Followers

Friday, August 14, 2009

[C]erita......

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera Uols

Yeah!Hari ini ku akan kembali ke Campus kesayangan ku Unisel Insyallah selepas Sholat pada Jumaat. Bertemu rakan-rakan yg kurindui, hehe. Then bermula lah semester baru dan merupakan semester akhir ku berada ku Unisel, Wah! Cepat masa berlalu, akan kurindui semua.

Keep Out Danger!, about the image beside, ku ingin share story dengan uols apa yg berlaku di kawasan rumah ku di TUDM Subang. Its really a sad story actually karena seorang ibu & ayah telah kehilangan anak kesayangan pada Khamis minggu lepas 6/8 malam Jumaat.

Malang tidak berbau....



Entah lah, ku tidak beberapa tahu sangat tentang perkara ini, pada pagi Jumaat lepas, sedang ku ber Jogging dengan Bonda di stadium, Bonda dipanggil untuk ke rumah my auntie yg juga tinggal di TUDM Subang, Apartment. Bonda di beritahu auntie yg anak jirannya meninggal karena terjatuh dr apartment setinggi 7 TINGKAT!

Anak panah menunjukkan tempat anak kecil itu terjatuh, huuu

Memang tak boleh buat apa2 jatuh setinggi itu mmg boleh membawa maut, rumah auntie ku tingkat 5, rumah mangsa tingkat 7, seorang anak lelaki kecil yg baru berusia 5 tahun terjatuh dari tingkat 7 rumahnya. Ku cuma mendengar apa yg bonda & auntie bercerita.

View dari tingkat 5, bygkan kalau tingkat 7, huuu

Cerita tak beberapa jelas, Khamis malam, parents anak kecil tu tiada di rumah, tinggal lah bibik menjaga anak2 itu, katanya bibik tu pergi ke tandas sebentar, kemudian lihat anak kecil itu tiada dan mencari2 sekeliling rumah tiada, sampai turun ke bawah untuk mencari.

Jumpa anak kecil itu terbaring. Bibik tu pun panik menjerit meminta tolong, ramai yg keluar melihat apa yg terjadi. Waktu itu dalam pukul 10pm kot malam Jumaat, waktu diantara ku pulang dari masjid, biasa la malam Jumaat kan.

Memang sedih la dengar, pagi itu, Bonda segera mengajak pulang dan bersiap2 ke Masjid untuk membaca Yassin & solat Jenazah buat arwah anak kecil itu, mengajak ku sekali, Of Coz auntie ku pergi sekali, jirannya mengalami musibah, kena la pergi.

Pagi Jumaat ramai2 membaca Yassin di halaman Masjid TUDM sementara menunggu jenazah. Dalam hampir 2 jam menunggu jenazah tiba, ramai yg berkerumun di dalam Masjid termasuk ahli keluarga untuk melihat arwah kali terakhir. Suasana mendung, hujan rerenyai.

Suasana pilu menyelebungi Masjid, ramai yg menangis, yerlo anak lelaki kecil yg baru usia 5 tahun, cute2 da pergi menemuiNya. Yg paling pilu parents anak kecil itu, rupanya anak kecil itu ada saudara kembar, kasihan dah elok2 dua, tinggal seorang huhu

Melihat jenazah wajah putih bersih, anak kecil yg suci tanpa dosa, mengingatkan ku pada arwah adik. Then solat jenazah bermula, kali kedua ku solat jenazah, huhu, suara imam yg seperti mahu menangis mungkin sebak kot, selesai.

Pengajarannya jangan biarkan anak2 kecil bermain2 di beranda apartment, sangat bahaya woo, sentiasa lah memerhatikan mereka. Tapi design beranda yg ku lihat dari rumah auntie ku memang seriau di buatnya sebab senang nak terjatuh.

Tapi seperti baru semalam melihat anak kecil itu riang bermain, harini seperti tiada keriangan itu, huk3, OpS! nama anak kecil itu tak tahu lorh, tapi apapun kita sedekah Surah Alfatihah pada beliau. Alfatihah

p/s: yeah!, mau pulang, hehe, pasti busy, tp jangan lupa join iLoveMalaysia Campaign
LAYANS
(>_<)

Comments (60)

On August 14, 2009 at 8:44 AM , Hazzy Ishak said... [Reply to comment]

Subhanallah
xde grill ke umah tu erk?
moga jd iktibar pada org lain jugak

 
On August 14, 2009 at 8:47 AM , Bro_mie said... [Reply to comment]

.........................
.........................
.........................
(speechless), sedihnya....

 
On August 14, 2009 at 9:05 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

HAZZY :
subhanallah...
mmg x de grill
beranda tu separuh je....
insyallah...

