Followers

Friday, March 20, 2009

[S]ombong!!

Sombong — Sebagaimana didefinisikan Rasulullah SAW— adalah “melecehkan orang lain dan menolak kebenaran” (HR Muslim dan Tirmidzi).

Bila penyakit ini telah mewabah dan menjangkit manusia, maka tidak ada lagi penghormatan dan sopan santun, kebenaran menjadi barang mainan. Lebih jauh, penyakit ini akan memunculkan sikap kezaliman, kemarahan, terorisme, permusuhan dan pelanggaran hak.

Ketahuilah bahawa tidak akan bersombong kecuali orang yang menganggap dirinya besar dan tidak akan menganggap dirinya besar kecuali orang yang meyakini memiliki sifat kesempurnaan. Ini lah yg mahu berkongsi bersama korang semua, bermula malam tadi....



Jiran sederet rumah mengajak kami 1 family ke tahlil mereka malam itu, selepas ke masjid dari solat magrib terus isyak terus ke rumah jiran untuk tahlil pula ( almaklumlah malam Jumaat ) Ibu dah pergi dahulu cuma Ayah dan kami adik beradik lelaki.

Pergi2 je, tuan rumah mcm dah nampak kami, ingat nak salam ke ape, tgk2 gi layan tetamu yg baru tiba naik kete 'MEWAH' gitu, nampak sangat ko nih jaga darjat sangat la sampai tak nampak jiran sendiri, ( padahal same je pangkat ) NI YG AKU GERAM NIH!!, Ayah pun.




Aku tak tunggu lame terus je blik ngan adik, Ayah stay juga situ, MALAS LA nak ngn ORG SOmBONG!! cam 2, jiran aku mmmg cam2 KOT la " HEaD YoU ***** ". At least salam ka. Kata Ayah selame ade kat sana langsung tak bertegur pUn!! Kalau si isteri2 nih Ok la, kalau si Suami len macam skiT 'SoMBoNG!!' ohoho

Nampak sangat layan org yg berpangkat, kaya gitu, padahal semua harta @ pangkat hanya pinjaman di dunia. Kalau ikut hati, nak je hidung tinggi juge, tapi buat ape, waste je, baik aku lepas geram di blog nih..=P

Sehingga seharusnya kita tidak sombong dengan apa yang kita punyai, sebab semua itu hanya titipan atau pinjaman saja dari Allah. So….kenapa harus sombong dan berbangga diri dengan semua pinjaman dan titipan ini ??? ( malam Jumaat pula tu )

p/s : nasib la mereka2 itu tak tahu pasal aku sangat atau laman ini, hope pengunjung2 blog ni x sombong juge yee..hehe =P (>_<)

Comments (36)

On March 20, 2009 at 9:17 AM , suezensuzanna said... [Reply to comment]

blog....tempat luahkan perasaan x puah hati...haih:D

 
On March 20, 2009 at 9:39 AM , hira said... [Reply to comment]

hoho.setuju!dekat sini la tempat kita untuk meluahkan segala perasaan.tetapi berpada-pada juga la,kan?hehe.semoga orang lain pun mengambil pengajaran daripada cerita tersebut.sekian.huhu ;pp

 
On March 20, 2009 at 10:02 AM , elle said... [Reply to comment]

sbr je la ye eazy... manusia mmg ada mcm2 perangai... (^_^)

haaa... sm la dgn elle... blog tmpt meluahkn perasaan... huhu

 
On March 20, 2009 at 10:38 AM , rizz said... [Reply to comment]

adoai bkn leh bwk reta tu dlm kubo kannn hikzzzzzzz

 
On March 20, 2009 at 10:40 AM , Iznie Nadyra said... [Reply to comment]

hehe.....btoi3..... melawat brocsebagai tanda tak arrogant... hik3

 
On March 20, 2009 at 10:52 AM , ijechan said... [Reply to comment]

tah nak jaga darjat apa tah~ isk2. boleh lak buat2 xnampak jiran yang datang.. salam pun idak.

anggapla dia x perasan. uhu

 
On March 20, 2009 at 11:26 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

suezen : yeah betul tuh..
tempat luahkan perasaan x puas ati..
ohoho
xD

 
On March 20, 2009 at 11:26 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

hira : yups...
thats correct...
huhu..
ya..
semoga jd pelajaran wat kita semua..
=)

 
On March 20, 2009 at 11:27 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

elle : tengah sabar nih, klu ikut ati nak serang je rumah tu...
huhu
=P

yup..
benar2..
xD

 
On March 20, 2009 at 11:29 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

bro rizz : yup2..
betul3...
bukanya harta leh bwk masok kubo..
hiohoho..
xD

 
On March 20, 2009 at 11:30 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

iznie : hehehe...
ha...
betulla tu..
slalu melawat bro tanda x arrogant..
eheh..
=P

 
On March 20, 2009 at 11:32 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

kak ije : 2 la pasal kak....

nk anggap camne...
die 2 lalu je sebelah kami..
ingat nk salam ke apa...
pi jemput tuan kete mewah dlu..
huhu..geram!...
tuan kete mewah tu turun ade jgk salam kami..
die? hampeh!

