[S]ombong!!

Sombong — Sebagaimana didefinisikan Rasulullah SAW— adalah “melecehkan orang lain dan menolak kebenaran” (HR Muslim dan Tirmidzi).

Bila penyakit ini telah mewabah dan menjangkit manusia, maka tidak ada lagi penghormatan dan sopan santun, kebenaran menjadi barang mainan. Lebih jauh, penyakit ini akan memunculkan sikap kezaliman, kemarahan, terorisme, permusuhan dan pelanggaran hak.

Ketahuilah bahawa tidak akan bersombong kecuali orang yang menganggap dirinya besar dan tidak akan menganggap dirinya besar kecuali orang yang meyakini memiliki sifat kesempurnaan. Ini lah yg mahu berkongsi bersama korang semua, bermula malam tadi....



Jiran sederet rumah mengajak kami 1 family ke tahlil mereka malam itu, selepas ke masjid dari solat magrib terus isyak terus ke rumah jiran untuk tahlil pula ( almaklumlah malam Jumaat ) Ibu dah pergi dahulu cuma Ayah dan kami adik beradik lelaki.

Pergi2 je, tuan rumah mcm dah nampak kami, ingat nak salam ke ape, tgk2 gi layan tetamu yg baru tiba naik kete 'MEWAH' gitu, nampak sangat ko nih jaga darjat sangat la sampai tak nampak jiran sendiri, ( padahal same je pangkat ) NI YG AKU GERAM NIH!!, Ayah pun.




Aku tak tunggu lame terus je blik ngan adik, Ayah stay juga situ, MALAS LA nak ngn ORG SOmBONG!! cam 2, jiran aku mmmg cam2 KOT la " HEaD YoU ***** ". At least salam ka. Kata Ayah selame ade kat sana langsung tak bertegur pUn!! Kalau si isteri2 nih Ok la, kalau si Suami len macam skiT 'SoMBoNG!!' ohoho

Nampak sangat layan org yg berpangkat, kaya gitu, padahal semua harta @ pangkat hanya pinjaman di dunia. Kalau ikut hati, nak je hidung tinggi juge, tapi buat ape, waste je, baik aku lepas geram di blog nih..=P

Sehingga seharusnya kita tidak sombong dengan apa yang kita punyai, sebab semua itu hanya titipan atau pinjaman saja dari Allah. So….kenapa harus sombong dan berbangga diri dengan semua pinjaman dan titipan ini ??? ( malam Jumaat pula tu )

p/s : nasib la mereka2 itu tak tahu pasal aku sangat atau laman ini, hope pengunjung2 blog ni x sombong juge yee..hehe =P (>_<)

36 comments:

suezensuzanna said...

blog....tempat luahkan perasaan x puah hati...haih:D

hira said...

hoho.setuju!dekat sini la tempat kita untuk meluahkan segala perasaan.tetapi berpada-pada juga la,kan?hehe.semoga orang lain pun mengambil pengajaran daripada cerita tersebut.sekian.huhu ;pp

elle said...

sbr je la ye eazy... manusia mmg ada mcm2 perangai... (^_^)

haaa... sm la dgn elle... blog tmpt meluahkn perasaan... huhu

rizz said...

adoai bkn leh bwk reta tu dlm kubo kannn hikzzzzzzz

Iznie Nadyra said...

hehe.....btoi3..... melawat brocsebagai tanda tak arrogant... hik3

ijechan said...

tah nak jaga darjat apa tah~ isk2. boleh lak buat2 xnampak jiran yang datang.. salam pun idak.

anggapla dia x perasan. uhu

Eazy Izzuddin said...

suezen : yeah betul tuh..
tempat luahkan perasaan x puas ati..
ohoho
xD

Eazy Izzuddin said...

hira : yups...
thats correct...
huhu..
ya..
semoga jd pelajaran wat kita semua..
=)

Eazy Izzuddin said...

elle : tengah sabar nih, klu ikut ati nak serang je rumah tu...
huhu
=P

yup..
benar2..
xD

Eazy Izzuddin said...

bro rizz : yup2..
betul3...
bukanya harta leh bwk masok kubo..
hiohoho..
xD

Eazy Izzuddin said...

iznie : hehehe...
ha...
betulla tu..
slalu melawat bro tanda x arrogant..
eheh..
=P

Eazy Izzuddin said...

kak ije : 2 la pasal kak....

nk anggap camne...
die 2 lalu je sebelah kami..
ingat nk salam ke apa...
pi jemput tuan kete mewah dlu..
huhu..geram!...
tuan kete mewah tu turun ade jgk salam kami..
die? hampeh!

Framestone said...

he..23x tgh lepas geram la nie ek

Eazy Izzuddin said...

hehee...
haha...
thu x fe...
ngah lepas geram nih...
lum lega lg..
=P
xD

Gytaa said...

yeah, begitu onaknya di sana, di sini juga, ada juga yg sombong takhbur,

p/s : benaran lor blog tempat luah perasaan ga puas hati, aku juga deh, ;)

Eazy Izzuddin said...

begitulah nmpknya..

yup..
benar..
xD

Along Arman said...

argh! persetankan orang-orang sombong itu..

Eazy Izzuddin said...

yeah!!...
betul tuh...
persetankan org2 itu
xD

illa said...

hoho, yeah persetan kan org itu, sombong d muka bumi Allah ni, dush!!

illa said...

hoho, yeah persetan kan org itu, sombong d muka bumi Allah ni, dush!!

Eazy Izzuddin said...

hahaha...
jom2..
persetankan...
hiks..
=P
xD

여자 이니까® ☂[x]O[x]O☂ said...

lalalal~~
aQue nda sombong eh.. ;P

PJ selamba said...

eazy...
jgn heran...
aku dah banyak tgk keadaan sebegitu...
fuh!
harap² tak jadi kat aku nanti...
atau lebih tepat, harap² aku tak jadi camtu...

Corey said...

Tak baik balik camtu je..biar org buat kat kita. kita jgn jadi sama level dengan dia. kalau blah camtu je bermakna kita pun sama menyombong gak mcm dia.. so sama-sama seri je dosa. kalau stay atleast dapat gak pahala tahlil.

Eazy Izzuddin said...

xoxo : ehehe..
sombong kah
xD

Eazy Izzuddin said...

PJ : huhu....
hope so x jd org sebegitu...
=)

Eazy Izzuddin said...

Corey : huhu....
ingat x nak blah...
tgk adek dah pergi..
balik je la...
lagi pon tahlil 2 lambt mule..
tuan rumah dok leka2..
huhu..

insyallah len x tak sebegitu kot..
=)

Amer Aan said...

1 sifat yg pling d benci oleh Allah adlh sombong

Eazy Izzuddin said...

huhu...
yup2 itu benar....
=)

joegrimjow said...

yg ni la adat berjiaran
sbgai yg de ilmu
kene la ajar

Eazy Izzuddin said...

ohoho..
gitu pula..
takut x tersampai ilmu tuh..
huhu
=)
xD

iza iziana hasan said...

nice blog

nurul syazana said...

hye2 hoy
sowi
xde mknenye aku bz..huhu
blog aku lintang pukang weyh
tu yg wat private jap
tp makin tahpape ade la
haha
lame gak x jenguk page kau
x post cite sal presntation selling ka?

Eazy Izzuddin said...

ohoho....
geetu...
k2....
entry yg seterusnya lorh...
ehehe
=P

singgah2 le slalu...
=P

Cik Peanut said...

biase lah tu,
owang kaya yang teramat sangat memang sombung,
tak suka betul..

Eazy Izzuddin said...

huhu....
thu x fe....
xD