Followers

Tuesday, August 16, 2011

Cerita Ku "Ramadhan"

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera..

shoot aku

Minggu ini dah separuh bulan kita berpuasa, tak lama lagi Hari Raya Aidilfitri akan menjelang tiba, hurmm pejam celik pejam celik cepatnya masa berlalu, terasa seperti semalam baru mula berpuasa. Ada beberapa hikmah yg berlaku sepanjang dalam bulan Ramadhan bagi diriku. Baik dan buruk antaranya hehe


Yang Baik di jadikan teladan, yg buruk jadi sempadan bagi diriku dan kita semua okay. Pada puasa yg ke 14 . Hari Sabtu lepas. Seharian ku berphotoshoot di Putrajaya bersama Asyraf Arif ( nantikan photog itu ea hehe ). Habis kelas pagi itu terus jumper shoot di sana. Panas kot, tapi ku dah terbiasa. Walaupun dahaga, tapi tahan. =P


Eh ku puasa okeh! ha..jangan fikir ku tak puasa, berdosa ouh kalau tak puasa hehe. Next location for my shoot di Alamanda, tak banyak sangat shoot di situ, almaklumlah keseganan melanda, haih! kata photographer, bedal jelah shoot kan hehe. Berjalan di situ..lihat sekeliling..sedapnya mereka2 yg tak puasa tu makan..HAHA..kurang pahala lah macam ni..xD


Next di Masjid Besi Putrajaya. Shooting untuk Hari Raya pula, kami bertukar dari baju casual ke Baju Melayu, ala-ala nak buat shooting raya hehe. Itu buat pertama kali ku menjejakan kaki ke Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin. Masjid Putrajaya tu dah biasa  pergi. Azan solat Asar pun berkumandang, tenang dan lapang minda dan fikiran ku.

Masjid Tuanku Mizan

Binaan Masjid amat mengagumkan ku, dengan angin sepoi2 bahasa masuk dalam masjid, so peaceful. Habis shoot, terus hantar Modelku =P di Sg Besi dan ku terus pecut balik Shah Alam. Alhamdulillah sempat tiba di rumah untuk berbuka bersama keluarga. Penat! Pada malam itu ku bercadang tak pergi terawikh, tapi macam biasa Bonda membebel ku jika tak pergi ke masjid.


Ku tak pergi juga masjid untuk terawikh pada malam itu, aish apalah nak jadi =P..tak lama lepas tu, dalam sedang duduk rehat di atas katil, tetiba rumah blackout!, gelap!, panas!..kenapakah?! Apekah?! kenapalah waktu begini nak blackout, baru nak rehatkan badan dah blackout. Bonda tak pergi masjid, ABC =P. Ku dengan Bonda dirumah, yg lain di masjid.


Bonda berkata kepada ku, "itulah Allah nak tunjuk yg hang degil sangat tak nak pergi masjid, dah satu taman blackout" erk? apekah? satu taman? ku keluar lihat sekeliling memang gelap! takkan lah sebab ku tak pergi terawikh nak blackout. Ku berfikir semula, mungkin Tuhan itu mahu beri petunjuk, think positive. bergelap dan berpanas malam itu.


Ku fikir elektrik tiada hanya untuk sementara, tapi berlarutan sampai keesokkan paginya. Dugaan-dugaan di bulan Ramadhan, nasib baik ku lena sepanjang malam, sedar-sedar Bonda kejut untuk bersahur. Bangun lah dengan keadaan basah lenjun peluh di katil HAHA,  elektrik masih tiada. Lepas subuh sambung tidur, tak lama lepas itu tetiba rasa sejuk, Alhamdulillah elektrik sudah ada. sambung tidur balik hehe.

p/s ; nak bebel lagi nanti tak terbaca pula kan, nantikan part 2 insyAllah, moral of the story, walaupun solat terawikh itu hanya sunat, tapi kita tak tahu solat wajib kita adakah cukup sempurna dan diterima Allah SWT? jadi solat sunat terawikh itulah sebagai topup untuk yg wajib =) Bonda selalu bebelkan itu di telingaku kalau ku tak pergi terawikh
LAYANS
(>_<)

Comments (41)

On August 15, 2011 at 1:38 AM , fahmie firas said... [Reply to comment]

Best entry nie.
Salam kenal,
nice blog,
done following you,
Kalau free jemput singgah ke blog saya,
Bagi komen and nasihat ok.
http://fahmiefiras.blogspot.com/

 
On August 15, 2011 at 1:44 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

FAHMIE :
thankss...
okay..
:)

 
On August 15, 2011 at 3:27 AM , Asyraf Arif said... [Reply to comment]

yeayy ! nak tunggu photog of the week. apelah jadik dengan gambar I. haha

 
On August 15, 2011 at 3:36 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

ASYRAF ARIF :
sabar ea..
xD

 
On August 15, 2011 at 3:40 AM , EmanTheHalia said... [Reply to comment]

heheh biase lah dugaan =)

 
On August 15, 2011 at 9:17 AM , Akulah Pak Lan said... [Reply to comment]

Kalau weekend aku cukup liat nak pergi tarawikh...tak tau kenapa..

 
On August 15, 2011 at 10:06 AM , ::FAIZ FARISH:: said... [Reply to comment]

haha sbb ko tak pegi tarawih, satu taman blackout... haha funny....

 
On August 15, 2011 at 10:24 AM , [k]o{q}i[n] said... [Reply to comment]

ni karangan "Kenanganku di Bulan Ramadhan"....huhuhuh

 
On August 15, 2011 at 10:27 AM , aslann said... [Reply to comment]

waaa..untunglaaa jadi model kt putrajaya... :P

Blackout pergi tidur kt luar rumah la. kompem sejuk. ekeke.

