seorang student bijak menyimpan wang
kalau nak tahu lebih lanjut, jom tonton video ini dahulu




sudah nonton ?

 if sudi JOM LIKE VIDEO kami...

Step 1 : Open page Bijak Mengurus Wang SIDC ni



Step 2 : Hah, then click LIKE kat situ tau tau.. ngee..

Sebelum LIKE, tonton video tu dulu ok!

TQ for the support ! Yeay !



p/s: hasil shooting yg ku rasa kepenatannya bersama Yna Sakinah dan Ashraf, tapi berbaloi , thanks LIKE
LAYANS
(>_<)