 
On August 14, 2009 at 9:05 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

BRO MIE :
sgt sebak bro...
huk3

 
On August 14, 2009 at 9:34 AM , suezensuzanna said... [Reply to comment]

Al-Fatihah....

 
On August 14, 2009 at 10:00 AM , b-boy said... [Reply to comment]

al-fatihah..

 
On August 14, 2009 at 10:19 AM , Dba Ghani said... [Reply to comment]

al fatihah!

 
On August 14, 2009 at 10:20 AM , Blog Anuar Kamaruddin™ said... [Reply to comment]

betollah design beranda tuh tak safety first...takde grill...huhu =| kasihan kt kuarga mangsa

 
On August 14, 2009 at 10:25 AM , Corey said... [Reply to comment]

this is shocking. kekadang kita alpa aspek keselamatan, bila dh jadi tragedi baru nyesal x sudah

 
On August 14, 2009 at 10:32 AM , eazy said... [Reply to comment]

takziah pd family mangsa =(
tu la kdg2 seram tgk apartment tinggi2 ni
kite yg da besar ni pown gayat.

 
On August 14, 2009 at 11:03 AM , qyla said... [Reply to comment]

boleh caya ke budak tu terjatuh.

aku takut bibik tu je izzuddin..

***

kkdang pengasuh yang jaga pun cuai..
ko ada tengok pengasuh belasah budak.

bila aku tengok video tu.
aku tak caya pengasuh lain da..

***

byk da aku dengar anak -anak kita mati di bawah jagaan pengasuh.pengasuh pun buat alasan jatuh buai la,itu la.ini la..
tpi bila di siatan ada lebam sana..lebam sini..

***

ko tengok la video tu kat youtube..sedih ouch budak tu kena terajang.tajuk nya lebih kureng "dera budak "

***
apa-apa pun al-fatihah untuk budak tu dan Us.Asri Rabbani.

 
On August 14, 2009 at 11:05 AM , aZZiela said... [Reply to comment]

Al-fatihah untuk anak kecil itu.... insaf dan terharu di atas kejadian.

For eazy, selamat maju jaya n teruskan perjuangan mu bro! Azie doakan moga2 eazy success... go go go...

 
On August 14, 2009 at 11:11 AM , bEEdLE d' bARd said... [Reply to comment]

edihnye baca kisah nie..
tapi skrg2nya kembar arwah masih ada..Al-fatihah..

 
On August 14, 2009 at 11:30 AM , DilOt said... [Reply to comment]

mmg tingkap die tak de ciri2 keselamatan...tp dh nak jadikan...

jadi pengajaran wat kite sume..

al-fatihah..

 
On August 14, 2009 at 11:31 AM , miss lolly a.k.a luvfareda said... [Reply to comment]

sedihnyaaa.

duk tinggi2 ag.

huhu.

trauma tetibe. ecececeh.


al fatihah.

 
On August 14, 2009 at 12:11 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

SUEZEN :
alfatihah....

 
On August 14, 2009 at 12:11 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

B-BOY :
alfatihah

 
On August 14, 2009 at 12:12 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

DBA :
alfatihah

 
On August 14, 2009 at 12:12 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

BRO NUAR :
betul3x....
huhu
mmg kasihan

 
On August 14, 2009 at 12:13 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

BRO COREY :
mmg shocking...
yup tau x pe bro...

 
On August 14, 2009 at 12:13 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

EAZY :
takziah
mmg seriau tinggi2 nih
ye tau x fe..
huhu

 
On August 14, 2009 at 12:14 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

QYLA:
owh yaka?
huhu
x mungkin kot
tgk bibik tu nangis2 cam nyesal jek
huhu

 
On August 14, 2009 at 12:16 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

AZZIELA :
alfatihah....

thanks!!
hik3

 
On August 14, 2009 at 12:17 PM , nurul syazana said... [Reply to comment]

ciannnnnye
mude sgt
moga roh dicucuri rhmat

 
On August 14, 2009 at 12:17 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

BEEDLE :
sedih2...
huhu...
nasib de lg sorang kembarnya

 
On August 14, 2009 at 12:19 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

DILOT :
mmg x de ciri keselamatan
huhu
hope jd pengajaran

alfatihah

 
On August 14, 2009 at 12:20 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

MISS LOLLY :
sgt tinggi n gayat ok
hhihi

alfatihah

 
On August 14, 2009 at 12:20 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

SYAZANA :
mmg kasihan..
mude2 lagi..
huk3

 
On August 14, 2009 at 12:46 PM , nURmALa mAZLan said... [Reply to comment]

Asatgfirullaalazim...
caner leh jatuh tu?/
kesian nyer

 
On August 14, 2009 at 12:59 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

maybe budak tu panjat kot nak ikut bapak die kuar....
huhu smpi terjatuh

 
On August 14, 2009 at 2:19 PM , EIPUL said... [Reply to comment]

takutnya. cian budak tu.