 
On August 15, 2011 at 10:56 AM , mr.syazwan said... [Reply to comment]

teringin nak g solat n pohotshoot

tpi belum kesampaian lg..

cpt2 upload pic

nak enggok

 
On August 15, 2011 at 11:21 AM , atty's said... [Reply to comment]

salam singgah eazy..

 
On August 15, 2011 at 11:35 AM , izfanora said... [Reply to comment]

betul tue.. kita nie bukan maksum seperti nabi. kenalah tmbh mana2 yg patut..

 
On August 15, 2011 at 12:10 PM , Lea IsNaw! said... [Reply to comment]

cantek gambar2 masjid tu

 
On August 15, 2011 at 12:14 PM , Edy Fee said... [Reply to comment]

wow siyes best
hehehe hurmmm
panas sikit takpe janji kepuasan tu dapat.

 
On August 15, 2011 at 12:22 PM , sYafIk-wAy said... [Reply to comment]

rumah Allah mmg best !

 
On August 15, 2011 at 12:29 PM , ZWAN SABRI said... [Reply to comment]

Rajen ye Eazy bwat photoshoot.. bagus2.. tringin nak jadi model eazy.. HAHA
btw, kesianla semalaman xde letrik..
zwan pown dah 2 malam dah x p terawikh.. HEHE


MySuaraBlog: Hidupkan Kad Raya

 
On August 15, 2011 at 1:17 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

EMANTHEHALIA :
macam2 dugaan hehe...
xD

 
On August 15, 2011 at 1:17 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

PAK LAN :
haha..
kenapa liat...
nak rest la tu..
xD

 
On August 15, 2011 at 1:19 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

FAIZ FARISH :
hahaha..
funny kan..
pelik pun ada..
xD

 
On August 15, 2011 at 1:19 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

KOQIN :
bolehlah tu....
XD

 
On August 15, 2011 at 1:21 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

ASLAN :
bukan aku model pun..
orang lain hehe..

nyamuk banyak!
hehe
xD

 
On August 15, 2011 at 1:22 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

MR SYAZWAN :
jom lah kita photoshoot sekali..
akan di upload...
xD

 
On August 15, 2011 at 1:23 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

KAK ATTY :
akak...
lama tak nampak..
thanks karena singgah..

 
On August 15, 2011 at 1:23 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

IZFANORA :
yup2...
;)

 
On August 15, 2011 at 1:23 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

LEA :
thankss...
cantik eh
:P

 
On August 15, 2011 at 1:24 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

EDY FEE :
yesszaa..
kepuasan itu penting...

 
On August 15, 2011 at 1:25 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

SAYFIK WAY :
sangat best
;)

 
On August 15, 2011 at 1:25 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

ZWAN SABRI :
bolehlah rajin itu..
hehe...
ish2...
dua malam tu hehe
xD

 
On August 15, 2011 at 2:34 PM , Azham Vosovic said... [Reply to comment]

Dugaan buat satu taman tu hehehe... tp serious kalau blackout mmg x best... bilik sy ni dah la tingkap rosak...

 
On August 15, 2011 at 4:44 PM , Syafiq Rosli said... [Reply to comment]

wah byk job jgk eh blan pose ni..rezeki tuh..

 
On August 15, 2011 at 6:33 PM , asyrafNAKjadiLEBIHbaik said... [Reply to comment]

hi, about the kad raya, u can provide me ur address to my email acap.87.asy@gmail.com b4 i start to post all of them tomorrow...

thanks..
acap..lol

 
On August 15, 2011 at 7:08 PM , Encik Psychopath said... [Reply to comment]

Bile nak buka puasa dengan aku.

 
On August 15, 2011 at 7:17 PM , IMANSHAH said... [Reply to comment]

saya pun penah sekali ke sini..hebat seni binanya, kagum saya melihatnya..

 
On August 15, 2011 at 10:47 PM , Jerul said... [Reply to comment]

walaikumsalammm :)

 
On August 15, 2011 at 11:18 PM , Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said... [Reply to comment]

x sabar nk tunggu pic fotoshoot tu...sure best!!!!

 
On August 16, 2011 at 2:00 AM , Judiene said... [Reply to comment]

Dashyat ko sekarang.
Ligat ber'photoshoot'.
Bila turn aku pulak?
Hahaha.

:P

 
On August 16, 2011 at 4:16 PM , nazirah said... [Reply to comment]

hehe menarik untuk dibaca.
tp betul tu mmg la sunat tp
sunat ni setahun sekali je dpt kan
tp awk pn pnt alsn tu bole diterima huhu dekat sngtla masjid besi tu dgn ofis saya !! huhu

 
On August 16, 2011 at 5:32 PM , aneff.marhfiz said... [Reply to comment]

buleh tak nak buad peraturan cenggitu ? time tarawih je taman di-blackout-kan . buleh ? :|

 
On August 16, 2011 at 8:08 PM , ame elms ! said... [Reply to comment]

haah laa pejam celik , pejam celik sudah hampir Aidilfitri ya . :) syukur laa .

and , haha . hari tu pun taman ame blackout . gelap sangat . ame tidur depan pintu . HAHA . dalam bilik panas sangat .

 
On August 17, 2011 at 1:27 AM , mysarea said... [Reply to comment]

yup-yup, banyakkan sunat, cantik masjid tu, tp tak sampai lagi

 
On August 21, 2011 at 12:29 AM , Afzainizam said... [Reply to comment]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip tayar motorsikal pancit

EEMMM jom terawihh jommm.... pernah sampai putrajaya masuk masjid tu terpegun sekali berada disana