 
On March 20, 2009 at 11:53 AM , Framestone said... [Reply to comment]

he..23x tgh lepas geram la nie ek

 
On March 20, 2009 at 12:04 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

hehee...
haha...
thu x fe...
ngah lepas geram nih...
lum lega lg..
=P
xD

 
On March 20, 2009 at 12:10 PM , Gytaa said... [Reply to comment]

yeah, begitu onaknya di sana, di sini juga, ada juga yg sombong takhbur,

p/s : benaran lor blog tempat luah perasaan ga puas hati, aku juga deh, ;)

 
On March 20, 2009 at 12:34 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

begitulah nmpknya..

yup..
benar..
xD

 
On March 20, 2009 at 12:40 PM , Along Arman said... [Reply to comment]

argh! persetankan orang-orang sombong itu..

 
On March 20, 2009 at 12:58 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

yeah!!...
betul tuh...
persetankan org2 itu
xD

 
On March 20, 2009 at 2:19 PM , illa said... [Reply to comment]

hoho, yeah persetan kan org itu, sombong d muka bumi Allah ni, dush!!

 
On March 20, 2009 at 2:20 PM , illa said... [Reply to comment]

hoho, yeah persetan kan org itu, sombong d muka bumi Allah ni, dush!!

 
On March 20, 2009 at 2:23 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

hahaha...
jom2..
persetankan...
hiks..
=P
xD

 
On March 20, 2009 at 4:09 PM , 여자 이니까® ☂[x]O[x]O☂ said... [Reply to comment]

lalalal~~
aQue nda sombong eh.. ;P

 
On March 20, 2009 at 5:08 PM , PJ selamba said... [Reply to comment]

eazy...
jgn heran...
aku dah banyak tgk keadaan sebegitu...
fuh!
harap² tak jadi kat aku nanti...
atau lebih tepat, harap² aku tak jadi camtu...

 
On March 20, 2009 at 6:42 PM , Corey said... [Reply to comment]

Tak baik balik camtu je..biar org buat kat kita. kita jgn jadi sama level dengan dia. kalau blah camtu je bermakna kita pun sama menyombong gak mcm dia.. so sama-sama seri je dosa. kalau stay atleast dapat gak pahala tahlil.

 
On March 20, 2009 at 6:55 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

xoxo : ehehe..
sombong kah
xD

 
On March 20, 2009 at 6:55 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

PJ : huhu....
hope so x jd org sebegitu...
=)

 
On March 20, 2009 at 6:57 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

Corey : huhu....
ingat x nak blah...
tgk adek dah pergi..
balik je la...
lagi pon tahlil 2 lambt mule..
tuan rumah dok leka2..
huhu..

insyallah len x tak sebegitu kot..
=)

 
On March 20, 2009 at 7:14 PM , Amer Aan said... [Reply to comment]

1 sifat yg pling d benci oleh Allah adlh sombong

 
On March 20, 2009 at 7:21 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

huhu...
yup2 itu benar....
=)

 
On March 20, 2009 at 8:31 PM , joegrimjow said... [Reply to comment]

yg ni la adat berjiaran
sbgai yg de ilmu
kene la ajar

 
On March 20, 2009 at 9:12 PM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

ohoho..
gitu pula..
takut x tersampai ilmu tuh..
huhu
=)
xD

 
On March 20, 2009 at 10:40 PM , iza iziana hasan said... [Reply to comment]

nice blog

 
On March 21, 2009 at 2:33 AM , nurul syazana said... [Reply to comment]

hye2 hoy
sowi
xde mknenye aku bz..huhu
blog aku lintang pukang weyh
tu yg wat private jap
tp makin tahpape ade la
haha
lame gak x jenguk page kau
x post cite sal presntation selling ka?

 
On March 21, 2009 at 8:47 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

ohoho....
geetu...
k2....
entry yg seterusnya lorh...
ehehe
=P

singgah2 le slalu...
=P

 
On March 27, 2009 at 7:07 PM , Cik Peanut said... [Reply to comment]

biase lah tu,
owang kaya yang teramat sangat memang sombung,
tak suka betul..

 
On March 28, 2009 at 12:20 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

huhu....
thu x fe....
xD