Moga dia ditempatkan dlm kalangan orang2 beriman. Amin

 
On August 14, 2009 at 2:25 PM , mademoiselle azieshakespeare said... [Reply to comment]

dah ada gaya paper reporter la ni...
(tak sempat nak baca betul2...)

 
On August 14, 2009 at 3:26 PM , rizz said... [Reply to comment]

hayoo sedeyhnyaaaaaaa

 
On August 14, 2009 at 3:53 PM , iena said... [Reply to comment]

al fatihah

 
On August 14, 2009 at 4:27 PM , miss GAZA said... [Reply to comment]

alfatihah buat arwah kanak2 itu dan juga arwah adikmu..

sedeyhnye!!!

 
On August 14, 2009 at 4:57 PM , ::alwaniamalini:: said... [Reply to comment]

Ya Allah..kesiannye.....
ape2pun, Tuhan lebih sayangkan dia..
hmmm...*speechless*

Al Fatihah buat arwah..

 
On August 14, 2009 at 5:06 PM , ░♥si lampu neon♥░ said... [Reply to comment]

innalillah...

 
On August 14, 2009 at 5:57 PM , Farhana said... [Reply to comment]

Al Fatihah buat si anak kecil itu.. Moga parentsnya dan kembarnya itu tabah dan cekal.. Sedih dengar cite eazy ni.. Kalau laa sesuatu trjadi pada adik-adik kesayanganku, ke mana laa harus ku cari ganti depa.. Pasti sedeh giler.. Hurrrmmmm..

Smoga kesah ni dijadikan iktibar pada semua.. Jaga anak leklok ya..

 
On August 15, 2009 at 5:26 AM , imHepPie said... [Reply to comment]

al-fatihah...
soannya sama dia punya kembar..huuu

 
On August 15, 2009 at 12:30 PM , sharamli said... [Reply to comment]

bahaya t0l....alfatihah

 
On August 15, 2009 at 3:31 PM , Dhada said... [Reply to comment]

Perlu lebih pengawasan kpd anak-anak kecil ..

 
On August 15, 2009 at 10:47 PM , ayin jemin said... [Reply to comment]

OMG!!
sgt sdih entry ni
hurm
al-faihah utknya..

 
On August 18, 2009 at 11:46 PM , reen said... [Reply to comment]

huhuhu..sian ny dak tu..
al fatihah..
mudah2an rohny dcucuri rhmt..amin..huhuhu...

 
On August 19, 2009 at 1:38 PM , khaLifah feDi said... [Reply to comment]

oic gud luck 4 u study


tuhan lebey syg pada bdk ituew..!!!

semoga dicucuri rahmat..

 
On August 19, 2009 at 5:06 PM , hira said... [Reply to comment]

salam takziah buat keluarga mangsa

 
On August 20, 2009 at 11:52 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

EIPUL :
cian...
amin...
=)

 
On August 20, 2009 at 11:53 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

AZIES:
len kal baca betul2 na...
xD

 
On August 20, 2009 at 11:53 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

RIZZ :
sedih2...
huhu

 
On August 20, 2009 at 11:54 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

IENA :
alfatihah....

 
On August 20, 2009 at 11:54 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

MISS GAZA :
alfatihah....

 
On August 20, 2009 at 11:55 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

AMALINI :
Allah lebih sygkan die
Alfatihah....

 
On August 20, 2009 at 11:56 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

SI LAMPU NEON :
innalillah
alfatihah

 
On August 20, 2009 at 11:59 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

FARHANA :
2 la
d manakah akan ku cari ganti
alfatihah

 
On August 21, 2009 at 12:00 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

IMHEEPIE :
huuuu
alfatihah

 
On August 21, 2009 at 12:01 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

SHARAMLI :</b
sgt bahaya....
alfatihah

 
On August 21, 2009 at 12:01 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

DHADA :
mmg sangat perlukan pengawasan...
klu busy ja
sgt susah wooo

 
On August 21, 2009 at 12:02 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

AYIN :
hurmmm....
alfatihah

 
On August 21, 2009 at 12:02 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

KAK REEN :
sgt sedih.
alfatihah

 
On August 21, 2009 at 12:03 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

KF :
amin...

 
On August 21, 2009 at 12:03 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

HIRA :
salam takziah juga...